Το σκάνδαλο Novartis και η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να σύρουν τη ΝΔ σε κινήσεις εκτροπής 

Κάθε θαύμα, τρεις μέρες. Αλλά το θαύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Novartis, ούτε μία. Εκεί που διαβεβαίωνε την Έλλη Στάη ότι «ουδείς είναι εξ ορισμού αθώος» –με το που έσκασε η πρώτη κλήση εμπλεκόμενου στον ανακριτή τον παρέκαμψε… η ΝΔ: η επίσημη κομματική ανακοίνωση μιλάει για «σκευωρία».

ΝΔ 0 1

«Οι Έλληνες απαιτούν την αλήθεια για το σκάνδαλο. Δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια. Ούτε από την κυβέρνηση που θέλει αίμα στη προεκλογική αρένα, ούτε από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που κάνουν λες και δεν έχουν ευθύνη για το πάρτι επί ημερών τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Όλα στο φως, τώρα!»

Κατερίνα Μπακογιάννη, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

«Πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων που προσβλητικά στρέφονται κατά των εισαγγελικών λειτουργών που διαβίβασαν στη Βουλή με τη νόμιμη διαδικασία και προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων τη σχετική δικογραφία που αφορά την υπόθεση Novartis , χαρακτηρίζοντάς τους επίορκους, διαπράττουν το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας».

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Κάθε θαύμα, τρεις μέρες. Αλλά το θαύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Novartis, ούτε μία. Εκεί που διαβεβαίωνε την Έλλη Στάη ότι «ουδείς είναι εξ ορισμού αθώος» –με το που έσκασε η πρώτη κλήση εμπλεκόμενου στον ανακριτή τον παρέκαμψε… η ΝΔ: η επίσημη κομματική ανακοίνωση μιλάει για «σκευωρία».

Στην ίδια γραμμή η υπόλοιπη κομπανία, σαν κάποιος να τους συντονίζει: η ΝΔ, το Κινάλ, τα δυο συγκροτήματα που τους στηρίζουν, οι αρθρογράφοι τους, οι ιντερνετικοί κεκράκτες τους. Όλοι, «μαζί και ταυτοχρόνως «, το μόνο που έχουν να πουν για το σκάνδαλο Novartis είναι ότι «οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν».

Εννοούν τους υπευθύνους για το σκάνδαλο; Όχι , εννοούν τους υπόχρεους για τη διερεύνησή του. Κάποιος μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για μην… αθωωθεί ο Σύριζα για τη Νοβάρτις. Θα τρελαθούμε.

Δεν έχει ξαναγίνει. Η Δικαιοσύνη ερευνά με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα μια δυσώδη υπόθεση και βρίσκεται απειλούμενη από τους … ερευνώμενους και τους φίλους τους.

Το ποταπό λεξιλόγιο και οι απειλές του Ανδρέα Λοβέρδου είναι κατανοητά. Θεωρείται αρμοδίως ύποπτος και υπερασπίζεται τον εαυτό του, όπως κρίνει. Δικαίωμά του.

Ο Άδωνις ίσως φοβάται ότι μπορεί να τον ακολουθήσει ίδιο και σπεύδει προκαταβολικά να αναδείξει τις γραμμές άμυνας του-με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Κατανοητό κι αυτό.

Ο Σαμαράς, που «θα τους πάει ως το τέλος», ίσως φοβάται ότι θα τον πάνε … ως το 1993 και αμύνεται επιτιθέμενος. Οι άλλοι γιατί; Ιδίως οι δημοσιογράφοι. Τι είδους ενημέρωση είναι αυτή, όταν οι φορείς της στρατολογούνται μονόπλευρα σε μια υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος, που αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Είναι αδιανόητα αυτά που ακούγονται και εκτοξεύονται αυτές τις μέρες με δημοσιογραφικό μανδύα. Κατάντια.

