Newsroom

Newsroom

Το ντοκιμαντέρ Golfland? στο Αυτόνομο Στέκι

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 7μμ στο Αυτόνομο Στέκι (Ζωοδόχου Πηγής 95-97 & Ισαύρων 8), θα γίνει η προβολή του…

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 7μμ στο Αυτόνομο Στέκι (Ζωοδόχου Πηγής 95-97 & Ισαύρων 8), θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ Golfland? και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πρόκειται για την τελευταία προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ στην Αθήνα με την παρουσία μου, καθώς μετά από αυτή την εκδήλωση σκοπεύω να ακολουθήσω το δρόμο που ως τώρα πρότεινα σε άλλους ως λύση τόσο για τα προσωπικά ζητήματα ζωής και ευημερίας όσο και για την πολιτική και οικονομική κρίση: την ενεργό συμμετοχή σε οικοκοινότητα, στα Χανιά, ταυτόχρονα βέβαια με την ως συνήθως δραστηριοποίησή μου στις διάφορες συλλογικότητες της πόλης, που είναι ήδη αρκετά δραστήρια.

Ο δρόμος συνεχίζεται. Και είναι μεγάλος. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε. Εξασφαλίζοντας αυτάρκεια και, έτσι, ανεξαρτησία.

Νέλλη
www.nellypsarrou.com

Η δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ παρουσιάζεται συνήθως ως από μηχανής θεός για την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πλήθους θέσεων εργασίας στις περιοχές που επιχειρείται. Είναι όμως έτσι; Το Golfland? προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα από μια πολύπλευρη επιστημονική και ερευνητική προσέγγιση.

GOLFLAND?

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει το θέμα, «Τουριστική Ανάπτυξη και Γκολφ στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, εξετάζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τις αντιδράσεις πολιτών και (οικολογικών και άλλων) οργανώσεων, τις θέσεις των επιστημόνων αλλά και τις προθέσεις της πολιτείας. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα), Κασσάνδρα Χαλκιδικής (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα). Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις των «στρατηγικών επενδυτών» καθώς και της ίδιας της πολιτείας μέσω του νομοσχεδίου fast-track.

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι προϊόν έρευνας της συγγραφέως, ερευνήτριας και πρώην πανεπιστημιακού Νέλλης Ψαρρού, καθώς και όλων των συνεργατών, που συνεισέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια ανεξάρτητης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και όχι μόνο. Κίνητρο γι’ αυτή τη δουλειά υπήρξε η ενημέρωση του κόσμου πάνω σε ένα θέμα που ελάχιστα είναι γνωστό στους πολίτες, αλλά και η κρισιμότητα και επικαιρότητά του – ειδικά μετά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς καταλήγει στο φλέγον ζήτημα της “αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας”.

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…