Νταλάρας, Μπιμπίλας, Θεοδωρόπουλος και δεκάδες καλλιτέχνες ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh (Videos)

Με πρωτοβουλία της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι καλλιτέχνες ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πολύ περισσότερα καλλιτεχνικά έργα αφιερώθηκαν στη μνήμη του Ζακ. Η τέχνη κατάφερε καλύτερα από τον κάθε έναν από μας να εκφράσει τα συναισθήματα οργής, πένθους, αγανάκτησης και της ανάγκης για δικαιοσύνη.

4639115

Στις 20 Οκτωβρίου ξεκίνησε η δίκη των κατηγορούμενων ως δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου και της Zackie Oh. Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τη δολοφονία της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλάδστωνος, πολύτιμοι σύμμαχοι στην οικογένεια του θύματος ήταν και είναι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και οι καλλιτέχνες.

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πολύ περισσότερα καλλιτεχνικά έργα αφιερώθηκαν στη μνήμη του θύματος ή εμπνεύστηκαν από τη δολοφονία του. Η τέχνη κατάφερε καλύτερα από τον κάθε έναν από μας να εκφράσει τα συναισθήματα οργής, πένθους, αγανάκτησης και της ανάγκης για δικαιοσύνη.

Έτσι, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνθηκε στους ανθρώπους της τέχνης, ώστε να δηλώσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh. Ο σκοπός είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα έξοδα της δίκης.

Παρατίθενται παρακάτω τα σχετικά βίντεο, με τα οποία οι καλλιτέχνες θα καλούν όλο τον κόσμο σε ηθική και οικονομική συμπαράσταση. Παράλληλα, απαντούν ο κάθε ένας στο ερώτημα «γιατί αποφασίσατε να υποστηρίξετε αυτό τον σκοπό;». Ακολουθούν αλφαβητικά οι απαντήσεις τους:

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (Σκηνοθέτης – Δημιουργός του Θεάτρου του Νέου Κόσμου):

Οι εικόνες από τη βάρβαρη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, από δύο πολίτες με τη συνδρομή και μιας ομάδας αστυνομικών, δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό μου, τρία χρόνια τώρα. Ούτε και η σιωπηλή φιγούρα της μητέρας του.

Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ και υπάρχουν ανάγκες οικονομικές για αυτή τη δίκη. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου αφιερώνει στη μνήμη του Ζακ, την πρεμιέρα της νέας παραγωγής του με το έργο «Τσέρνομπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς. Καλούμε τους αντιρατσιστές και αντιφασίστες φίλους μας, να έρθουν στην πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου, στηρίζοντας με το εισιτήριο τους αυτό το σκοπό.

Βίκυ Καρατζόγλου (ερμηνεύτρια):

Γιατί νιώθω αδικία και θέλω αυτό το συναίσθημα να φύγει από μέσα μου. Ο Ζακ  δολοφονήθηκε μπροστά σε πλήθος κόσμου που καθότανε άπραγος και απλώς παρακολουθούσε. Και για μένα όλοι αυτοί που παρακολουθούσαν είναι συμμέτοχοι, είναι συνένοχοι. 

Κάθε κλωτσιά στον Ζακ από τους δολοφόνους του, είναι κλωτσιά προς όλους μας. Είναι κλωτσιά προς μία κοινωνία που μεγαλώνει ομοφοβικά παιδιά, που μεγαλώνει ρατσιστές, που μεγαλώνει φασίστες, που μεγαλώνει παιδιά και τους μαθαίνει να γυρίζουν το κεφάλι από την άλλη, να μην “μπλέκουν”. 

Αυτό είναι το χειρότερο από όλα, αυτό είναι που σιχαίνομαι. Μεγαλώνω και εγώ ένα παιδί, είμαι μαμά και θέλω η κόρη μου να μεγαλώσει σε μία κοινωνία που να νιώθει ελεύθερη. Ελεύθερη να είναι ό,τι γουστάρει στη ζωή της. Ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της. Γιατί είναι δικό της. Γιατί δεν ανήκει σε κανέναν η ζωή της και το σώμα της. 

Και εύχομαι ο Ζακ, όπου και εάν βρίσκεται εκεί ψηλά, να χαρεί κάποια στιγμή. Να έρθει δικαίωση και να χαρεί. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι εδώ γύρω που παλεύουν για τη δικαιοσύνη. Υπάρχουνε άνθρωποι που παλεύουν για την αγάπη, που τόσο πολύ ο Ζακ υποστήριζε. Και ζούσε με αγάπη. Ζούσε μακριά από τη βία.

