Ντάισελμπλουμ: "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους!"

cover
NewsRoom 20/06/2014 | 09:02

Την προσοχή στις ελληνικές αρχές επέστησε ο πρόεδρος του Εurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, καθώς οι δανειστές απαιτούν να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις του προγράμματος.

«Σε κάθε σενάριο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Έχουμε ακόμα τα 12 «milestones». Γι' αυτά θα δοθούν τα επόμενα 2 δισ. Και μετά έχουμε ολόκληρο τον 5ο έλεγχο. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε στο νέο υπουργό οικονομικών κ. Χαρδούβελη, τον οποίο οι συνάδελφοί του καλωσόρισαν και άκουσαν τη δέσμευσή του για την εκπλήρωση των 6 από τα 12 milestones (προαπαιτούμενα) πριν από το τέλος του μήνα.

Οι 17 υπουργοί επέστησαν την προσοχή στην ελληνική πλευρά πως η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα εσόδων θα πρέπει να είναι διαυγής και ανοιχτή, καθώς αυτό το θέμα έχει εξαιρετική σημασία για την εικόνα που έχουν οι ίδιοι σε σχέση με την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, ο κ. Χαρδούβελης δεν συζήτησε με τους εταίρους τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης και, συγκριμένα, δεν αναφέρθηκε στην πρόθεση για μείωση φορολογικών συντελεστών πάσης φύσεως.

Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup όσο και ο επίτροπος Ρεν επεσήμαναν μάλιστα ότι δεν γνωρίζουν ποιες προθέσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση για αναδιαπραγμάτευση μέτρων ή τμημάτων της συμφωνίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις να ολοκληρώσει όπως τα milestones, αλλά και ότι άλλο έχει μείνει στο πρόγραμμα μέσα στον 5ο έλεγχο. «Εμείς θα τηρήσουμε τη συμφωνία, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει και το δικό της μέρος».

«Τρεις είναι οι προϋποθέσεις, για να δούμε την υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα, το να εκπληρωθούν όλοι οι όροι και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και να εξετάσουμε, αν είναι αυτό αναγκαίο εν τέλει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επίτροπος Ρεν έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «έτσι και αλλιώς επαναδιαπραγματευόμαστε μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος ανά τρεις μήνες. Σημείο κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι και η ανάπτυξη, διότι το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής».

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.