Νίπτει τας χείρας της η Μέρκελ – Τα επιχειρήματα του Τσίπρα

Αμέτοχη προτιμά να μείνει η γερμανίδα καγκελάριος για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους, μετά τις έκτακτες παροχές για νησιώτες και χαμηλοσυνταξιούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στηρίξει την επιχειρηματολογία του κατά τη συνάντηση με την Μέρκελ στην ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια, τονίζοντας πως οι παροχές είναι εντός προγράμματος.

5853b9a31dc524787f8b4658

Τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται απρόθυμη να λάβει μέρος στην κόντρα Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που ξεκίνησε με αφορμή την αναστολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την Ελλάδα. Η πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρέμβαση του Σόιμπλε και η τυφλή εφαρμογή τής από τον Ντάισελμπλουμ έφερε ως αποτέλεσμα τις σκληρές επικρίσεις των Σαπέν, Μοσκοβισί και Πιτέλα. Μάλιστα, ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά πως πίσω από το πάγωμα των μέτρων «βρίσκεται το μοχθηρό χέρι του Σόιμπλε».

Παρόλα αυτά, η γερμανίδα καγκελάριος νίπτει τας χείρας της, δηλώνοντας μετά το πέρας της Σύνοδο Κορυφής: «Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο».

Τα επιχειρήματα του Τσίπρα

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει εκ νέου πως η εφάπαξ «13η» σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και η φοροελάφρυνση των νησιωτών που πλήττονται από το προσφυγικό, βρίσκονται εντός του πλαισίου των συμφωνηθέντων, καθόσον αποτελούν απόρροια της υπεραπόδοσης των στόχων. Θα τονίσει, δε, πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκής κυβέρνησης η αναδιανομή των πλεονασμάτων στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. 

Ένας ακόμα πυλώνας στην επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι οι διεθνείς συγκυρίες, όπως επίσης η ρευστότητα ως προς την οικονομική ευστάθεια της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, η -κατά τα φαινόμενα- τραπεζική κρίση της Ιταλίας, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία δεν επιτρέπουν από καμία πλευρά επικίνδυνους χειρισμούς που θα θέσουν εν αμφιβόλω το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. 

Επιπλέον, η δυσλειτουργία που παρατηρείται στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και οι μάχες που μαίνονται στη Συρία, ενώ παράλληλα το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αποτελούν όπλα στη φαρέτρα του Τσίπρα. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Αναλυτικά: 

  • 13:30-13:45 Κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
  • 13:45-14:45 Γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
  • 16:00-17.00 Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
  • 17:45-18.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…