Γιώργος Καρκάς (ηθοποιός):

Σε λίγες μέρες ξεκινάει στο Εφετείο Αθηνών η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, Κάποιοι επιμένουν να το λένε ατυχές συμβάν, η αλήθεια είναι ότι είναι μία δολοφονία από πολίτες και αστυνομικούς όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Από εκεί κι έπειτα υπενθυμίζω, είναι ανάγκη μου να υπενθυμίσω ότι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει προφυλακιστεί κανείς μέχρι σήμερα διότι κάποιοι λειτουργοί της ελληνικής δικαιοσύνης αποφάσισαν ότι… δεν προκύπτουν στοιχεία (!;) για την ενοχή τους διότι, επί της ουσίας ,αυτός είναι ο λόγος προφυλάκισης. Άρα κανένας από τους έξι δεν έχει προφυλακιστεί μέχρι και σήμερα.

Από κει κι έπειτα να πω ότι παρακολουθώντας, προσωπικά εγώ,  το βίντεο…τα βίντεο από εκείνη την ημέρα στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, μέρα μεσημέρι, όπου διαπράχθηκε μία δολοφονία… μου θύμισε λίγο κάτι παλιές ιστορίες όπου συλλάβανε κάποιον σε ένα νοσοκομείο… κάποια στιγμή! Το κοινό αυτών των δύο υποθέσεων όπως το έβλεπα, των δύο στιγμών πιο σωστά… ήτανε ποιο;  Ότι ήταν ένας όχλος που πήγαινε καταπάνω σε κάποιον άνθρωπο που δεν είχε κάνει τίποτα αλλά το κοινό ήταν ότι ήταν ο «πρεζάκιας», ο «ναρκομανής» ο «χρήστης» της υπόθεσης, άρα θα είχε κάνει!

Από εκεί κι έπειτα ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε άλλες εκατό φορές μετά το σωματικό του θάνατο, επιχείρησαν και τον κοινωνικό του θάνατο δηλαδή.

Η δίκη ξεκινάει στις 20 του Οκτώβρη και πρέπει να έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στις αστυνομικές αρχές, πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη όπως έχουμε στην οικογένειά μας.

Εμένα αφήστε με να λέω ότι θέλω, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ, εγώ είμαι εγώ… Ωστόσο κι εγώ θα πω ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στις αστυνομικές αρχές όπως έχουμε στην οικογένειά μας. Η οικογένεια του Κωστόπουλου, η οικογένεια του Ζακ, η οικογένεια της Zackie ζητά δικαίωση, ζητά απαντήσεις!

Σταμάτης Κραουνάκης (συνθέτης – ερμηνευτής): 

Ο Ζακ, παιδί φευγάτο

Μια ζωή δικιά του.

Αυτονομημένος. Ποιητής. Αρθρογράφος.

Ακτιβιστής. Μάχη για το AIDS, για τα δικαιώματα, για τη σεξουαλικότητα, πολιτευτής. Μαχόμενη ψυχή της κοινότητας των ανθρώπων που διαλέγουν τη σεξουαλικότητά τους.

Εθελοντής για τους οροθετικούς.

Εκτεθειμένος στα γούστα του, στα ρούχα του, στην επιλογή του. Ψευδώνυμο Zackie Oh. Σε “ατυχές συμβάν”, σ’ ένα κοσμηματοπωλείο ποδοπατήθηκε από τους συμπατριώτες του. 21.9.2018.

Στη Γλάδστωνος. Ποδοπατήθηκε πάνω σε σπασμένα γυαλιά μέχρι που παρέδωσε, ενώ ένα άλλο τμήμα της κοινωνίας έκανε χάζι από το απέναντι πεζοδρόμιο, ακίνητο, χωρίς κανένας να παρέμβει, συναινώντας σιωπηλά στην ανθρωποθυσία.

Ναι. Ήταν ελεύθερη ψυχή.

Γούσταρε και ντυνόταν κορίτσι. Με όλα τα αξεσουάρ κι έκανε παραστάσεις ντραγκ.

Ναι, ζούσε όπως του άρεσε.

Ναι, δεν ήταν της διπλανής πόρτας.

Η πόρτα του Ζακ είχε αρχικά μυθιστορήματος.

Η δίκη των ενόχων αναβάλλεται κατ’ εξακολούθηση λόγω Covid.

Ο Ζακ έγινε έθιμο, διαδήλωση.

Η μάνα του αγκαλιά με τη μάνα του Φύσσα.

Η πιο μεγάλη φρίκη είναι το απέναντι πεζοδρόμιο. Αυτό το τμήμα του λαού που είναι θεατής και διονυσιάζεται με τη βία που τσακίζει ένα σπουργίτι, καθησυχάζοντας τον εαυτό του ότι «δεν το ’κανα εγώ».

Εγώ απέναντι και τράβηξα και λίγο βίντεο.

Την ώρα της εκπνοής.

Να γίνει η δίκη.

