Νότια Κορέα: «Στα όρια του βιασμού» η συναινετική σεξουαλική πράξη μεταξύ αντρών στρατιωτών

Στρατιωτικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας κατηγορείται για διακρίσεις έναντι σεξουαλικών μειονοτήτων, έπειτα από δικαστική απόφαση να κρίνει «ένοχους» για απρεπή συμπεριφορά δύο άντρες στρατιώτες που έκαναν στοματικό έρωτα…με συναίνεση.      

54ewu

Η απόφαση του δικαστηρίου, όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με ακτιβιστές να διαδηλώνουν κατά του συστήματος και της καταφανούς διάκρισης που ασκείται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού εις βάρος των δύο αντρών. Οι δύο άντρες αντιμετωπίζουν ποινή εξάμηνης φυλάκισης με αναστολή.

Η απόφαση, η οποία πάρθηκε από το δικαστήριο τον Μάρτη αλλά ήρθε στην επιφάνεια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκει τους εν λόγω στρατιώτες στα όρια της κατηγορίας για «σεξουαλική παρενόχληση» και τους δικάζει σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή, εφαρμόζοντας το αμφιλεγόμενο άρθρο 92-6 του Στρατιωτικού Εγκληματικού Νομοσχεδίου. Η παραπάνω απόφαση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για «πράξεις σοδομισμού και άλλες απρεπείς ενέργειες» μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού με πιθανό ποινικό αντίκρισμα μέχρι και δύο έτη φυλάκισης. 

Σύμφωνα με ένα οκτασέλιδο έγγραφο της δικαστικής απόφασης που εξετάστηκε από την the Guardian, τον Δεκέμβρη 2020 ένας στρατιώτης επισκέφτηκε τη σκηνή ενός άλλου στρατιώτη για δύο συνεχόμενα βράδια, σε διάστημα όπου βρίσκονταν τόσο οι ίδιοι όσο και κάποιοι άλλοι στρατιώτες σε καραντίνα λόγω του κορονοιού. Με την συναίνεση τους σε στοματικό έρωτα, «παρενόχλησαν» ο ένας τον άλλο, δηλώνει το έγγραφο. Το δικαστήριο, διαφωνεί. Αποφάνθηκε, συγκεκριμένα, ότι το στοματικό έρωτα τον εξέτασαν βάση του στρατιωτικού κώδικα, ως «οριακά σεξουαλική παρενόχληση» καθώς και ότι «η πράξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον ηθικό κώδικα σεξουαλικής ηθικής» και πως προκάλεσε σοβαρή διατάραξη της συντήρησης στρατιωτικής πειθαρχίας.

Παρόλο που η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη Νότια Κορέα, παραμένει ισχυρό ταμπού σε μια ως επί των πλείστων συντηρητική κοινωνία. Ο πρόεδρος Μουν Τζαε-ιν – ένας πρώην δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – δήλωσε πως προτού αναλάβει προεδρία ήταν κατά της ομοφυλοφιλίας και πως …γενικά, «δεν του άρεσε». 

Οι γκέϊ στρατιώτες μπορούν να εκδιωχθούν.  Ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση στο αν επρόκειτο για πράξη με συναίνεση, εν’ ώρα στρατιωτικής υπηρεσίας ή εκτός.

Τέθηκε αίτημα επανεξέτασης του νομικού πλαισίου από το δικαστήριο, με αφορμή τις θυελλώδεις αντιδράσεις από ακτιβιστικούς κύκλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η τελευταία αυτή υπόθεση είναι αδιαμφισβήτητα υπόθεση διάκρισης εναντίον σεξουαλικών μειονοτήτων», δήλωσε ο Κιμ Χαουνγκ-ναμ, ιδρυτής του Κέντρου Υπεράσπισης Στρατιωτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κορέας. 

Πηγή: theguardian.com

 

Θεσσαλονίκη: 62χρονος καταδικάστηκε για ασελγείς πράξεις στην ανήλικη κόρη των γειτόνων – Πώς τον ανακάλυψαν

βιασμός 1

Θεσσαλονίκη: 62χρονος καταδικάστηκε για ασελγείς πράξεις στην ανήλικη κόρη των γειτόνων – Πώς τον ανακάλυψαν

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2019, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν οι γονείς της (τότε) 9χρονης παθούσας…

Δεν είναι τρολ: Το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά στις γυναίκες «κύπελλα περιόδου» λόγω ακρίβειας

rebecca manning kwWf06ahSrU unsplash

Δεν είναι τρολ: Το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά στις γυναίκες «κύπελλα περιόδου» λόγω ακρίβειας

Η κ. Θρασκιά επισημαίνει πως «οι γυναίκες και ιδίως τα νέα κορίτσια που βρίσκονται στη…

Καιρός: Έρχεται η «Δωροθέα» προειδοποιεί ο Κολυδάς – Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στη χώρα μας

kairos 1

Καιρός: Έρχεται η «Δωροθέα» προειδοποιεί ο Κολυδάς – Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στη χώρα μας

Από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει ξανά επιδείνωση του καιρού