Αγία Τριάδα: Το νησάκι σε σχήμα κιθάρας στον Ευβοϊκό που είχε ξετρελάνει τους Beatles

Προς πώληση το νησάκι Αγία Τριάδα της οικογένειας Παπανικολάου

woman swimming on sea 2403916

Στο νότιο Ευβοϊκό στο δημοτικό διαμέρισμα Ερέτριας σε απόσταση 90 λεπτών από την Αθήνα υπάρχουν δύο καταπράσινοι επίγειοι παράδεισοι μερικών στρεμμάτων γης. Το Πεζονήσι (ή «νησί των Ονείρων») που συνδέεται με μια γέφυρα με την πόλη της Ερέτριας. Και η Αγία Τριάδα των 50 στρεμμάτων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και είναι προσβάσιμη με σκάφος ή ελικόπτερο στα 10 λεπτά απόσταση από την ακτή της Ερέτριας. 

Στην περίπτωση του νησιού των Ονείρων, ο χώρος και οι τουριστικές εγκαταστάσεις είναι εγκατελελειμμένες καθώς οι νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου έχουν παγώσει. Επομένως, η προσέλκυση επενδύσεων για την αξιοποίηση του χώρου είναι μηδαμινή δεδομένου αυτού του θολού νομικού καθεστώτος. 

Από την άλλη μεριά, το νησάκι της Αγίας Τριάδας έχει «καθαρό» ιδιοκτησιακό καθεστώς και εδώ και χρόνια βρίσκεται σε λίστες προς πώληση εγχώριων και διεθνών μεσιτικών γραφείων, όπως προσφάτως της Sotheby’s.

Το νησάκι των 50 περίπου στρεμμάτων ανήκει στην οικογένεια Παπανικολάου. Αγοράστηκε το 1958 από το Σοφοκλή Παπανικολάου που ήταν  γενικός Επιμελητής Βασιλικής Χορηγίας των Ελλήνων Βασιλέων Γεωργίου Β’, Παύλου και Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τις φήμες της εποχής και τις μαρτυρίες των ντόπιων η πώληση έγινε έναντι ευτελούς αξίας από τρεις ψαράδες οι οποίοι χρειάζονταν τα χρήματα για να παντρέψουν την αδερφή τους.

Ο ίδιος ο Σοφοκλής φρόντισε να φυτευτούν στο νησάκι πολλά δέντρα και οπωροκηπευτικά ενώ ανέλαβε την κατασκευή εξοχικής κατοικίας της οικογένειας, της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και της καμπάνας στην παραλία, όλα σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των 60s. Το νησάκι αυτό έγινε πολύ γνωστό στους κύκλους υψηλής κοινωνίας και συναγωνιζόταν σε λάμψη τόσο τον Σκορπιό του Ωνάση, όσο και τη Σπετσοπούλα του Νιάρχου.

Το νησί έζησε απίστευτες δόξες τη δεκαετία του ’60. Συχνοί επισκέπτες του ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη, καθώς η ιδιοκτήτρια του Λιλίκα Παπανικολάου ήταν κυρία επί των τιμών των Ανακτόρων, με τα παιδιά της Σοφία, Ειρήνη και Κωνσταντίνο, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και Ρώσοι αστροναύτες, φίλοι της οικογένειας Παπανικολάου απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί το είχε επισκεφτεί και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν φιλοξενούμενος του Αριστοτέλη Ωνάση σε μια από τις κρουαζιέρες του με την περίφημη θαλαμηγό «Christina».

Το 1967 επισκέφθηκαν το νησί οι Beatles λόγω του στενού φίλου και τότε συνεργάτη τους Αλέξη Μάρδα. Τα μέλη του συγκροτήματος σε εκείνη την περίοδο της καριέρας τους ήθελαν να αγοράσουν ένα νησί που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις οικογένειές τους και ταυτοχρόνα να τους προσφέρει ειδυλλιακές στιγμές σε απομωνομένες καταπράσινες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Ο Αλεξης Μάρδας τους έφερε σε επαφή με την οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου, οι Beatles ξετρελάθηκαν με το νησί που έχει σχήμα κιθάρας και το θεώρησαν καρμικό σημάδι. Τελικά, παρά τον ενθουσιασμό τους το νησί δεν πέρασε ποτέ στα χέρια τους και παραμένει μέχρι σήμερα στους κληρονόμους του Σοφοκλή Παπανικολάου.

Το καλοκαίρι του 2019 η Αγία Τριάδα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς το διεθνές μεσιτικό γραφείο του οίκου Sotheby’s το περιέλαβε στη λίστα των προς πώληση ακινήτων με το ποσό των 9.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό παρουσιάζεται αρκετά μειωμένο σε σχέση με δημοσιεύματα του παρελθόντος που το τιμολογούσαν στα 15 εκ. ευρώ. Το Sotheby’s International Realty ονομάζει το νησί «Ethereal» και όπως αναφέρει, περιλαμβάνει δύο κατοικίες, μία εκκλησία, την Αγ. Τριάδα και έναν πύργο -παρατηρητήριο ενετικής προέλευσης, ο οποίος προϋπήρχε στο νησί.

Στην κύρια κατοικία, σύμφωνα με το Sotheby’s, περιλαμβάνονται τέσσερις κρεβατοκάμαρες, ενώ υπάρχει και ένα ξεχωριστό bungalow στη μεγαλύτερη από τις ακτές του νησιού που χρησιμοποιείται και ως ξενώνας. Επιπλέον, στην Αγία Τριάδα υπάρχει ξεχωριστή κατοικία με δύο κρεβατοκάμαρες για το προσωπικό, ενώ τις εννέα συνολικά κατασκευές που περιλαμβάνει το νησί συνδέει δρόμος αλλά και μονοπάτια, με έναν κύριο διάδρομο να ξεκινάει από την κατοικία και να καταλήγει στη μαρίνα.

Ασφαλώς και η αγορά του απευθύνεται αυστηρά σε κροίσους και μεγιστάνες, παρόλα αυτά μια βόλτα με κανό ή με σανίδα από την απέναντι ακτή της Ερέτριας είναι παραπάνω από εφικτή για τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς.  

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…