Newsroom

Newsroom

Νοσηλευτής Σισμανόγλειου: «Αγόρασαν χλοοκοπτικές μάσκες που χρησιμοποιούν οι κηπουροί»

Θέλετε να µάθετε την αλήθεια για την κατάσταση των δηµόσιων νοσοκοµείων της χώρας τις ηµέρες του κορονοϊού; ∆εν θα σας την πούµε εµείς. Τη λένε εδώ οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές, οι πραγµατικοί άριστοι, αυτοί που επέλεξαν να υπηρετήσουν µε χίλια προβλήµατα και µε µισθούς ντροπής τη δωρεάν δηµόσια υγεία.

nosokomeio

Επιμέλεια: Κατερίνα Κατή

Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Μιχοπούλου, Βαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Μάριος Αραβαντινός, Δανάη Κισκήρα-Μπαρτζώκα, Μάκης Νοδάρος, Νίκος Σπυρόπουλος

Νοσηλευτικό προσωπικό που μπαίνει στα τμήματα ενός τρομακτικά αόρατου εχθρού, του κορονοϊού, με απλές χειρουργικές μάσκες επειδή δεν έχει μάσκες υψηλής προστασίας. Οι ήρωες της δηµόσιας υγείας που ράβουν μόνοι τους πάνινες μάσκες, αγοράζουν αυτές που χρησιμοποιούν οι κηπουροί για να κόβουν τον χλοοτάπητα και βάζουν από μέσα φίλτρα απορροφητήρα και φίλτρα καφέ. Κι αν δεν έχουν γάντια, τους λένε… δεν πειράζει, να πλένετε καλά τα χέρια σας αν δεν έχουν αρκετές μάσκες… να φοράνε την ίδια όλη την ημέρα.

Ναι, κυρίες και κύριοι αναγνώστες, αυτά και άλλα χειρότερα διαδραµατίζονται τις ηµέρες του κορονοϊού στα δηµόσια νοσοκοµεία µας. Αυτές και ακόµη χειρότερες είναι οι συνθήκες, για τις οποίες δεν έχουµε ιδέα ούτε καν οι πιο υποψιασµένοι από εµάς, κάτω από τις οποίες ζητάµε από γιατρούς και νοσηλευτές να πολεµήσουν τον εχθρό σώζοντας τις δικές µας ζωές και θέτοντας σε κίνδυνο τις δικές τους. Δεν έχουµε ιδέα ότι πολεµάνε χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα στοιχειώδη πολεµοφόδια για έναν εχθρό που πλέον χτυπάει από τα µέσα την πρώτη µας γραµµή: τα αθωράκιστα δηµόσια νοσοκοµεία. ∆εν έχουµε ιδέα επειδή εµείς «µένουµε σπίτι» και παρακολουθούµε όλη την ηµέρα αποσβολωµένοι τις επικοινωνιακές καµπάνιες του ενοχικού σπόρου της ατοµικής ευθύνης. 

Ενός σπόρου που ριζώνει µέρα µε τη µέρα γερά µέσα µας, γιγαντώνοντας το δέντρο µιας αποπροσανατολιστικής εικονικής πραγµατικότητας. Για να µη βρούµε, λοβοτοµηµένοι γαρ, τον δρόµο προς το δάσος της τεράστιας κρατικής ευθύνης. Για να µείνει στο απυρόβλητο και να είναι πολυχρονεµένη η κυβέρνηση των τραγικών ολιγωριών και λαθών. Η κυβέρνηση που δεν έχει να αγοράσει µάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές, αδυνατεί να τους προστατεύσει κάνοντάς τους το σωτήριο τεστ, δεν επιτάσσει αλλά χρυσοπληρώνει αντιδραστήρια και ΜΕΘ των ιδιωτών την ίδια ώρα που τα νοσοκοµεία αναφοράς µετατρέπονται σε νοσοκοµεία διασποράς. Με µια κουρτίνα µόνο να χωρίζει, σε χώρο επειγόντων περιστατικών, τους ύποπτους για Covid-19 από τους υπόλοιπους ασθενείς. 