Να πληρώσουν οι ένοχοι.

Αυτό είναι το αίτημα.

Ο Ζακ, ό,τι και να φοράει, δεν θα ξανάρθει.

Μόνο θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας, με τα φτερά όλο παγέτα, μέχρι να ησυχάσει η ψυχή του από μια εφήμερη ανθρώπινη δικαιοσύνη και να πάει ψηλά στη θέση της.

Είναι υποχρέωσή μας να καθαρίσουμε την κοινωνία από τους δολοφόνους του. Κυκλοφορούν ελεύθεροι και μεγαλώνουν παιδιά.

Οι εκτελεστές του και το άθλιο απέναντι πεζοδρόμιο.

Σπύρος Μπιμπίλας (ηθοποιός – πρόεδρος ΣΕΗ και ΤΑΣΕΗ):

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί την ζωή ενός άλλου ανθρώπου που είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον καθένα μας.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ευελπιστούμε στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ και στην απόδοση ευθυνών.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να πάψει να είναι ρατσιστική και ομοφοβική.

Ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο!

Πάνος Μπούσαλης (τραγουδοποιός):

Η δολοφονία του Ζακ, της Zackie Oh, έφερε στην επιφάνεια όλα τα πιο σκοτεινά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας. Συμμετέχω και εγώ στον αγώνα για τη δικαίωση του/της και για το σκοπό αυτό θα σας πω το “Στο παζάρι του ληστή” ένα σπαρακτικό τραγούδι, σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Γιώργος Νταλάρας (ερμηνευτής – μουσικός):

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσες ελευθερίες, ίσα δικαιώματα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Δικαιώματα αναφαίρετα και αδιαπραγμάτευτα.
Δημοκρατία και Δικαιοσύνη οφείλουν, να είναι παρούσες κάθε φορά που καταπατούνται.

Πένυ Ξενάκη (ερμηνεύτρια):

Ενώνω και εγώ τη φωνή μου και συμμετέχω στην πρωτοβουλία που οργάνωσε η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον Ζακ και τον άδικο χαμό του. Για έναν κόσμο, όπου κανείς άνθρωπος πια δεν θα είναι μόνος του. Άνθρωποι Μονάχοι, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Καλαμίτσης.

Ναταλία Ρασούλη (ερμηνεύτρια – μουσικός):

Συμμετέχω κι εγώ στην πρωτοβουλία συμπαράστασης στην οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh, με ένα τραγούδι, ίσως από τα πρώτα που γράφτηκαν στο ελληνικό τραγούδι για τη διαφορετικότητα, του Μανώλη Ρασούλη και του Νίκου Ξυδάκη το “Φίλε, αδελφή ψυχή” και το αφιερώνω στην άμεση δικαίωση της μνήμης του Ζακ.

Το αφιερώνω και σε όλους τους ανθρώπους που μαρτυρούν καθημερινά για να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην προσωπικότητά τους και την ζωή τους.

Γιατί είναι χρέος όλης της κοινωνίας να υπερασπίζεται τις επιλογές, το δίκαιο και την προσωπικότητα του κάθε πλάσματος στον πλανήτη.
Γιατί είναι χρέος όλων μας η προστασία της ελευθερίας, της αγάπης, της επιλογής, της ίδιας της ζωής.
Γιατί είναι καιρός πια η κοινωνία να αλλάξει προς το φως και το δίκαιο.

Τέλλος Φίλης (συγγραφέας): 

Zackie Oh
O φόβος Ζακ, ο φόβος
ο φόβος τους κι ο φόβος σου
κι ανάμεσά τους άνθρωποι πολλοί περίκλειστοι
μιας πολύ πιο πολύ από σένα άρρωστης κοινωνίας
που δεν το καταλαβαίνει πως το μόνο γιατρικό της είναι η
κ α τ α ν ό η σ η
γιατί ο φόβος κάνει τα αρνιά, αγρίμια
τους αλλιώτικους, εχθρούς
και τους πραγματικά ασθενείς, περιθώριο
οι σύγχρονοι Καιάδες είναι παντού
να, μια σπρωξιά να δώσεις
πετάς στον γκρεμό
ό,τι πιστεύεις ότι δεν σου μοιάζει
ό,τι δεν θες να υπάρχει δίπλα σου
να, έτσι
και μ’ έναν χορό εξίσου φοβισμένων να επικροτεί στην αγορά
σε εξαφανίζουν
ανίκανοι να σε φροντίσουν,
να σε θεραπεύσουν,
να σε αποδεχτούν,
να σε κατανοήσουν,
να σε βοηθήσουν
ανίκανοι
μια ολόκληρη κοινωνία ανικάνων
και οι Καιάδες λίγοι – και γεμάτοι –
Οι γκρεμοί τους καθενός, πολλοί
κι όλοι μπροστά μας
«του φοβερού βήματός» μας, αναμένοντες…

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ευχαριστεί τους παραπάνω καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους, όπως και τον Μποσκοΐτη Αντώνη για τον καλλιτεχνικό συντονισμό και τον Νίκο Σούλη για τη σκηνοθετική επιμέλεια. Και δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε εδώ. 

