Νίμιτς: Δεν θέλουν αλλαγή "ταυτότητας" οι Σκοπιανοί, συζητάμε μόνο για το όνομα

Λίγες ώρες μετά τη “βόμβα” του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος διεμήνυσε πως «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών».

NewsRoom 03/02/2018 | 08:10

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Euronews ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς , για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, μερικές ώρες αργότερα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα της ταυτότητας και της εθνικότητας, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε πως «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών».

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εκτίμησε πως είναι εφικτή μία λύση που θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις, ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν», τόνισε.

Απέφυγε να σχολιάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ενώ για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, είπε πως είναι κάτι που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Νίμιτς διέψευσε επίσης τις διαρροές ότι η Αθήνα προκρίνει την ονομασία Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.