Λοιπόν, τι λέτε; Θέλετε να µάθετε την αλήθεια για την κατάσταση των δηµόσιων νοσοκοµείων της χώρας τις ηµέρες του κορονοϊού; ∆εν θα σας την πούµε εµείς. Τη λένε εδώ οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές, οι πραγµατικοί άριστοι, αυτοί που επέλεξαν να υπηρετήσουν µε χίλια προβλήµατα και µε µισθούς ντροπής τη δωρεάν δηµόσια υγεία. Θα σας τη µεταφέρουν µέσα από τις σελίδες του Documento που ξέρει τι σηµαίνει άνισος αγώνας και τους έδωσε βήµα και χώρο για να γράψουν οι ίδιοι µε τις αφηγήσεις τους το ρεπορτάζ ίσως της πιο δύσκολης αποστολής της επιστηµονικής τους διαδροµής. Αφουγκραστείτε αυτούς που την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός, παραβλέποντας τα σκοτεινά σηµεία της ιστορικής αναγωγής, αποκάλεσε οπλαρχηγούς της σύγχρονης επανάστασης. Οπλαρχηγοί γυµνοί από πολεµοφόδια –και όχι µόνο– και τότε και τώρα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές µας είναι πολύ θυµωµένοι. Γιατί «δεν θέλουµε χειροκροτήµατα και µεγαλοστοµίες. Θέλουµε να έχουµε µάσκες υψηλής προστασίας όταν πιάνουµε δουλειά, αδιάβροχες ολόσωµες φόρµες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου».

Για «να πολεµήσουµε ως ήρωες και όχι ως µάρτυρες», γιατί «άλλο οι ήρωες και άλλο οι άοπλοι µάρτυρες που πάνε για θυσία». Διαβάστε τους.

«Αγόρασαν χλοοκοπτικές μάσκες που χρησιμοποιούν οι κηπουροί»

Θα μπορούσαν να επιτάξουν τα πάντα από τον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με κλίνες, αντιδραστήρια, υλικά και να μην τους δίνουν και λεφτά παραπανίσια, 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο των αντιδραστηρίων, 1.600 την κλίνη.

Ειδικό προσωπικό και γιατροί κάνουν μαζικά αιτήσεις για να προσληφθούν, αλλά στην ουσία είδαμε την κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει και να ρίχνει το μπαλάκι του εθελοντισμού. Θα μπορούσε να πει –με ΠΝΠ όπως έχει κάνει για τόσα άλλα– ότι θα πάρει όλους τους αιτούμενους τώρα. Πόσες αιτήσεις έγιναν για τις 2.000 θέσεις του λοιπού (νοσηλευτές κ.λπ.) προσωπικού; 45.000 κόσμος. Να τους πάρει όλους τώρα. Ετσι ενισχύεις το σύστημα υγείας και όχι κάνοντας συμβάσεις ενός δύο ετών.

Στο Σωτηρία, παρότι έχουν γεμίσει δύο μονάδες, υπάρχει ΜΑΦ πλήρως εξοπλισμένη, αλλά επειδή δεν έχει προσωπικό δεν λειτουργεί. Στο Σισμανόγλειο και σε άλλα νοσοκομεία το προσωπικό έχει αρχίσει να ράβει πάνινες μάσκες. Σε νοσοκομείο στη Χίο αγόρασαν χλοοκοπτικές μάσκες που χρησιμοποιούν οι κηπουροί για να κόβουν τον χλοοτάπητα. Αλλοι βάζουν φίλτρα απορροφητήρα ή φίλτρα καφέ μέσα από τις πάνινες μάσκες. Τραγική κατάσταση. Οι αποθήκες στέλνουν πλέον χάρτινες μάσκες. Και φυσικά έχουμε έλλειψη στις ειδικές μάσκες αυξημένης προστασίας FFP3, τις έχουμε με το σταγονόμετρο. Γι’ αυτό και δόθηκαν οι απαράδεκτες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ότι αν δεν έχεις γάντια, να πλένεις τα χέρια σου• αν δεν έχετε αρκετές μάσκες, να τις φοράτε όλη μέρα. Από τη μία παραδέχεται ότι δεν υπάρχει υλικό και από την άλλη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Γιατί αυτό που μας μένει τελικά για να σταθούμε όλοι όρθιοι είναι η υγεία των υγειονομικών. Στον πόλεμο έχεις και δεύτερη και τρίτη γραμμή μάχης. Εδώ έχουμε μόνο μία. Την έχασες; Τέλειωσες! Την επόμενη περίοδο θα λογαριαστούμε για το ποιος έχει την ευθύνη που έφτασε το σύστημα ως εδώ, πώς έπρεπε να ήταν, ποιοι παλεύουν για τις δημόσιες δομές, ποιοι στηρίζουν ιδιώτες.

Νίκος Μαλίνογλου – Νοσηλευτής, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Σισμανόγλειου

* Εικόνα αρχείου

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…