Newsroom

Newsroom

«Νόμος και τάξη» ξανά στο ΑΠΘ: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές

Σε 49 προσαγωγές προχώρησαν χθες οι δυνάμεις της Αστυνομίας, μετά την επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ

ΜΑΤ ΑΠΘ 1

Οργισμένοι είναι φοιτητές και καθηγητές από όσα έγιναν το Σάββατο εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την άγρια και αναίτια εισβολή των ΜΑΤ στη Σχολή Θετικών Επιστημών και τις προσαγωγές δεκάδων ατόμων που βρίσκονταν εντός αυτής.

Ισχυρές αστυνομίες δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου λίγο πριν τις 16.00 και προχώρησαν σε αθρόες προσαγωγές (περίπου 50). Σήμερα, και οι 49 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα. Οι 49 κατηγορούνται για διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης περιουσίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί φωτοβολίδων.

Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση.

Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, δεν είδαν παρουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αν και είχαν ενημερωθεί για το αντίθετο, ενώ ζήτησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη ΣΘΕ, εφόσον η Αστυνομία τους ενημέρωσε πως έχει λήξει η αστυνομική επιχείρηση.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση.

«Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Αυταρχικός κατήφορος

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ, διαμηνύει ότι εφεξής δε θα επιδεικνύει καμία ανοχή σε περιπτώσεις καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων και έκνομων ενεργειών γύρω από αυτές.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στον ΣΚΑΪ, τα στελέχη της σχολιάζουν πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δυο επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στο ΑΠΘ σε διάστημα εννέα ωρών.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στο εξής όταν οι αστυνομικοί διαπιστώνουν φθορές εντός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή επεισόδια γύρω από αυτά, θα παρεμβαίνουν χωρίς χρονοτριβή και δίχως ατέρμονες αναλύσεις με τους πρυτάνεις. Όταν διαπιστώνονται επεισόδια, οι αστυνομικοί θα παρεμβαίνουν άμεσα. Δε διευκρινίζεται πάντως, τινί τρόπο θα διαπιστώνουν τις φθορές, αν όχι σε «αγαστή συνεργασία» με τους πρυτάνεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί σε κάποιες περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου.

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις» επεσήμανε εξάλλου σε τουλάχιστον προκλητικές δηλώσεις του ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

 

Εισβολή της αστυνομίας και στο ΑΠΘ: Διέκοψαν ρεμπέτικο γλέντι – Πάνω από 30 προσαγωγές

 

 

Δημογλίδου: Αν χρειαστεί θα γίνει ξανά επέμβαση της ΕΛΑΣ

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, σημείωσε πως  οι 49 συλληφθέντες από το ΑΠΘ, αλλά και οι τρεις συλληφθέντες από την επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα.

Η κ. Δημογλίδου τόνισε πως τόσο ο χώρος της υπό ανέγερση βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου είναι υπό επιτήρηση «και αν χρειαστεί θα γίνει ξανά επέμβαση της ΕΛΑΣ».

 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…