ΓΚ

Γιώργος Καπόπουλος

Ντόμινο στον Καύκασο;

Η Τουρκία του Ερντογάν παίζει με τη φωτιά σε μια φορτισμένη εδώ και δύο αιώνες από ρωσοτουρκικές συγκρούσεις περιοχή

ap ndbgeeh

Η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μία από τις αμέτρητες εστίες εθνικιστικών και θρησκευτικών εντάσεων και συγκρούσεων στην περιοχή του Καυκάσου.

Η Τσετσενία, που γνώρισε δύο πολεμικές αιματηρές συγκρούσεις μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, θα δει την εύθραυστη ηρεμία των τελευταίων χρόνων να απειλείται αν παραταθεί και κλιμακωθεί η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ενδεχόμενη ανάφλεξη στην Τσετσενία θα προκαλέσει αποσταθεροποιητικούς κραδασμούς στο γειτονικό Νταγκεστάν, που είναι ένα μωσαϊκό τουρκόφωνων και μη μουσουλμανικών εθνοτήτων.

Αν η ανάφλεξη στο Καραμπάχ επεκταθεί στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ζεστάνει τις παγωμένες συγκρούσεις στη Γεωργία όπου οι σύμμαχοι της Μόσχας, Αμπχαζία και Νότια Οσετία, έχουν εδώ και δεκαετίες αποσχισθεί.

Γενικευμένη περιφερειακή ανάφλεξη στον Καύκασο θα γίνει αισθητή και στις τουρκόφωνες μουσουλμανικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Το διακύβευμα της σημερινής ανάφλεξης στον Καύκασο, με τον Ερντογάν να στηρίζει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων από το Αζερμπαϊτζάν, αγγίζει ζωτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Η ανάμειξη της Αγκυρας, με την ενίσχυση της μέχρι στιγμής αδιάλλακτης στάσης του Μπακού, έχει δυσχεράνει την προσπάθεια της Μόσχας να παρεμβληθεί ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ως ειρηνευτική και διαμεσολαβήτρια δύναμη.

Πέραν του βραχυκυκλώματος που προκαλεί στη στρατιωτική και διπλωματική επιδιαιτητική παρέμβαση της Ρωσίας, η Τουρκία του Ερντογάν παίζει με τη φωτιά σε μια φορτισμένη εδώ και δύο αιώνες από ρωσοτουρκικές συγκρούσεις περιοχή.

Αν από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι το 1917 καταγράφονταν ρωσοτουρκικοί πόλεμοι με θέατρο κυρίως τα Βαλκάνια, ο Καύκασος αποτελούσε ένα θέατρο διαρκούς πολέμου ανάμεσα στις δύο αυτοκρατορίες.

Ζωντανή μαρτυρία των παραπάνω είναι η κοινότητα των Τσερκέζων της Τουρκίας, οι οποίοι είναι απόγονοι των μουσουλμάνων του Καυκάσου που έμειναν πιστοί στον σουλτάνο αρνούμενοι να δηλώσουν υποταγή στον τσάρο.

Πρόκειται για ακόμα ένα παιχνίδι του Ερντογάν με τη φωτιά, καθώς η εμπλοκή του στον Καύκασο υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…