Newsroom

Newsroom

Ντάισελμπλουμ: Προς όφελος όλων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

5820c6d11dc52479768b4721

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Είναι προς όφελος όλων τα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο», είπε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ ο Πολ Τόμσεν έχει διαβεβαιώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.

Βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο.

«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη του Νοεμβρίου.

«Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων» σημείωσε.

Στο EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα καταθέσει ο ESM τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε ό,τι αφορά το χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ο κ. Ρέγκλιγνκ είπε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κινδύνου, μέσω της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση κι αν επιλεγεί ενώ υπενθύμισε ότι στις 26 Οκτωβρίου εκταμιεύτηκε η δόση των 2,8 δισ., σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής λάβει ποσό 31,7 δισ.

Συνολικά, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει δάνεια 173,5 δισ. προς την Ελλάδα, κάτι που καθιστά τους δύο οργανισμούς σε μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, μετά το τέλος του Eurogroup, έκαναν λόγο για επαναβεβαίωση του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον Δεκέμβριο.

Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι «φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις». Κατά τις ίδιες πηγές, το Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

skaki oktaxronos

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

Μετά από μια τρίωρη παρτίδα σκάκι στο τουρνουά Burgdorfer Stadthaus-Open της Ελβετίας, ο Άσγουαθ Κάουσικ,…

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

kasselakis1 4 640x426 1

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

Τέλος στην εσωστρέφεια και στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του επιχείρησε να βάλει ο Στέφανος…