Newsroom

Newsroom

#NousToutes: Φεμινιστική «πλημμύρα» στην Γαλλία

Το κίνημα #NousToutes (Εμείς ’Ολες) στη Γαλλία που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο και έλαβε την στήριξη πολλών οργανώσεων, θέλει να ”περάσει από την μαρτυρία στη δράση” και να ζητήσει ”να τερματιστεί η ατιμωρησία όσων επιτίθενται”.

DsxXsEpWwAEAWPs

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας σήμερα, μετά το προσκλητήριο μιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών που ελπίζει πως μια ”φεμινιστική πλημμύρα” θα κατακλύσει τους δρόμους για να πει ”τέλος στη σεξιστική και στη σεξουαλική βία”, ένα χρόνο μετά το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ.
 

Οι διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε 50 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι, όπου έχει προγραμματιστεί και μια κινητοποίηση των διαδηλωτών με τα ”κίτρινα γιλέκα” που διαμαρτύρονται για την αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

″Συνήθως” με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών (στις 25 Νοεμβρίου) ”είναι κάποιες εκατοντάδες, κάποιες χιλιάδες (διαδηλωτές). Σήμερα, θα είναι παντού στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι”, εκτίμησε η Καρολίν ντε Ας, μια από τις οργανώτριες των φεμινιστικών αυτών πορειών, όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Εδώ και έναν χρόνο, στον απόηχο του κινήματος #MeToo, που αύξησε κατά 23% τον αριθμό των καταγγελλόμενων κρουσμάτων βίας στην αστυνομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ορίσει την ισότητα γυναικών/ανδρών ”μεγάλο σκοπό της θητείας” του.

Η αποψινή πορεία θα ζητήσει ”φιλόδοξα μέτρα και επαρκείς οικονομικούς πόρους ώστε να αναληφθεί δημόσια δράση κατά της βίας”, είπε η Καρολίν ντε Ας.

Τα χρήματα που προορίζονται για προγράμματα βοήθειας στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 506 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έναντι 79 εκατομμυρίων ευρώ σήμερα, ζητούν πέντε οργανώσεις.

Στη Γαλλία, το 2016, 123 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύζυγό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, δηλαδή σχεδόν μια κάθε τρεις ημέρες. Κάθε χρόνο, σχεδόν 220.000 γυναίκες υφίστανται βία από τον σύζυγο ή πρώην σύντροφό τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2017. Επίσης 250 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμών καθημερινά και μια στις τρεις έχει ήδη υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση στην εργασία της.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης: στη Γενεύη, σε γερμανικές πόλεις έως η Κολωνία και η Φρανκφούρτη, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στη Στοκχόλμη.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…