Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα σημειώνει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Politico καλώντας τους πιστωτές της Ελλάδας να μην αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι η χώρα θα μπορεί εκ νέου να αυτοχρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2018, έπειτα από εφτά χρόνια προσπαθειών της ΕΕ και του ΔΝΤ να την κρατήσουν εν ζωή.

NewsRoom 15/05/2017 | 15:07

Στο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ντομπρόβσκις: Σταματήστε να υποτιμάτε την Ελλάδα», ο Λετονός επίτροπος επισημαίνει ότι η χώρα σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπερέβη κατά οχτώ φορές τις αναμενόμενες προβλέψεις, δηλώνει αισιόδοξος ότι μέσα στο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του 1,75% για το 2017 και του 3,5% για την επόμενη χρονιά,

«Αν κοιτάξετε τη δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας, επιδεικνύει, ουσιαστικά, ότι έχει σημειώσει υπερβολικά υψηλές επιδόσεις στους δημοσιονομικούς της στόχους» επισήμανε ο κ. Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε:

«Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα καλύψει το 1,75 %του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και 3,5% το επόμενο έτος».

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό για τους πιθανούς επενδυτές, καθώς αντικατοπτρίζει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εάν το ΔΝΤ πιστεύει ή όχι στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup τις 22ας Μαΐου.

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. «Όμως, όλα τα κύρια δομικά στοιχεία έχουν επιτευχθεί για να ολοκληρώσουμε τη β΄αξιολόγηση και να γίνει η επόμενη εκταμίευση».

Μόλις γίνει αυτό, «θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για το χρέος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.