Το κόμμα-λημέρι

Τα εμπλεκόμενα κόμματα προσπαθούν να κρύψουν τη δυσχερή θέση τους με επίθεση. «Δεν θα τους περάσει. Η σκευωρία θα εκπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και οι καθοδηγητές της θα λογοδοτήσουν» ανακοίνωσε το Κινάλ που προχώρησε σε μια απίστευτη κίνηση: έστειλε σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα να συμπαρασταθεί στον Λοβέρδο που έδινε συνέντευξη Τύπου -κάτω από τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου. Τι άλλο θα του κάνουν μετά θάνατον;

Συμπαράσταση κατά τον τρόπο που η ΝΔ ανέθεσε στον Νο 2 στο κόμμα να συμπαρασταθεί σε ήδη καταδικασθέντα για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων.

Να συμπαρασταθούν σε τι οι βουλευτές του Κινάλ;; Όπως δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη έτσι δεν υπάρχει και συλλογική υπεράσπιση σε θέματα ηθικής τάξης. Ο καθένας είναι αποκλειστικά ο ίδιος υπεύθυνος για τις πράξεις του και για όποια αμφιβολία τον κρίνει η Δικαιοσύνη- όχι το κόμμα του. Τον δίκασε ο Κεγκέρογλου με τον Κωνσταντινόπουλο και … και τον βρήκαν αθώο;

Για ενημέρωσή τους, πάντως, κατά τη δυτική πολιτική κουλτούρα όποιος εμπλέκεται σε τέτοιες ιστορίες αναστέλλει την κομματική του ιδιότητα μέχρι να καθαρίσει. Δεν μαζεύονται γύρω του οι κομματικοί σαν ασπίδα.

Το Κινάλ μας γυρίζει στο κόμμα- λημέρι, όπου κατέφευγε όποιος «Λήσταρχος Νταβέλης» είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και δεν τον πείραζε κανείς: ήταν … «πολιτική δίωξη » και «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Γι’ αυτό υπήρξε τόση αποθράσυνση στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Οι παλινωδίες του Μητσοτάκη

Στη ΝΔ το σκάνδαλο απλώς σφίγγει κι άλλο τη θηλιά γύρω από το λαιμό του Κυριάκου Μητσοτάκη που παλινωδεί ανάμεσα στην τακτική των αποστάσεων και στην προσχώρηση στην υπερασπιστική γραμμή των εμπλεκομένων του κόμματος. Παρότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον προειδοποίησε: «Για τα θέματα διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, πρέπει να τα προχωρούμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε προς στιγμήν να χαράξει νέα γραμμή -που δεν αναγνώριζε καν το τεκμήριο αθωότητας που επικαλέστηκε:«Περιμένω τη Δικαιοσύνη -με μεγάλη καθυστέρηση πρέπει να πω- επιτέλους να μας πει τι έχει βρει σε αυτή την υπόθεση…Είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι. Αλλά σε αυτή τη χώρα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας «.

Οι έμπειροι αναλυτές διέκριναν προσπάθεια να αποσυρθεί από το ρόλο του δικηγόρου υπεράσπισης όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ευλόγως, αν κάτι ξέρει ή κάτι φοβάται. Ένας πολιτικός αρχηγός σε θέματα ηθικής τάξης δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν. Μόνο οι εμπλεκόμενοι ξέρουν τι έκαναν και τι δεν έκαναν. Και μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το πιστοποιήσει.

Έστω και προσωρινά ο Μητσοτάκης προσπάθησε να αφήσει πίσω του όσα είχε πει και ο ίδιος για την υπόθεση Novartis και ήταν σαν τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι του… έκαναν νοθεία στην Κωνσταντινούπολη! Αλλά μόλις η Δικαιοσύνη ανακοίνωσε τι βρήκε, όσοι γράφουν τις κομματικές ανακοινώσεις τον παρέκαμψαν.

Η νέα πορτ παρόλ διάβασε: «Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν καν το θάρρος να απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα. Θα λογοδοτήσουν».

Θα λογοδοτήσουν ποιοι; Οι ερευνητές στους ερευνώμενους;. Οι ελεγκτές στους υπόπτους; Σα να λέμε ότι θα λογοδοτεί ο εφοριακός στον ελεγχόμενο για φοροδιαφυγή, ο τροχονόμος σε όποιον περνάει με κόκκινο, ο δικαστής στον κατηγορούμενο.

Κάποιοι προσπαθούν να βάλουν την κυβέρνηση απέναντί στους -έξι πλέον- πολιτικούς εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο και όχι τη Δικαιοσύνη που τους ερευνά- για να την φοβερίσουν κι αυτή στη συνέχεια.

Μπογδανοποίηση

Το σκηνικό της… τιμωρίας -εκτός από την κυβέρνηση που είναι «ο εμπνευστής και ηθικός αυτουργός της σκευωρίας» και των «ψευδομαρτύρων», αλλά και των δικαστικών λειτουργών που είναι οι φυσικοί αυτουργοί- ανέλαβαν να στήσουν τα μιντιακά συγκροτήματα που συμπράττουν με τη ΝΔ.

Με απίστευτο και αποκρουστικό τρόπο κάποιοι δημοσιογράφοι υπερβαίνουν ακόμη και το ρόλο των εισαγγελέων στον οποίον ειδικεύονταν από χρόνια. Τώρα λειτουργούν ως πρόεδροι μονομελούς στρατοδικείου. Αποφασίζουν ότι οι εμπλεκόμενοι είναι αθώοι και θύματα, οι δικαστικοί και οι κυβερνητικοί ένοχοι και τους επιβάλουν και ποινές. Η Μπογδανοποίηση καλπάζει…

Θα ήταν για πλάκα -και για λύπηση- αν πίσω από αυτό δεν ελλόχευε ο κίνδυνος της εκτροπής. Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο τοξικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατική τάξη και την πολιτική ομαλότητα: οι ίδιοι μηχανισμοί που μιλούσαν για «προδοσία» με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα προσθέτουν και τη «σκευωρία» που έστησαν οι «προδότες» με την Νοβάρτις, εναντίον ακέραιων πολιτικών. Ενώ στο παρασκήνιο κινούνται πάλι οι γνωστοί ιντριγκαδόροι.

Αν σ’ αυτά συνυπολογισθεί και η προβολή της αυθαίρετης βεβαιότητας ότι τις εκλογές δεν μπορεί παρά να τις κερδίσει η ΝΔ, και οτιδήποτε άλλο θα είναι ως ύποπτο, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Συνηθισμένη πρακτική στην ιστορία της Δεξιάς. Ακόμη και όταν κυβερνά η ίδια, όπως είδαμε στην περίπτωση Καραμανλή.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η ΝΔ έχει σήμερα αδύναμη ηγεσία, αυτό το ενδεχόμενο απειλεί πρωτίστως τον ίδιο το Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν θα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τις εσωκομματικές δυνάμεις της ανωμαλίας που πίνουν πάντα νερό στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά -που έχει παρελθόν σ’ αυτό. Κάποιες στιγμές δείχνει να το αντιλαμβάνεται . Αλλά επιστρέφει στη πεπατημένη με εκτροπή σε θεωρίες για Μαδούρο και Όρμπαν του Νότου. Με τη Φώφη να τον παπαγαλίζει και να τον ξεπερνάει θεωρώντας τον Τσίπρα «νέα Δεξιά» και άλλες ανοησίες ανόητων υποβολέων.,.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές συγκλίνουν ότι από τη στιγμή που ένα μεγάλο κόμμα και μεγάλα ΜΜΕ σύρονται σε ακρότητες υπάρχουν λόγοι ανησυχίας- ακριβώς γιατί υπάρχουν λόγοι που υποκινούν αυτές τις ακρότητες. Και αν βγει το τζίνι από το μπουκάλι -όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή- δεν ξαναμαζεύεται.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η εκτροπή του 1993- τι άλλο ήταν από ανατροπή του εκλεγμένου Πρωθυπουργού;- Σ’ αυτόν τον συνδυασμό στηρίχθηκε: χρησιμοποιήθηκε και τότε το Μακεδονικό ως προσπέρασμα καπνού για να επιβάλουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τις επιλογές και τα συμφέροντά τους -κατά τον ανατραπέντα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…