Newsroom

Newsroom

Novartis-Gate: Τι αποκαλύπτουν οι νέοι μάρτυρες για τις μίζες σε πέντε πρώην υπουργούς

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και τις υποθέσεις της Siemens ή των εξοπλιστικών.

5a782fde1dc524d06a8b4694

Όπως αποκαλύπτει συγκεκριμένα το Documento τέσσερις προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετατρέπουν το σκάνδαλο της Novartis στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της σύγχρονης Ελλάδας, αφού φαίνεται πως πέρα από τα 2 δισ. ευρώ από υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων που έχει χάσει το ελληνικό κράτος, εμπλέκονται σε αυτό και πέντε υπουργοί της ΝΔ και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μάλιστα, φαίνεται να στοιχειοθετείται και άμεση εμπλοκή ενός ενοίκου του Μαξίμου την εποχή εκείνη, που οι μάρτυρες κατονομάζουν ως τελικό αποδέκτη μαύρου χρήματος σε «βαλιτσάκια». Είναι ως εκ τούτου πιθανό τις επόμενες μέρες να διαβιβαστεί στη βουλή δικογραφία, ενώ ήδη έχει διαβιβαστεί άλλη δικογραφία που αφορά άλλους ή ίδιους υπουργούς της ΝΔ, οι οποίοι παρέκαμπταν τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια ιατρικών ειδών και οδηγούσαν σε αγορές με υπερτιμολόγηση.

Οι δύο νέοι μάρτυρες έχουν ξετυλίξει το κουβάρι των σχέσεων της Novartis με πολιτικά πρόσωπα και ανθρώπους που είχαν αρμοδιότητα τη διαμόρφωση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα. Η εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία είχε στο στόχαστρό της την Ελλάδα, όχι για να προκαλεί αφαίμαξη στο δημόσιο πουλώντας ακριβά υπερτιμολογημένα φάρμακα, αλλά γιατί η Ελλάδα ήταν από τις χώρες αναφοράς στην τιμή του φαρμάκου, δηλαδή από τις χώρες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή τιμή του φαρμάκου. Η υψηλή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα διαμόρφωνε ακριβή τιμή παγκοσμίως και τεράστια κέρδη για την πολυεθνική, που διώκεται παγκοσμίως για τέτοιες πρακτικές. Γι’ αυτό τον λόγο οι μίζες ήταν τεράστιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χρηματιζόμενοι από τη Novartis υπουργοί φρόντιζαν να κάνουν τρεις σημαντικές κινήσεις εξυπηρέτησης της πολυεθνικής. Πρώτον, υπέγραφαν για υψηλές τιμές σε φάρμακα της Novartis και καθόριζαν την τιμή στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς. Συνήθως οι τιμές ανέβαιναν στα ακριβά φάρμακα. Μία αύξηση 20 ευρώ σε ένα φάρμακο των 100 ευρώ, το οποίο έκανε τζίρο 40 εκατ. ευρώ, σήμαινε αμέσως 8 εκατ. επιπλέον κέρδη για την εταιρεία. Όπως στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, φάρμακα της Novartis, όπως το Lucentis (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας) προωθήθηκε αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο.

Δεύτερον, οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντιζαν να καθυστερούν και να παρακωλύουν τους ανταγωνιστές της Novartis, ώστε η εταιρεία να έχει πάντα προβάδισμα. Και τρίτον, η Novartis είχε επίσης προβάδισμα στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Όταν οι άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν περάσει από το υπουργικό ταμείο, είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η Novartis πληρωνόταν κανονικά.

Φαίνεται λοιπόν από τις καταθέσεις, πως υπουργοί πήραν 2 εκατ. ευρώ σε δόσεις αλλά υπήρξε και δόση του ενός εκατομμυρίου, το οποίο δόθηκε μέσα σε βαλίτσα σε άνθρωπο του Μαξίμου, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού.  Αυτής της παράδοσης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργικού συμβούλου με το στέλεχος της Novartis που εμφανίζεται να μοίραζε τις μίζες. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναλάμβανε το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Πέντε υπουργοί οι οποίοι είχαν εμπλοκή με το φάρμακο χρηματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από το ίδιο πρόσωπο της Novartis, το οποίο μάλιστα ήταν αρκετά ομιλητικό στο εσωτερικό της εταιρείας, περιγράφοντας ως αδηφάγους τους υπουργούς. Οι μάρτυρες έχουν κατονομάσει επίσης υπουργό οικονομικού υπουργείου ως χρηματιζόμενο από τη Novartis προκειμένου να προωθεί την εκταμίευση των ποσών που απαιτούσε η Novartis, όταν οι αντίπαλες εταιρείες έμεναν χωρίς πληρωμή «λόγω κρίσης». Οι λεπτομέρειες των καταθέσεων είναι συγκλονιστικές. Περιγράφονται πρόσωπα, τρόποι πληρωμής και επακριβώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους υπουργούς προς τη Novartis.

Εκτός από τους υπουργούς κατονομάζεται και σύζυγος υπουργού, η οποία εισέπραττε από τη Novartis αντί του υπουργού ως διοργανώτρια συνεδρίων. Τα συνέδρια είχαν ως φορείς διοργάνωσης διάφορα πρόσωπα τα οποία σχετίζονταν με τη Novartis και εμφανίζονταν ως επιστημονικοί φορείς. Οι φορείς αυτοί αναλάμβαναν να θέσουν υπό την αιγίδα τους ένα φαινομενικά ιατρικό επιστημονικό συνέδριο στο οποίο χορηγός ήταν η Novartis και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα έσοδα από τις χορηγίες πήγαιναν στη διοργανώτρια σύζυγο υπουργού, η οποία εμφάνιζε ως νόμιμα τα έσοδα. 

Στην έρευνα που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα έχουν εντοπιστεί γιατροί και μέλη των Επιτροπών Τιμολόγησης Φαρμάκου με εισοδήματα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Η Εισαγγελία μάλιστα, αναφέρει το Documento, θεωρεί βέβαιο ότι τόσο η έκταση της έρευνας όσο και τα ενοχοποιητικά στοιχεία που υπάρχουν θα οδηγήσουν πολλούς να συνεργαστούν με τις Αρχές. Άλλωστε, ένας από τους υπουργούς που εμπλέκονται έχει έρθει στο παρελθόν σε επαφή με Αμερικανούς, οι οποίοι του είχαν προτείνει να καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον της Novartis.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…