Νοσοκομεία αγοράζουν μάσκες υψηλής προστασίας 5.000% ακριβότερα (έγγραφα)

Δείτε τα σχετικά έγγραφα

Πρωτοφανή αισχροκέρδεια σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας για πώληση μασκών υψηλής προστασίας που προμηθεύονται τα νοσοκομεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με σχετική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 6 Μαρτίου, φαίνεται πως το γενικό νοσοκομείο της Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλής προστασίας από ιδιωτική εταιρία εμπορίας ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, 52 φορές ακριβότερα απ’ ότι τις προμηθευόταν προς της κρίσης του κορονοϊού και συγκεκριμένα μόλις πριν από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την καταγγελία τα νοσοκομεία προμηθεύονταν τις συγκεκριμένες μάσκες αντί 40 έως 80 λεπτών του ευρώ το τεμάχιο. Η τιμή ωστόσο με την οποία αγόρασε το νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι 21 ευρώ ανά μάσκα. Συγκεκριμένα αγόρασε 120 μάσκες υψηλής προστασίας FFP-3 αντί 3.124,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι οποίοι προσπαθούν όπως καταγγέλλουν να ράψουν μάσκες και στολές υψηλής προστασίας λόγω έλλειψης, το κόστος αγοράς ήταν 5.000% πάνω από το κανονικό.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει επιπλέον ότι λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό, συχνά οι γιατροί και νοσηλευτές είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς με κορονοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το προσωπικό αναγκάζεται να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κινητοποιούν τα ραφεία και ευαισθητοποιούν τις τοπικές βιοτεχνίες ραπτικής να ράβουν μάσκες και στολές ειδικής προστασίας. Μάλιστα στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000 ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου και αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων.

“Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου” λέει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητάει την άμεση παρέμβαση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης αλλά και της Δικαιοσύνης ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια. 

Πηγή: documentonews.gr

Αφιέρωμα στο Αντιστασιακό τραγούδι – Aπο την Εθνική Αντίσταση και τους Λαμπράκηδες μέχρι σήμερα

Αφιέρωμα στο Αντιστασιακό τραγούδι – Aπο την Εθνική Αντίσταση και τους Λαμπράκηδες μέχρι σήμερα

Τραγούδια που σημάδεψαν τους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, ειρήνη και δικαιοσύνη.

RSF: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν υπέρ των ελλήνων δημοσιογράφων ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

RSF: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν υπέρ των ελλήνων δημοσιογράφων ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Αίτημα από τους RSF την παραμονή της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα