Ντάισελμπλουμ: Από το 2019 το αφορολόγητο αν δεν πιαστεί ο στόχος

Τα όσα συμφωνήθηκαν στην συνεδρίαση του Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, αναφέρει σε επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αφήνει «παραθυράκι» για τη μείωση του αφορολόγητου ήδη από το 2019 και όχι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. Ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου επώδυνου μέτρου το 2020 θέτει ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Διαφορετικά, το μέτρο θα υλοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται», αναφέρει παρακάτω για τα αντίμετρα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι ζήτησε από «τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία»


Βρετανία: Συναγερμός στην Ευρώπη από διαρροή σε εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα

Βρετανία: Συναγερμός στην Ευρώπη από διαρροή σε εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο πιο επικίνδυνο εργοστάσιο με ραδιενεργά απόβλητα της Ευρώπης έχουν…

Βόλος: Μαθητές σχημάτισαν με τσάντες τα ονόματα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Βασίλη Μάγγου

Βόλος: Μαθητές σχημάτισαν με τσάντες τα ονόματα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Βασίλη Μάγγου

Σε μια ιδιαίτερη δημιουργική δράση προχώρησαν μαθητές και μαθήτριες από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου με…