Ντάισελμπλουμ: Ασφαλιστικό και εργασιακά στο επίκεντρο της β' αξιολόγησης

Mέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως επισημαίνεται στο καθιερωμένο έγγραφο πριν από κάθε Eurogroup που καταθέτει προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

5707bd611dc5246d5c8b4ae2

Αναφορικά με την Ελλάδα, που βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ότι η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την ταχεία ολοκλήρωσή της. Επίσης, σημειώνεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει ένα «ευρύ φάσμα μέτρων» και ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.

«Μέτρα στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ και προσθέτει ότι θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν μέτρα και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στη νομοθεσία για τη στρατηγική του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο επιχειρηματικό κλίμα, στις αγορές προϊόντων και στην παιδεία.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη αξιολόγηση και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup της 24ης Μαϊου. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται ένα ηπιότερο προφίλ για τα δάνεια του EFSF, μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια, καθώς και μέτρα εξομάλυνσης των τοκοχρεολυσίων κυρίως για το 2017.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η επόμενη αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου.