Οι απίστευτες και όμως αληθινές μεθοδεύσεις, «παραλήψεις» και παρακάμψεις της ελληνικής δικαιοσύνης με ξεκάθαρο στόχο την εξόντωση του Κώστα Βαξεβάνη, μέσω των διώξεων σε βάρος του, καθώς ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento «τόλμησε» να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία και πρόσωπα «κλειδιά» για το σκάνδαλο Novartis, αναδείχθηκαν σήμερα (14/5) για ακόμα μια φορά στο Μονομελές Εφετείο Αθήνας . Στο ακροατήριο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από μήνυση της πρώην ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η δίκη σε σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, δημοσιογράφων της εφημερίδας και του δικηγόρου, Γιάννη Μαντζουράνη.
Ο «πόλεμος» στο Documento
Υπενθυμίζεται ότι η -συνταξιοδοτημένη πλέον- Κ. Αλεβιζοπούλου ερεύνησε το 2022 ως ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και σκέλη του σκανδάλου Novartis. Αντί για σημαντικές αποκαλύψεις σε βάρος πολιτικών προσώπων και παρά τη σωρεία σημαντικών στοιχείων, η ίδια άσκησε την κατάπτυστη δίωξη σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη. Από δημοσιογράφος που ερευνά και αποκαλύπτει, ο εκδότης του Documento βρέθηκε τότε να κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατάχρηση εξουσίας και άλλα αδικήματα καθώς όσα δημοσιοποίησε για την υπόθεση ενόχλησαν πολύ και πολλούς…
Η δίωξη που άσκησε η Κ. Αλεβιζοπούλου αποδείχθηκε κίνηση με στόχο να οδηγηθεί στη φυλακή ο Κώστας Βαξεβάνης. Μάλιστα, η πρώην ανακρίτρια εξανάγκασε τον εκδότη του Documento να ολοκληρώσει την απολογία του, χωρίς να παραδώσει τα στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητά του. Μεταξύ άλλων, η Κ. Αλεβιζοπούλου απέφευγε να εξετάσει σημαντικούς μάρτυρες για την υπόθεση Novartis, αρνήθηκε να παραλάβει κρίσιμο υλικό και έφτασε στο σημείο να αγνοήσει μέχρι και πράκτορα του FBI που είχε ο ίδιος θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ψευδείς κατηγορίες
Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η σκευωρία σε βάρος του Βαξεβάνη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τον εκδότη-δημοσιογράφο. Η τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποδόμησε τα σαθρά κατηγορητήρια της Κ. Αλεβιζοπούλου και ακολούθησε η πανηγυρική απαλλαγή Βαξεβάνη με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου.
Συνεχίζει ακάθεκτη
Η πρώην ανακρίτρια όμως δεν πτοήθηκε και κράτησε ψηλά το λάβαρο της επίθεσης σε βάρος του Documento. Παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν, η Κ. Αλεβιζοπούλου υπέβαλλε μηνύσεις σε βάρος της εφημερίδας και του εκδότη της για συκοφαντική δυσφήμιση. Αυτά που ενόχλησαν την συνταξιοδοτημένη ανώτατη δικαστικό ήταν δημοσιεύματα σχετικά με την αξιολόγηση των πεπραγμένων της, όπως επίσης και η δημοσίευση μιας φωτογραφίας της σε διάδρομο Αρείου Πάγου. Να τονιστεί ότι παρότι η ίδια αποτελεί δημόσιο πρόσωπο, θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να δημοσιευτεί φωτογραφία της στον χώρο του Αρείου Πάγου.
«Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι»
Στη σημερινή δικάσιμο η Κ. Αλεβιζοπούλου συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, με εκφράσεις όπως «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν θυμάμαι», όταν εξεταζόταν ως μάρτυρας και της τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα τόσο από την έδρα όσο και από τους συνηγόρους των κατηγορούμενων. Η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε εξαρχής ότι το αντικείμενο της δίκης αποτελεί αν όσα γράφτηκαν για την πρώην ανακρίτρια είναι ψευδή ή αληθή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Κ. Αλεβιζοπούλου, θα πρέπει να εξεταστεί αν όσα δημοσιεύτηκαν εμπίπτουν στα όρια της κριτικής ή αν είναι συκοφαντικά. Σε γενικές γραμμές η πλευρά της Κ. Αλεβιζοπούλου ισχυρίζεται ότι «δικάζουμε ξανά την ανάκριση». Γιατί όμως αυτό ενοχλεί την πρώην ανακρίτρια; Διότι όπως ξεδιπλώνεται στη διαδικασία, κατά την ανάκριση που πραγματοποίησε σημειώθηκαν «σημεία και τέρατα», όπως έχει δημοσιεύσει εδώ και χρόνια και κατ΄επανάληψη το Documento.
«Πλημμυρίδα παραβάσεων»
Από τη μεριά του ο επίσης μηνυόμενος, έγκριτος δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσε ότι η Κ. Αλεβιζοπούλου παραβίασε δικαιώματα κατηγορούμενων και δε δίστασε να επαναλάβει ότι υπήρξε πλημμυρίδα παραβάσεων από την ανακρίτρια. Για ακόμα μια φορά ο έμπειρος δικηγόρος που ήταν εκ των νομικών παραστατών του Κώστα Βαξεβάνη κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων από την κ. Αλεβιζοπούλου έψεξε τη δράση της και τις κομβικές παραλείψεις της.
Η ίδια πάντως συνέχισε να μη θυμάται με αποτέλεσμα την έκρηξη Βαξεβάνη: «Με έχει καταστήσει κατηγορούμενο και δεν θυμάται τι συνέβη με τον Μανιαδάκη», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.
Απορίες για Μανιαδάκη
Η Κ. Αλεβιζοπούλου δεν θέλησε να πει ξεκάθαρα ενώπιον του δικαστηρίου γιατί δεν ρώτησε τον άλλοτε προστατευόμενο μάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη ποιοι τον απείλησαν – όπως είχε ισχυριστεί- και με ποιον τρόπο. Μάλιστα, δεν ανέφερε ούτε τον λόγο που δεν τον ρώτησε γιατί έσβησε τα μηνύματα της συνομιλίας του με τον Κώστα Βαξεβάνη. «Είναι γνωστά αυτά, τα είπε στην προανακριτική», ισχυρίστηκε η Κ. Αλεβιζοπούλου.
Ο Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε εκ νέου να δοθούν σαφείς απαντήσεις και να σταματήσει το «κρυφτούλι» ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου.
Από τη σημερινή διαδικασία προέκυψε επίσης, σύμφωνα με την Κ. Αλεβιζοπούλου, ότι τη δίωξη σε βάρος του Βαξεβάνη την… άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής. Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι από το πόρισμα της Βουλής ( της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή) φαίνεται πως δίνεται εντολή για διερεύνηση. Η πρώην ανακρίτρια παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι για να ασκήσει διώξεις βασίστηκε «στις ράγες της προανακριτικής», όπως ακριβώς ανέφερε το Documento σε άρθρο του, όμως τελικά υπέβαλε μήνυση στην εφημερίδα!
«Την μπερδεύει η πραγματικότητα»
Σε γενικές γραμμές η πρώην ανακρίτρια θόλωσε τα νερά και υπέπεσε σε αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά ερωτήματα από την έδρα και τους δικηγόρους των κατηγορούμενων.
«Η πραγματικότητα την μπερδεύει. Δεν την έλαβε υπόψη της», σχολίασε με νόημα ο Κώστας Βαξεβάνης όταν η πρώην ανακρίτρια προσπαθούσε να απαντήσει για τη δήθεν προδημοσίευση καταθέσεων από προστατευόμενους μάρτυρες, που είχε χρεώσει στο Documento.
Η Κ. Αλεβιζοπούλου κατέθεσε επίσης σήμερα ότι… δεν είδε σε άλλα ΜΜΕ αν διέρρευσαν καταθέσεις. Εν ολίγοις εντόπισε μόνο τα δημοσιεύματα του Κώστα Βαξεβάνη και των συνεργατών του. Όπως επίσης και τις δηλώσεις του Γιάννη Μαντζουράνη.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε επίσης η διατύπωση της άποψης από πλευράς Αλεβιζοπούλου ότι ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η δικαιοσύνη είναι ουρά της εξουσίας. Σύμφωνα με την ίδια, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη… Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν φαίνεται να προκύπτει για συγκεκριμένους , κυρίως ανώτατους, δικαστικούς, επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Θολές απαντήσεις
Η πρώην ανακρίτρια δεν απάντησε ούτε στο κρίσιμο ερώτημα της προέδρου του δικαστηρίου γιατί περαίωσε την ανάκριση μία ημέρα αφότου είχε επιφυλαχθεί για τα αιτήματα Βαξεβάνη. Γιατί δεν έκανε έστω μια τυπική κλήση; Γιατί πέταξε το «μπαλάκι» στο Δικαστικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου θα συνταξιοδοτούνταν; Στα παραπάνω, η πρώην ανακρίτρια απαντούσε με ασάφειες, μονολεκτικά και χωρίς ειρμό. Ο συνήγορός της, δε, τόνισε ότι τα αιτήματα Βαξεβάνη, δεν είχαν ουσία και στόχο τους ήταν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία…
Παράλληλα, σύμφωνα με την Κ. Αλεβιζοπούλου ο Κ. Βαξεβάνης δημοσίευε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για να… εκβιάσει. Ποιους και γιατί δεν ήξερε να πει, ωστόσο. Επιπλέον, όταν οι ερωτήσεις της προέδρου την στρίμωχναν στα σχοινιά, η πρώην ανώτατη δικαστικός ανέφερε κυνικά ότι ήταν στην κρίση της και έτσι αποφάσισε.
Στη συνέχεια προέκυψε ακόμα ένα σημαντικό θέμα σχετικά με αναφορές του κατηγορητηρίου, που δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στα δημοσιεύματα. Ως εκ τούτου, η πλευρά Βαξεβάνη έκανε λόγο για σοβαρά ψεύδη.
«Δεν το θεώρησα αναγκαίο»
Να σημειωθεί επίσης ότι η Κ. Αλεβιζοπούλου μπέρδεψε δύο μάρτυρες, τον Μανία με τον Μανιαδάκη και δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά γιατί δεν μήνυσε άλλους δημοσιογράφους και δικηγόρους που της άσκησαν σφοδρή κριτική. Κατέθεσε εκ νέου ότι δεν έκρινε σημαντική την κατά αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη που ζήτησε ο Κώστας Βαξεβάνης και η πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε την απορία της για τον λόγο που δεν το έπραξε. «Δεν το θεώρησα αναγκαίο», είπε ψύχραιμα η πρώην ανακρίτρια.
Η αναφορά σε Λοβέρδο
Να σημειωθεί ότι ο Κ. Βαξεβάνης και ο Γ. Μαντζουράνης είπαν ενώπιον του δικαστηρίου πως ο δημοσιογράφος είχε ενημερώσει την πρώην ανακρίτρια για το παραποιημένο έγγραφο του FBI, που είχε μεταφραστεί από τα αγγλικά στα ελληνικά χωρίς όμως το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου. Η Κ. Αλεβιζοπούλου ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη, όμως ο εκδότης του Documento επέμεινε ότι της είχε επιδείξει τη σοβαρότατη παραποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι στο έγγραφο που έστειλε το FBI στην εισαγγελία Διαφθοράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση». Στη μετάφραση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου του 2021 από υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου έχει εξαφανιστεί.
«Δεν έχω συνέλθει»
Η Κ. Αλεβιζοπούλου ξέσπασε σε κάποιο σημείο της δίκης και είπε: «Ούτε κατηγορούμενη να ήμουν». Πρόσθεσε, δε, ότι όταν ήταν σε εξέλιξη η ανάκριση «τρελάθηκα και ακόμα δεν έχω συνέλθει». Ο Κ. Βαξεβάνης απάντησε άμεσα: «Εγώ να δείτε τι έπαθα με τις διώξεις σας. Από τη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε για συμμορία!».
Η κομβική δίκη για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αλλά και πτυχές του σκανδάλου Novartis, θα συνεχιστεί στις 26 Μαΐου.
Πηγή: Documento.gr
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: «Η βία στα πανεπιστήμια είναι η βία της αριστεράς» – Η «τάπα» του Χασαπόπουλου
Άνω Πατήσια: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από φορτηγό
Συναγερμός στο Αιγαίο: Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού μπλέχτηκε σε δίχτυα τράτας
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια