Ντάισελμπλουμ: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τέταρτο μνημόνιο

Στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin).

NewsRoom 23/04/2016 | 08:59

Μετά τη λήξη τους ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον Προεδρεύοντα Ολλανδό ΥΠΟΙΚ Jeroen Dijsselbloem, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπο ValdisDombrovskis, τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Vítor Constâncio και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot

Δεχόμενος ερώτηση, που του απηύθυνε δημοσιογράφος του Reuters σχετικά με δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι είναι νομικά αδύνατο για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ απάντησε ως εξής:

«Οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων (upfront) αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός. Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά 95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό (automaticity), αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το χρέος

Τη δέσμευση ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί μία «αξιόπιστη» λύση για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ ως προς την εξασφάλιση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η «λύση» που θα αναζητηθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση μέτρων «υπό αίρεση». «Δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος τόνισε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ένας «δεσμευτικός μηχανισμός» λήψης μέτρων, και υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους πιστωτές, για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και προς τους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Όσον αφορά το πακέτο του καλοκαιριού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε πως παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες. «Δεν υπήρξε κανείς μέσα στο Eurogroup που να αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια ότι δεν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή, στη φορολογία εισοδήματος (1%), στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.

Εξάλλου, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι όποια λύση και αν επιλεγεί για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. «Είναι σημαντικό, το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και στους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών.

Σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι πολλά μπορούν να γίνουν, χωρίς καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο. «Αυτό είναι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε πως το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ίδιο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε μικρότερο πλεόνασμα (1,5% του ΑΕΠ το 2018), είτε γιατί έχει χαμηλότερη βάση υπολογισμού, είτε γιατί πιστεύουν ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση στο πλεόνασμα από ό,τι υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι. «Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην ελληνική νομοθεσία. Μίλησα και με τον κ. Σαπέν νωρίτερα και είπε ότι ισχύει και στη Γαλλία. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.