Ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν: Όλα όσα έγιναν στη δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση

Οι δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για δεύτερη φορά

AP 20274119990388

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αναμετρήθηκαν ξανά τα ξημερώματα στο πολυαναμενόμενο δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Μετά το τέλος της δεύτερης και τελευταίας τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, η συντονίστρια τη χαρακτήρισε «δυνατή» αναμέτρηση και έκανε λόγο περί ενός «φανταστικού» ντιμπέιτ.

Η συζήτηση έγινε — κατά το μεγαλύτερο μέρος της — σε πιο πολιτισμένο τόνο από την πρώτη εκπομπή, η σίγαση των μικροφώνων δεν χρειάστηκε, έγιναν πολύ λιγότερες διακοπές. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει ευγενικός στο πρώτο στάδιο της εκπομπής, φθάνοντας στο σημείο να συγχαρεί την Κρίστεν Γουέλκερ για τον τρόπο που συντόνιζε, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατόπιν πάντως ο Τραμπ δεν άντεξε, επέστρεψε στις συνήθειές του, αποσπώντας τον λόγο από την παρουσιάστρια ή χλευάζοντας τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν καθώς μίλαγε.

Πάντως η συζήτηση πήγε βαθύτερα από το πρώτο ντιμπέιτ, αυτό που έμεινε στο οποίο ήταν το ακατάσχετο υβρεολόγιο, οι φωνασκίες, η κακοφωνία.

Τραμπ όπως… Χίτλερ

Στο σκέλος της για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ διότι κατ’ αυτόν ασκεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Βόρειας Κορέας — αναφερόμενος στην αρχική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι του Αδόλφου Χίτλερ και της Γερμανίας του Γ΄ Ράιχ.

«Το να έχεις καλή σχέση με τους ηγέτες άλλων χωρών είναι καλό πράγμα», αντέταξε ο Τραμπ, ο οποίος αυτοεπαινέθηκε διότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα χάρη στις προσπάθειές του.

«Αυτό είναι σαν να λες πως είχα καλή σχέση με τον Χίτλερ προτού να αρχίσει η εισβολή» των ναζιστικών στρατευμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέταξε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είπε πως παρέλαβε «ένα χάλι» από την προηγούμενη κυβέρνηση ως προς τη σχέση της χώρας του με την Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή ήταν πολύ επικίνδυνη περίοδος, οι πρώτοι τρεις μήνες της προεδρίας μου, πριν βάλουμε τα πράγματα λιγάκι σε μια σειρά», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν θα συναντούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απάντησε πως θα το έκανε μόνο εάν ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας δεσμευόταν εκ των προτέρων ότι θα απεμπολήσει το βορειοκορεάτικο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως θα πιέσει την Κίνα ώστε να «ενεργεί βάσει των διεθνών κανόνων».

Ο Τραμπ θύμισε ότι εκείνος εφάρμοσε πιο σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας, ιδίως κηρύσσοντάς της εμπορικό πόλεμο.

«Ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά»

Κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρές αντιπαραθέσεις τους, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».

«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους τους παριστάμενους σε αυτή την αίθουσα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τις μαζικές φετινές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ είναι «από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, υποδεικνύοντας πως ο Μπάιντεν έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών αλλά να δίνεται έμφαση στην αναμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη.

Μεταναστευτική πολιτική

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια.

Αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι οι γονείς περίπου 545 παιδιών οικογενειών μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα αφού τα πέρασαν παράτυπα είναι αδύνατο να βρεθούν.

«Τα παιδιά αυτά έμειναν μόνα», «δεν έχουν πουθενά να πάνε», «είναι εγκληματικό», στηλίτευσε ο πρώην αντιπρόεδρος, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράτυπα στη χώρα, που συχνά αποκαλούνται Dreamers, «ονειροπόλοι».

Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά του Μπάιντεν, λέγοντας ότι εκείνος «έφτιαχνε κλουβιά» για να εγκλείονται οι παράτυποι μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπράκ Ομπάμα.

Τραμπ: Φταίει η Κίνα για τον κορονοϊό

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όμως επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα του στην Κίνα.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ σε μια από τις ανταλλαγές του με τον Μπάιντεν. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από την COVID-19.

«Το πολεμάμε και πολεμάμε σκληρά (…). Το ξεπερνάμε. Φεύγει», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Με πρόσβαλε. Έμαθα πολλά (…). Πρέπει να ανακάμψουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη χώρα μας», επέμεινε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο Μπάιντεν, που τόνισε ότι κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους» δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος, σημείωσε πως «αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως [η πανδημία] θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο».

Στο οποίο ο Τραμπ απάντησε «δεν είμαι διόλου σίγουρος πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Τραμπ εξήρε τη συντονίστρια, την Κρίστεν Γουέλκερ, παρότι την είχε χαρακτηρίσει προκατειλημμένη εναντίον του πριν από το ντιμπέιτ, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αισθητά καλύτερη, την πρώτη ώρα της εκπομπής, από ότι στην πρώτη τηλεμαχία. «Σέβομαι πολύ τον τρόπο που το χειρίζεσαι αυτό», είπε ο Τραμπ στην παρουσιάστρια.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί. Κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό».

Ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ διακατέχεται από «σύγχυση» και του αποδίδει θέσεις που εκφράζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Απειλές Μπάιντεν σε Ρωσία, Ιράκ και Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν.

Επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν», είπε.

Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες του Μπάιντεν, αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία για την άμυνά τους, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε δώδεκα ημέρες.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…