Newsroom

Newsroom

Νότια Κορέα: Έκλεισε το κοινοβούλιο μετά από κρούσμα κορονοϊού

Εργασία από το σπίτι συνιστά ο υπουργός Υγείας της χώρας

AP 20101225508554 1

Η Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας (κοινοβούλιο) έκλεισε σήμερα και μια ομάδα βουλευτών τέθηκε με δική της πρωτοβουλία σε καραντίνα τη στιγμή που η χώρα καταγράφει αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα.

Η Νότια Κορέα ήταν τον Φεβρουάριο η δεύτερη χώρα που είχε πληγεί περισσότερο από την Covid-19, μετά την Κίνα όπου η επιδημία εμφανίσθηκε

Οι αρχές είχαν ωστόσο καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση με μια πολύ προωθημένη στρατηγική διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που μολύνονταν.

Από τα μέσα Αυγούστου εμφανίσθηκαν νέες επιδημικές εστίες, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με προτεσταντικές εκκλησίες.

Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν 441 νέα κρούσματα, τα περισσότερα στην περιφέρεια της μείζονος Σεούλ, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας αυτής των 52 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε έξι μήνες, έπειτα από εβδομάδες που οι αριθμοί κυμαίνονταν από γύρω στα τριάντα μέχρι γύρω στα σαράντα.

Η Εθνοσυνέλευση έκλεισε αφού ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος κάλυπτε χθες, Τετάρτη, μια συνεδρίαση του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19.

Εξαιτίας αυτού, δέκα αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός του καθώς και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και θα τεθούν σε απομόνωση με δική τους πρωτοβουλία.

Στο τέλος της συνεδρίασης αυτής, ο δημοσιογράφος είχε πληροφορηθεί πως ένα μέλος της οικογένειάς του, με το οποίο είχε συγχρωτισθεί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, είχε έρθει σε επαφή με φορείς του ιού. Στη συνέχεια διαγνώσθηκε θετικός.

Οι αρχές, οι οποίες συνεδρίασαν αργά μέσα στη νύκτα για να συζητήσουν πώς να διαχειρισθούν την κατάσταση, αποφάσισαν να αναστείλουν από σήμερα τις δραστηριότητες της Εθνοσυνέλευσης.

Το κτίριο έκλεισε, όπως και αυτό στο οποίο βρίσκονται τα γραφεία των βουλευτών.

Ο φωτορεπόρτερ ήρθε χθες, Τετάρτη, σε επαφή με περίπου 50 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 32 βουλευτές και υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι.

Είναι η δεύτερη φορά που κλείνει το νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο εξαιτίας του κορονοϊού. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο, όταν ένα πρόσωπο που είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση είχε διαγνωσθεί θετικό.

Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων υπερέβη τα εκατό για 14η διαδοχική ημέρα, ανεβάζοντας τον εθνικό απολογισμό από την αρχή της επιδημίας σε 18.706 κρούσματα.

Σύσταση για εργασία από το σπίτι

Ο υπουργός Υγείας Παρκ Νίουνγκ-χου παρότρυνε τις επιχειρήσεις της χώρας να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους τους να εργάζονται από το σπίτι. «Σας παρακαλούμε να κάνετε διεξοδικούς ελέγχους των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας, όπου το εργασιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά πρόσφορο για μολύνσεις όπως οι υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και οι αποθήκες».

Μολονότι οι αρχές τονίζουν πως η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων σχετίζεται περισσότερο με μια εκκλησιαστική οργάνωση και την αντικυβερνητική διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος μέλη της, προειδοποιεί πως υπάρχει πιθανότητα νέων εστιών σε χώρους εργασίας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

«Για να μειωθεί η μετάδοση στους χώρους εργασίας, σας παρακαλούμε να μειώσετε τον αριθμό των εργαζομένων μέσω ευέλικτων ωραρίων, της εργασίας από το σπίτι και των διακεκομμένων ωραρίων».

Τον Μάρτιο η Νότια Κορέα είχε εντοπίσει εστία σε call center, ενώ 100 κρούσματα συνδέθηκαν με αποθήκη του εγχώριου γίγαντα της λιανικής μέσω διαδικτύου Coupang Corp.

Σύμφωνα με τον Παρκ, τουλάχιστον το 80% των μολύνσεων της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκε στην πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και συνδέονταν με την θρησκευτική οργάνωση και με τη διαδήλωση.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία οι οποίες όμως συναντούν αντίσταση από το ιατρικό προσωπικό και έχουν οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…