Η δράση αυτή συμπαράστασης θα γίνει ένας πραγματικός μαραθώνιος, με ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή των ανθρώπων της τέχνης.

Θα παρακολουθήσουμε καθημερινά τη διαδικασία της δίκης, δίνοντας συνεχώς το «παρών» και σαν αποκορύφωμα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διοργανώσουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με την παρουσία κοινού, η οποία θα μεταδοθεί και από το διαδίκτυο με τη συμμετοχή τραγουδιστών, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους οι: Θόδωρος Γρηγοριάδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Καρακάση, Γιάννης Κότσιρας, Ματούλα Ζαμάνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Λάκης Παπαδόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Idra Kayne, Magic De Spell.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube ώστε να ενημερώνεστε άμεσα με τις νέες συμμετοχές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Εναλλακτικά ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας δίκτυα:

https://www.facebook.com/loatkiplus
https://instagram.com/loatkiplus
https://twitter.com/loatkiplus

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης μέσω του συνδέσμου https://gogetfunding.com/justice-for-zak, ο οποίος συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh, είναι ακόμη εν ισχύ και υπάρχει ανάγκη για οικονομική στήριξη. Οποιοδήποτε ποσό είναι ευπρόσδεκτο.

Παρακολουθείστε ζωντανά την εξέλιξη της δίκης από το Παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch μέσω των social media και του site: https://zackieohjustice.watch. 
 
Κοινός μας στόχος είναι η δικαίωση του/της Ζακ/Zackie Oh.

#ΔικαιοσύνηΓιαΤονΖακ #ΔικαιοσύνηΓιαΤηνZackieOh #loatkiplus 
 

Σοκ με τις φωτογραφίες της 74χρονης σχεδιάστριας Βέρα Γουάνγκ – Ποζάρει με μαγιό και…μοιάζει με έφηβη

My SLIM AARONS moment …Happy Summer Eyewear VeraWangEyewear @kenmarkeyewear 1

Σοκ με τις φωτογραφίες της 74χρονης σχεδιάστριας Βέρα Γουάνγκ – Ποζάρει με μαγιό και…μοιάζει με έφηβη

Στη θέα του νεανικού κορμιού της, οι θαυμαστές της έμειναν άφωνοι.

Ψυχρολουσία για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού: Λίγο πριν τον τελικό του Conference η UEFA ακυρώνει μαζικά εισιτήρια

6236343

Ψυχρολουσία για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού: Λίγο πριν τον τελικό του Conference η UEFA ακυρώνει μαζικά εισιτήρια

Υπήρξε έντονος φόβος για επεισόδια και για αυτό αποφασίστηκε από την UEFA η ακύρωση εισιτηρίων…

Θεσσαλονίκη: «Θα υποβληθεί και σε άλλα χειρουργεία» – Με εγκαύματα σχεδόν σε όλο το σώμα το 2χρονο κοριτσάκι (Video)

aditya romansa 5zp0jym2w9M unsplash

Θεσσαλονίκη: «Θα υποβληθεί και σε άλλα χειρουργεία» – Με εγκαύματα σχεδόν σε όλο το σώμα το 2χρονο κοριτσάκι (Video)

«Το παιδί παραμένει διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση και θα χρειαστεί να υποβληθεί και σε…

«Ακούγονται ασύστολα ψεύδη» – Τι απαντά η Γιαννίτσης για την ασφάλιση του εργοστασίου που κάηκε στη Λαμία

ergostasio lamia emprismos 1280x720 1

«Ακούγονται ασύστολα ψεύδη» – Τι απαντά η Γιαννίτσης για την ασφάλιση του εργοστασίου που κάηκε στη Λαμία

Γιαννίτσης: «Επειδή ακούγονται ασύστολα ψεύδη για δήθεν ύποπτες ενέργειες και κινήσεις της εταιρείας μας, σχετικά…

Συγκλόνισε η μητέρα της Κυριακής: «Παρακαλάω κάθε βράδυ να έρθει στον ύπνο μου έστω για ένα λεπτό» (video)

agioi anargiroi

Συγκλόνισε η μητέρα της Κυριακής: «Παρακαλάω κάθε βράδυ να έρθει στον ύπνο μου έστω για ένα λεπτό» (video)

«Πάγωσαν» όλοι στο πλατό του Πρωινού με τα λόγια της μητέρας της αδικοχαμένης Κυριακής