ΔΓ

Δημήτρης Γραμματικογιάννης

Ντέιβιντ Μπόουι – O θρύλος ενός χαμαιλέοντα

Με αφορμή τη διανομή του ντοκιμαντέρ «Moonage daydream» ανιχνεύουμε τους ενδυματολογικούς κώδικες του Ντέιβιντ Μπόουι.

μποουι

O Ντέιβιντ Μπόουι υπήρξε αναµφισβήτητα ο πιο επιδραστικός (και) ενδυµατολογικά καλλιτέχνης. Οι πειραµατισµοί του στη µουσική δεν έληγαν στις νότες και στους στίχους, αλλά έβρισκαν εφαρµογή και στις πολλές φορές προκλητικές ενδυµατολογικές του αναζητήσεις· ο όρος «express and impress» του ταιριάζει γάντι. Από το «Space oddity» (1967) µε την ολόσωµη συνθετική glitter στολή έως την περσόνα Ziggy Stardust η καινοτοµία και ο πειραµατισµός ξεχειλίζουν. Ενας καλλιτέχνης που είχε αντιληφθεί από τα πρώτα του βήµατα ότι το ρούχο είναι µέρος και βασικός συντελεστής της παράστασης.

This is a Dec. 1 1972 file photo of David Bowie in his Ziggy Stardust period pictured in Philadelphia scaled
Την εποχή του Ziggy Stardust (Δεκέμβριος 1972 Φιλαδέλφεια)

«Εχασα την παιδικότητά µου, έχασα τη νιότη µου»

Thin White Duke 1975 76 scaled
Το outfit του Thin White Duke από το «Station to station» τουρ του, σχεδιασμένο από την Ola Hudson (αριστερά), και το ναυτικό στιλ από το «Stage tour», σχεδιασμένο από τη Natasha Korniloff (από έκθεση στο Brooklyn Museum το 2018 στη Νέα Υόρκη)

Tο πορτρέτο Hunky Dory (στο οµότιτλο άλµπουµ του 1971) ήταν αυτό που αποθέωσε τη δηµιουργικότητα και τον αχαλίνωτο πειραµατισµό του, όπως φυσικά και ο Ziggy Stardust όταν πρωτοχρησιµοποίησε µολύβι µατιών, το γνωστό eyeliner, πειραµατικό make-up, εφαρµοστά ρούχα αλλά και όγκους που αποθέωναν το στιλ του. Κανείς δεν µπορούσε να αρνηθεί ότι ήταν το απόλυτο αστέρι της εποχής και επηρέαζε τις τάσεις της µόδας περισσότερο απ’ όσο ο ίδιος επηρεαζόταν απ’ αυτές. Η στιλιστική του απόκλιση και η µοναδικότητά της επέδρασαν χωρίς αµφιβολία στον Στάνλεϊ Κιούµπρικ για το «Κουρδιστό πορτοκάλι» (A clockwork orange, 1971).

Earthling 1997 scaled
Το frock coat με την αγγλική σημαία του ΜακΚουίν στο εξώφυλλο του βινυλίου του «Earthling»

Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν ένας χαµαιλέοντας του στιλ, ικανός να επινοεί διαφορετικές προσωπικότητες κάθε φορά, καθεµία από τις οποίες διέθετε τόσο συγκροτηµένη δοµή όσο και καινοτοµία. Στα µέσα του ’70 παρουσιάζει τον Thin White Duke, µια περσόνα ανδρόγυνη –µε µαλλιά βαµµένα σε έντονο χρυσόξανθο και make-up– µε three-piece-suits, κοµψά παπούτσια· ενδυµατολογικά παρέπεµπε στα µοντέλα του Yves Saint Laurent εκείνης της περιόδου. Το 2012 ο Εντί Σλιµάν ως καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου επανέφερε το στιλ του. Οταν ο Μπόουι πέθανε ο Σλιµάν είχε γράψει στο περιοδικό του «Victoria & Albert Museum» τα εξής: «Ο Ντέιβιντ έφυγε και µας άφησε µόνους µας. Εχασα την παιδικότητά µου, έχασα τη νιότη µου. Ποτέ τίποτε δεν θα είναι ίδιο ξανά».

Η σχέση του µε τους σχεδιαστές έµοιαζε να είναι µοναδική και ο ίδιος λειτουργούσε ως µούσα τους. Θα υπενθυµίσω τις συνεργασίες του µε τον Αλεξάντερ ΜακΚουίν για την περιοδεία του το 1996 και το frock coat µε την αγγλική σηµαία στη πλάτη του ρούχου –o Μπόουι ενθουσιάστηκε τόσο που το χρησιµοποίησε και στο εξώφυλλο του «Earthling» το 1997–, µε τον Κανσάι Γιαµαµότο – το κοστούµι για την περσόνα Ziggy Stardust και µε τον Τιερί Μιγκλέρ – το κοστούµι για τον γάµο του µε την Ιµάν.

An outfit David Bowie wore on stage as Ziggy Stardust is photographed as part of a retrospective Bowie exhibition entitled David Bowie Is at the VA Museum in west London Wednesday Mar. 20 2013 scaled
Ενα από τα outfits του Ziggy Stardust (έκθεση στο V&A Museum στο Λονδίνο το 2013)

«Το glam πέθανε µε τον βασιλιά του»

Το 2011 o Ντρις βαν Νότεν στη συλλογή του Φθινόπωρο – Χειµώνας επανεξέτασε το dandy style του Μπόουι και επανέφερε το Thin White Duke. Το 2013 στην επίδειξή του Ανοιξη – Καλοκαίρι ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ απέδωσε φόρο τιµής µε αναφορές στο φανταχτερό make-up και στα κόκκινα µαλλιά του Ziggy Stardust. Tην ίδια χρονιά ο Μπόουι πρωταγωνιστούσε στο video art-campaign «L’invitation au voyage» της Louis Vuitton τραγουδώντας το «I’d rather be high».

