Newsroom

Newsroom

Ντάισελμπλουμ: Να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες

Χωρίς να «ξεκλειδώσει» η αξιολόγηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και με τους εταίρους και δανειστές να επιμένουν στη νομοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018, ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Πέμπτης.

588a448c1dc5243e1d8b509f

Σε κοινή τους συνάντηση το πρωί, σε τεχνικό αλλά υψηλό επίπεδο, οι θεσμοί συμφώνησαν ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ανταποκρίνεται στη θέση των εταίρων και δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε στην επιστολή για τη διάρκεια και το ύψος των πλεονασμάτων, ενώ οι θεσμοί ζητούν τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που θα συμφωνηθούν για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018.

Το αδιέξοδο δεν ήρθη κατά τις μεσημεριανές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: Να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης του Eurogroup, ότι «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

Aπέκλεισε ενδεχόμενο να μην υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κράτη – μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ». «Δεν υπάρχει ζήτημα γι’ αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Μοσκοβισί: Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα – Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου

O ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε μετά το τέλος του Eurogroup, ότι έγινε μια καλή συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Βλέπουμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία. Συνεχίσαμε για να φτάσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό να διασφαλίζει όλες τις πλευρές και συγκεκριμένους δημοσιονομικού στόχους μεσοπρόθεσμου. Όλοι συμφωνούμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κανείς δεν θέλει να κάνει βήματα πίσω. Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου».

Ρέγκλινγκ: Μέτρα προς όφελος της Ελλάδας η καλύτερη χρηματοδότηση

Από τη πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Το διοικητικό συμβούλιο του ESM υιοθέτησε τις αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Είναι μέτρα προς όφελος της Ελλάδας η καλύτερη χρηματοδότηση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε: «Κινούμαστε προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ίσως οδηγήσουν σε μια σημαντική σωρρευτική ελάφρυνση του χρέους. Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους στην Ελλάδα και αυτό θα βοηθήσει την επάνοδο της χώρας, συν τω χρόνω, στις χρηματαγορές».

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