Αναστάτωση επικρατεί στα Χανιά, καθώς εμφανίστηκε κρούσμα νορβηγικής ψώρας στο 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, με αποτέλεσμα να κλείσει η σχολική μονάδα την Παρασκευή.
Η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα και συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου στα Χανιά συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη, μέσα από ένα χάπι το οποίο πρέπει να λάβουν είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το παράσιτο στο δέρμα τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Παιδείας Αντώνη Βαρδάκη στην ΕΡΤ Χανίων, μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπήρξε άλλο κρούσμα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Τι πρέπει να ξέρετε για τη νορβηγική ψώρα
Η νορβηγική ψώρα αποτελεί έναν αρκετά κρίσιμο τύπο της νόσου που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις, παρουσιάζοντας στο σώμα έντονα εξανθήματα.
«Είναι μία ειδική μορφή ψώρας που ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία πριν 170 χρόνια. Είναι μία ειδική μορφή που προσβάλει ειδικούς πληθυσμούς. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και με ένα τυχαίο άγγιγμα, με αντικείμενα και ρούχα. Χρειάζεται προσεκτική επιδημιολογική προσέγγιση του χώρου που χρησιμοποίησε ο μαθητής», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και συμπλήρωσε:
«Προϋποθέτει πεσμένο ανοσοποιητικό, ειδικές παθήσεις, όπως η άνοια και τα νευροπαθητικά προβλήματα καθώς και σε πληθυσμούς, σε άτομα με ειδικές δεξιότητες». Σχετικά με τα συμπτώματα, ανέφερε πως τα συχνότερα είναι η φαγούρα και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες που μπορεί να βλάψουν μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται ανάμεσα σε δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, μέση και ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
Μέτρα πρόληψης για τη ψώρα
- Η ψώρα εμποδίζεται αποφεύγοντας την άμεση επαφή δέρματος με το δέρμα με ένα προσβεβλημένο άτομο ή με αντικείμενα όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιούνται από ένα προσβεβλημένο άτομο.
- Ως στενή επαφή κυρίως ορίζεται η άµεση, παρατεταµένη, δέρµα µε δέρµα επαφή, κατά την περίοδο μεταδοτικότητας. Για παράδειγµα µια σύντοµη χειραψία ή ένα απλό αγκάλιασµα συνήθως δεν µεταδίδουν τη νόσο. Στην περίπτωση της νορβηγικής ψώρας (βαρύτερη µορφή της νόσου ), στενή επαφή µπορεί να αποτελεί και η σύντοµη επαφή δέρµα µε δέρµα ή η έκθεση σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή ακόµα και σε έπιπλα που χρησιμοποίησε ο ασθενής .
- Η θεραπεία ψώρας συνήθως συνιστάται για τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, ιδιαίτερα για εκείνους που είχαν παρατεταμένη επαφή με το δέρμα του πάσχοντος.
- Τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των 3 ημερών πριν από τη θεραπεία θα πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία και να στεγνώνουν στον ήλιο ή σε στεγνωτήριο και να ακολουθεί σιδέρωμα . Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να καθαριστούν ή πλυθούν μπορούν να απολυμανθούν αποθηκεύοντας τα σε μια κλειστή πλαστική σακούλα για αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα. Τα ακάρεα γενικά δεν επιβιώνουν περισσότερο από 2 έως 3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα.
- Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στην εργασία τους, στο σχολείο , 24 ώρες μετά την εφαρμογή της 1ης θεραπείας ή μέχρι ο θεράπων ιατρός να ορίσει ότι δεν είναι πια μεταδοτικό.
- Τα δωμάτια που χρησιμοποιούνται από έναν ασθενή με ψώρα πρέπει να καθαριστούν καλά με ηλεκτρική σκούπα μετά τη χρήση και να καλύπτονται µε κάλυµµα (π.χ. πλαστικό) για 5-7 ηµέρες, αν θεωρηθεί ότι χρήζουν αποπαρασίτωσης (ιδίως στην περίπτωση ασθενούς µε εκτεταµένη παρουσία εφελκίδων – υπερκερατωσικών πλακών).
- Η περιβαλλοντική απολύμανση με τη χρήση ψεκασμών είναι γενικά περιττή και αποθαρρύνεται.
Ειδήσεις σήμερα:
Τουρκία: Σάλος με τη «συμμορία των βρεφών» – 21 νεκρά μωρά και 9 ιδιωτικά νοσοκομεία κλειστά
Πάνος Παπανικολάου: «Ο Άδωνις δεν παίζει κανένα ρόλο στο υπουργείο Υγείας – Αυτοί κάνουν κουμάντο»