Το 2015 ο οίκος Dior στην υψηλής ραπτικής Ανοιξη – Καλοκαίρι συλλογή µε τίτλο «Moonage daydream» τίµησε το «The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars»· τα µοντέλα στην πασαρέλα βάδιζαν ακολουθώντας τον ρυθµό των «Wild is the wind» και «Rock’n’roll suicide».

To 2016-17 στην αντρική συλλογή Φθινόπωρο – Χειµώνα των Burberry ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κρίστοφερ Μπέιλι αφιέρωσε την επίδειξή του στον Μπόουι τονίζοντας: «Ηταν ένας θρύλος. Σε όλους µας θα λείψουν η δηµιουργικότητά του, το στιλ του και η εκλεκτική του προσέγγιση στο καθετί».

In this Dec. 15 2003 file photo singersongwriter David Bowie launches his United States leg of his worldwide tour called 22A Reality Tour22 at Madison Square Garden in New York scaled
Στη Μάντισον Σκουέρ τον Δεκέμβριο του 2003, στην έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας του «A reality tour»

Η σχέση του µε τη µόδα ήταν χωρίς προηγούµενο, αλλά εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι εκτός από τις επιτυχηµένες συνεργασίες του µε σχεδιαστές, ήταν ο ίδιος που σχεδίαζε και επανασχεδίαζε τις περσόνες του. Vamp, camp, androgynous· όλα χωρούσαν και αφοµοιώνονταν στο πρόσωπό του. Ο Μπόουι µπορούσε να είναι αρρενωπός και σκληρός όσο και να ακροβατεί µε µια θηλυκή πλευρά, χαρακτηριστικό που τον έκανε µοναδικά διαφορετικό.

David Bowie performs during a concert in Hartford Conn. on Sept. 14 1995 scaled
Κοντσέρτο στο Hartford, Conn. τον Σεπτέμβριο του 1995

Στις αρχές του ’90 γνώρισε την Ιµάν, τη Σοµαλή super model, η οποία έµελλε να γίνει η γυναίκα της ζωής του. Οµως η σχέση τους δεν επηρέασε τις γενναίες στιλιστικές επιλογές και τη ροπή του στην καινοτοµία. Ηδη είχε αρχίσει να συνεργάζεται µε τον Μικ Τζάγκερ και να αναδεικνύει τις πιο ροκ πτυχές του εαυτού του. Η αρχή του νέου αιώνα όµως τον βρίσκει να επιστρέφει σε µνήµες της νεότητάς του, στο hippy look. Πολλοί το αποδίδουν στην Ιµάν, άλλοι στον ταξιδιάρικο χαρακτήρα του και γενικότερα στην εποχή. Τα φαρδιά και floral πουκάµισα, τα παντελόνια baggy αλλά και bootcut και τα calf length παλτά γίνονται τα αγαπηµένα του κοµµάτια.

HUNKY DORY 1971 scaled
Η Hunky Dory περσόνα του στο εξώφυλλο του ομότιτλου άλμπουμ του

Το 2013 ψηφίζεται ο πιο καλοντυµένος άντρας στη βρετανική ιστορία (The Best Dressed Man in British History) από µια οµάδα ειδικών επάνω στη µόδα για το «BBC History Magazine». H ενδυµατολογική του εκκεντρικότητα ήταν τόσο ταυτόσηµη µε τη µουσική του ταυτότητα ώστε πολλοί καλλιτέχνες ακολουθούν τις επιλογές του έως σήµερα. Το 2015 η καλλιτεχνική οργάνωση Philharmonie de Paris εκθέτει κάποια από τα ρούχα του – η έκθεση προσέλκυσε 200.000 επισκέπτες, ενώ αργότερα µεταφέρθηκε στην Αυστραλία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία.

British glam rocker David Bowie performs at New Yorks Radio City Music Hall Nov. 1 1974 scaled
Συναυλία στο Radio City Music Hall (Νέα Υόρκη 1974)

Φτάνοντας προς το τέλος και ενώ γνωρίζει το επερχόµενο γεγονός, ετοιµάζει το άλµπουµ «Blackstar» – στην ενότητα περιλαµβάνει το «Lazarus». H σκηνή που βγαίνει από την ντουλάπα –η προσοµοίωσή της µε φέρετρο είναι ξεκάθαρη–, το δυστοπικό περιβάλλον γύρω από το Blackstar µε καταστραµµένους και χέρσους αγρούς –ίσως µια δήλωση για την κλιµατική κρίση που βιώνουµε–, αλλά και η προφανής ταλαιπωρηµένη εικόνα του µε ρούχα που θυµίζουν κουρασµένο ταξιδιώτη καθώς και η νεκροκεφαλή µε τους πολύτιµους λίθους µες στη στολή του πεθαµένου αστροναύτη –αναφορά στο «Space oddity» και στον Major Tom– πιθανότατα δηλώνουν ότι το «glam πέθανε µε τον βασιλιά του».

Ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης είναι eco stylist & fashion editor

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…