Νοσοκόμος προσπάθησε να σώσει τραυματία στη σφαγή του Παρισιού – Μετά κατάλαβε ότι ήταν τζιχαντιστής με βόμβα (φωτο)

Σκηνές χάους και πανικού εκτυλίχθηκαν μετά την έκρηξη στο καφέ Comptoir Voltaire, έναν από τους στόχους της επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου, ο Ντέιβιντ, ως νοσοκόμος, ενστικτωδώς προσπάθησε να βοηθήσει τους τραυματίες.

arp4334575

Σκηνές χάους και πανικού εκτυλίχθηκαν μετά την έκρηξη στο καφέ Comptoir Voltaire, έναν από τους στόχους της επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου, ο Ντέιβιντ, ως νοσοκόμος, ενστικτωδώς προσπάθησε να βοηθήσει τους τραυματίες.

Ανάμεσά τους ήταν ένας άνδρας που κείτονταν ανάμεσα σε αναποδογυρισμένες καρέκλες και τραπέζια. Ο Ντέιβιντ, που ζήτησε από το Reuters να μην αποκαλύψει το επίθετό του, τον έβαλε στο έδαφος. Δεν φαινόταν να έχει σοβαρά τραύματα, αλλά δεν είχε τις αισθήσεις του. Οπότε, ο Ντέιβιντ άρχισε να του δίνει τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας καρδιοπνευμονική ανάνηψη, όπως είχε διδαχθεί.

Oταν όμως έσκισε την μπλούζα του άνδρα που είχε μπροστά του, ο Ντέιβιντ γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό που πίστευε ότι ήταν έκρηξη αερίου στο καφέ, στην πραγματικότητα ήταν κάτι πολύ χειρότερο.

«Υπήρχαν καλώδια. Ενα λευκό, ένα μαύρο, ένα κόκκινο και ένα πορτοκαλί. Τότε κατάλαβα ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας», λέει μιλώντας στο Reuters. Ο άνδρας τον οποίο προσπάθησε να επαναφέρει ήταν ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ένας από τους μακελάρηδες του Παρισιού που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς.

Μόλις κατάλαβε ότι ο άνθρωπος τον οποίο προσπαθούσε να σώσει, είχε μόλις προσπαθήσει να τον σκοτώσει, έφτασαν και οι αρχές ασφαλείας. Ανάμεσά τους ένας πυροσβέστης τον οποίο γνώριζε. Του είπε τι είχε δει μόλις. «Με κοίταξε και άρχισε να ουρλιάζει σε όλους να εκκενώσουν τον χώρο», διηγείται ο Ντέιβιντ.

nurse

Ο Ντέιβιντ είναι ένας 46χρονος, που εργάζεται σε νοσοκομείο του Παρισιού, ενώ ζει στη γειτονιά που βρίσκεται το συγκεκριμένο καφέ. Βρέθηκε εκεί για να δειπνήσει με έναν φίλο το βράδυ της Παρασκευής. Τη στιγμή που η σερβιτόρα είχε φέρει τα πιάτα τους, σημειώθηκε η έκρηξη.

«Υπήρχε μία τεράστια φλόγα και μετά σκόνη», διηγείται. «Αμέσως σκέφτηκα ότι είχε σχέση με το αέριο και φώναξα να κλείσουν την παροχή. Υπήρξε πανικός, ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Βγήκα έξω», λέει.

Αρχικά, βοήθησε μία γυναίκα, μετά έναν νεαρό που ήταν πεσμένος στο τραπέζι, έχοντας τις αισθήσεις του αλλά αιμορραγώντας. Μετά, στράφηκε στον Αμπντεσλάμ. «Σε εκείνο το σημείο δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Ηταν ένας πελάτης όπως όλοι οι άλλοι. Σκέφτηκα ότι μετά από την έκρηξη πρέπει να τραυματίστηκε».

Ο ίδιος δεν είχε δει τον δράστη να μπαίνει στο εστιατόριο.

«Είχε ένα μεγάλο άνοιγμα στο πλευρό του, περίπου 30 εκατοστά. Οταν σηκώνεις μία μπλούζα και βλέπεις καλώδια, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά», προσθέτει. Η αστυνομία του εξήγησε ότι η βόμβα του Αμπντεσλάμ δεν είχε εκραγεί πλήρως.

«Αργότερα σκέφτηκα πώς τον έβαλα στο έδαφος και του έκανα καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Είναι μία έντονη διαδικασία. Κάνοντάς το αυτό, θα μπορούσα να είχα φύγει», λέει.