ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Novartis: Το σκάνδαλο που έγινε σκευωρία και ξανάγινε σκάνδαλο

Το σκάνδαλο που έγινε σκευωρία και μετά πάλι έγινε σκάνδαλο φαίνεται ότι εκδικείται τους κακοποιητές του. Και όπως φαίνεται, θα τους πάει μέχρι τέλους.

8047b1d0342480f9482eba1c70b1cf98 4

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να είναι η μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο που ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σκάνδαλο διαφθοράς το μετέτρεψε σε σκευωρία σε βάρος των υπό εισαγγελική διερεύνηση πολιτικών προσώπων, για να το μετατρέψει και πάλι σε σκάνδαλο διαφθοράς, όχι όμως με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, αλλά απλών γιατρών αυτή τη φορά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

Το σκάνδαλο διαφθοράς αναγνωρίστηκε και επίσημα ως τέτοιο από το ίδιο το αμερικανικό δημόσιο, το οποίο κατέληξε σε διακανονισμό με τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό NOVARTIS, ο οποίος παραδεχόμενος την ενοχή του, αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 346 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει την κατηγορία της δωροδοκίας στην Ελλάδα και το Βιετνάμ κατά την περίοδο 2012 – 2015, που σκοπό είχε τη συνταγογράφηση των προϊόντων της.

Το σκάνδαλο άρχισε να διερευνάται από την δικαιοσύνη στην Ελλάδα στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες και το ανακριτικό υλικό που συγκέντρωσε η αρμόδια εισαγγελέας διαφθοράς Τουλουπάκη, σε αυτό ενέχονταν και πολιτικά πρόσωπα, κυρίως πρώην υπουργοί Υγείας της επίδικης περιόδου 2012 – 2015.

Μεταξύ των ερευνώμενων ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος υποσχέθηκε δημόσια από το βήμα της Βουλής ότι: «Θα πάει μέχρι τέλους και θα καθίσει στο σκαμνί όσους συνέβαλαν στην ανάδειξη του σκανδάλου».

Η απειλή του πρώην πρωθυπουργού για όσους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους είχαν υποχρέωση να ρίξουν φως σε ένα σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, ακούστηκε τότε σαν μια υπερβολική δήλωση κάποιου που κατηγορείται ενδεχομένως αδίκως και που υπερασπίζεται με αυτόν τον υπερβατικό τρόπο την αθωότητά του, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να κάνει.

Όμως η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Όταν το 2019 επανήλθε στην κυβέρνηση η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η… τύχη τα έφερε έτσι, ώστε η απειλή του πρώην πρωθυπουργού να υλοποιηθεί κατά γράμμα.

Το διεθνώς αναγνωρισμένο σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο η NOVARTIS στις ΗΠΑ πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια αναγνωρίζοντας την ενοχή της, στην Ελλάδα μετατράπηκε σε σκευωρία σε βάρος των πολιτικών προσώπων που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε αυτό.

Αρκούσε η σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής στην οποία κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε η ΝΔ και η σύνταξη ενός πορίσματος από αυτήν την απόλυτα ελεγχόμενη πολιτικά επιτροπή, που θα ζητούσε την παραπομπή των διωκόμενων με την κατηγορία της οργάνωσης σκευωρίας.

Από τους μέχρι τότε διωκόμενους για το σκάνδαλο πολιτικούς απαλλάχτηκαν, κατά σύμπτωση, όλοι οι προερχόμενοι από τη ΝΔ. Τα χρήματα μάλιστα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου και τα οποία δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν, στο απαλλακτικό βούλευμα χαρακτηρίζονται σαν… αδιευκρίνιστα ποσά.

Έμεινε έτσι μόνος υπόδικος για το σκάνδαλο ο πρώην υπουργός υγείας του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή, όλοι όσοι είχαν συμβάλει να χυθεί φως σε ένα μεγάλο και αναγνωρισμένο σκάνδαλο, όλοι κάθισαν στο σκαμνί. Όπως το είχε προφητέψει ο πρώην πρωθυπουργός.

Από τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία ότι συντόνιζε τη σκευωρία, μέχρι την εισαγγελέα διαφθοράς Τουλουπάκη και τους δύο βοηθούς της που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, διερευνούσαν το σκάνδαλο. 
Τελευταία στιγμή και υπό το βάρος διεθνών αντιδράσεων γλύτωσαν από την παραπομπή οι δύο δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννα Παπαδάκου, οι οποίοι δρώντας στο πλαίσιο της ερευνητικής δημοσιογραφίας που ασκούν, είχαν αποκαλύψει πτυχές του σκανδάλου.

Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς για την αθώωση των υπουργών της ΝΔ και την παραπομπή των… σκευωρών ήταν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και η εισαγγελέας διαφθοράς ήταν αναξιόπιστοι και διαστρέβλωναν την αλήθεια.

Και τώρα το καλύτερο. Εκεί που όλοι είχαν πειστεί ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο αλλά επρόκειτο περί σκευωρίας, η κυβέρνηση προφανώς πιεζόμενη από το εξωτερικό, αναγκάζεται να αναγνωρίσει την ύπαρξη σκανδάλου διαφθοράς και ασκεί αγωγή κατά της NOVARTIS, ζητώντας αποζημίωση.

Με μόνη τη διαφορά ότι στην αγωγή αναγνωρίζεται το μισό σκάνδαλο, αυτό που αφορούσε μόνο σε χρηματισμό γιατρών. Το υπόλοιπο, αυτό που αφορούσε στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, παρέμεινε… σκευωρία.

Και γεννώνται τώρα μια σειρά από ερωτήματα που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ερώτημα 1ο: Εφόσον αναγνωρίζει το ελληνικό δημόσιο ότι υπήρξε δωροδοκία, πως καταλήγει χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, ότι σε αυτό συμμετείχαν μόνο γιατροί; 
Ερώτημα 2ο: Εφόσον ο Ανδρέας Λοβέρδος, που είναι πολιτικό πρόσωπο, εξακολουθεί να είναι υπόδικος για το σκάνδαλο, πως το ελληνικό δημόσιο υποστηρίζει ότι στο σκάνδαλο συμμετείχαν μόνο γιατροί; 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ποσό της αγωγής υπέρ του ελληνικού δημοσίου θα αυξηθεί κατά πολύ αν αναγνωριστεί δωροδοκία και πολιτικών προσώπων. Μη αναγνωρίζοντας δηλαδή τη συμμετοχή υπουργών στο σκάνδαλο, το ελληνικό δημόσιο ζημιώνει οικονομικά.
Ερώτημα 3ο: Πως γίνεται και η NOVARTIS, ενώ δωροδοκούσε γιατρούς για να συνταγογραφούν τα φαρμακευτικά προϊόντα της, δεν προσπάθησε να χρηματίσει και πολιτικά πρόσωπα για να τα εγκρίνουν; 
Ερώτημα 4ο: Εφόσον το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει την ύπαρξη δωροδοκίας από πλευράς NOVARTIS, μήπως πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω η προέλευση των «αδιευκρίνιστων» ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς πολιτικών προσώπων;
Ερώτημα 5ο: Η αγωγή του ελληνικού δημοσίου, που αναγνωρίζει σκάνδαλο δωροδοκίας γιατρών, στηρίζεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και στο υλικό της εισαγγελείας διαφθοράς, για τους οποίους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ψεύδονταν και διαστρέβλωναν τα στοιχεία. Πως γίνεται τώρα και στηρίζει την αγωγή της σε αυτές τις… αναξιόπιστες μαρτυρίες και αυτό το… αναξιόπιστο υλικό;
Ερώτημα 6ο: Με ποιο τρόπο ξεχώρισε η κυβέρνηση ποια στοιχεία από το υλικό της εισαγγελέως Τουλουπάκη που παραπέμφθηκε σε δίκη και από τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων που κρίθηκαν ως αναξιόπιστοι, ήταν αληθή και ποια ψευδή;

Ενός κακού μύρια έπονται. Το σκάνδαλο που έγινε σκευωρία και μετά πάλι έγινε σκάνδαλο φαίνεται ότι εκδικείται τους κακοποιητές του.

Και όπως φαίνεται, θα τους πάει μέχρι τέλους…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…