Ντ. Μπακογιάννη: Ναι, είναι η ώρα για διάλογο και προσφυγή στη Χάγη

«Υπάρχουν δυο δυνατότητες σ’ αυτή τη φάση: Η μια είναι η αύξηση των επαγγελματιών με πρόσληψη μόνιμων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα οπλικά συστήματα, άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να τα χειριστεί κληρωτός. Και το δεύτερο η αύξηση της θητείας, που δεν μπορεί να είναι ταμπού στον δημόσιο διάλογο», είπε αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

NewsRoom 17/12/2019 | 23:06

Και συμπλήρωσε η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να ακούγονται καθαρές κουβέντες. Μπορεί να μην χρειάζεται αύξηση θητείας, όμως μπορεί το νέο σχέδιο να πει ότι χρειάζεται. Το πρώτο μας ελάττωμα είναι ότι τρέμουμε το πολιτικό κόστος. Τώρα, όμως, μιλάμε για τα δυο μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, το ένα είναι η άμυνά της και το άλλο οι συμμαχίες της».

Όσον αφορά για το ενδεχόμενο προσφυγής της Χάγης, τόνισε: «Η άποψή μου συμπίπτει με την άποψη του κ. Βενιζέλου. Ναι, είναι η ώρα είναι πάμε σε διάλογο και προσφυγή στη Χάγη. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας τόνισε: «Τώρα είναι η ώρα της ισχυρής διπλωματίας. Δεν διαφωνώ ότι υπάρχει η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να βάλουμε το θέμα στα διεθνή φόρα και να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική επί της διπλωματίας. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πίεση στην Τουρκία να υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας και τη συνθήκη της Γενεύης. Μπορώ να διαβεβαιώσω κι από τη θέση του πρώην αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας ότι πρέπει να είναι ήρεμος ο κόσμος, να περάσει καλά τις γιορτές και να ξέρει ότι η Ελλάδα είναι και διπλωματικά εξοπλισμένη και στρατιωτικά. Εγώ λέω ότι δεν χρειάζεται ούτε αύξηση, ούτε μείωση της στρατιωτικής θητείας».