Newsroom

Newsroom

Νόμιμη αλλά παράλογη

-Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «FREE GAZA» «Υπερβολική και παράλογη» χαρακτηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ…

israel

-Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «FREE GAZA»
«Υπερβολική και παράλογη» χαρακτηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ κατά του στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010, η πολυαναμενόμενη έκθεση του ΟΗΕ, που «ακροβατεί» διπλωματικά υποστηρίζοντας ότι «ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου».
Τμήματα της έκθεσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα σήμερα, διέρρευσαν χθες αργά στους «New York Times». Οπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, ο ΟΗΕ καλεί Τουρκία και Ισραήλ να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις για το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

«Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη», αναφέρεται σε απόσπασμα που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα. Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι ο στόλος των έξι πλοίων «ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό» που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Υστερα από έρευνα, η επιτροπή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ, καλεί με το πόρισμά της το Ισραήλ να προβεί στην «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης» για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: www.nytimes.com, ΑΠΕ)

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…