NewsRoom
04/01/2015, 14:13

Norman Atlantic: Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος

cover
NewsRoom 04/01/2015 | 14:13

Πικρή «γεύση» αφήνουν τα όσα διαδραματίστηκαν στην τραγωδία του Norman Atlantic. Η ιταλική δικαιοσύνη θεωρεί ύποπτους για τα αδικήματα της πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ναυάγιο εξ αμελείας και πρόκληση σωματικών βλαβών εξ αμελείας, τον πλοίαρχο, τον ιδιοκτήτη, δύο μέλη του πληρώματος και δύο εκπροσώπους της υπερχρεωμένης ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ Lines (μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ευθύνες του ελληνικού και του ιταλικού κράτους και φυσικά για τις εμπλεκόμενες ιδιωτικές εταιρείες είναι πολλά. Τηρήθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας ή άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για τη μεγιστοποίηση του κέρδους; Από τι προκλήθηκε η πυρκαγιά και πως κρίνεται ότι ένα πλοίο μπορεί να αποπλεύσει με τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες;

Δεν έχουμε πληροφορηθεί ποια θα είναι η ασφαλιστική ή και ναυτιλιακή εταιρεία που θα πληρώσει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών αρχικά καθώς και στους διασωθέντες για έκθεση σε μεγάλο κίνδυνο. Βάσει ποιας νομοθεσίας θα κινηθούν οι διαδικασίες για τις ποινικές και αστικές αξιώσεις των επιβαινόντων και των οικογενειών των θυμάτων; Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία ή με την «Σύμβαση των Αθηνών» σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους του 1974;

Μήπως με τη διεθνή σύμβαση «Death On The High Seas Act» (“DOHSA”); Οι αποζημιώσεις για αυτούς που έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με την “DOHSA”,  δίδονται μόνο για εκείνους που σκοτώθηκαν σε ξένα χωρικά ύδατα ή διεθνή πέραν των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή. Έπαιξαν ή όχι όλα αυτά ρόλο για να μην ρυμουλκηθεί το πλοίο στην Ελλάδα ή στην Αλβανία;

Από τις συγκλονιστικές διηγήσεις των διασωθέντων, ωστόσο , προκύπτουν και άλλου είδους ερωτήματα που αφορούν στην ανθρώπινη φύση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε πλήθος κόσμου για μπει ένα τέλος στη ναυτική τραγωδία.

Ιταλοί διασώστες είχαν ως προτεραιότητα τους συμπατριώτες τους «ξεχνώντας» τους άλλους, ενώ πολλοί από το πλήρωμα άφησαν αβοήθητους τους επιβάτες, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση, και έφυγαν με λέμβους για να σωθούν. Ακόμα και μεταξύ των επιβατών εκτυλίχθηκαν σκηνές-ντροπής με «άντρες» να απωθούν με τη βία γυναικόπαιδα για να ξεφύγουν πρώτοι από το Norman Atlantic.

Σε πλοίο που έσπευσε στην περιοχή για να συνδράμει στην προσπάθεια διάσωσης, επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν, την ώρα που δίπλα τους κινδύνευαν εκατοντάδες ψυχές , γιατί άργησε να ανοίξει η τραπεζαρία για να φάνε καθώς και για το ότι «δεν είχαν μαύρο ψωμί στο πρωινό»!

Όταν επεξεργάζεσαι τις ιστορίες που ακούς, δεν μπορείς παρά να ξανασκεφτείς τη γνωστή αρχαία ρωμαΐκή φράση: homo homini lupus est.

Πηγή: infocannibal.wordpress.com