Νίκος Σαμπάνης: 1 χρόνος από την κρατική δολοφονία – Πορεία στο Μοναστηράκι

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 η πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Νίκου Σαμπάνη.

sampanis

Μετά από κάλεσμα αναρχικών και αριστερών συλλογικοτήτων, καθώς και της οικογένειας του δολοφονηθέντα Νίκου Σαμπάνη, πραγματοποιήθηκε πορεία στην μνήμη του, το απόγευμα του Σαββάτου (22/10).

Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν, σπάζοντας την αστυνομοκρατία που επικρατούσε στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά γύρω από την πλατεία στο Μοναστηράκι, όπου είχε δοθεί και το ραντεβού για την συγκέντρωση.

Παρά τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, ο κόσμος πορεύτηκε σε κεντρικούς δρόμους προς την Ομόνοια και κατέληξε λίγο πριν τις 8 και πάλι πίσω στο Μοναστηράκι.

Έναν χρόνο μετά την 22/10/2021, όταν και ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης, έπεφτε νεκρός από 36 σφαίρες αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και η οργή ξεχειλίζει για την οικογένεια του άτυχου νέου.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Εκείνο το βράδυ, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ άρχισαν να καταδιώκουν ένα λευκό Hyundai Accent αντιλαμβανόμενοι ότι μέσα ήταν νεαροί Ρομά και εκτιμώντας ότι είχαν κλέψει το αυτοκίνητο. Η ανάκριση για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για την παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Δήμητρα Μερκούρη στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ζητάει να κάτσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά και οι εφτά αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του, ανήλικων Ρομά, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Ζητάει επίσης να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά οι δύο επιζήσαντες Ρομά για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί ήθελαν νεκρούς

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε άμυνα αλλά υπερέβησαν εκ προθέσεως το αναγκαίο μέτρο. Ειδικότερα η εισαγγελέας δέχεται πως όταν ξεκίνησε η καταδίωξη οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι στο όχημα επέβαιναν τρία νεαρά άτομα. Στην καταδίωξη συμμετείχαν αστυνομικοί ΔΙΑΣ από τις Ομάδες Πειραιά, Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου, οι οποίες είχαν αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα, που ξεπερνούσε τα 100 χλμ./ώρα, προκειμένου να διατηρούν οπτική επαφή με το καταδιωκόμενο όχημα.

Από την βαλλιστική έκθεση του οχήματος, προκύπτει ότι οι πυροβολισμοί των δικυκλιστών πραγματοποιήθηκαν στο ύψος των επιβατών και όχι των ελαστικών ή άλλων μερών του αυτοκινήτου, κάτι που αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί είχαν αποδεχτεί το ενδεχόμενο να πληγούν ζωτικά σημεία του σώματος των νεαρών.

Η εισαγγελέας φέρεται να προτείνει προς το Συμβούλιο, να καλέσει τους αστυνομικούς σε συμπληρωματικές εξηγήσεις προκειμένου να ταυτοποιηθεί ποιος βρισκόταν πού την ώρα του εγκλήματος και ποιος πυροδότησε κάθε βολίδα (από αυτές που βρέθηκαν τουλάχιστον, καθώς 16 εξαφανίστηκαν). Αυτό είχε ζητήσει η οικογένεια Σαμπάνη και η εισαγγελέας κρίνει ότι είναι ένα πολύ ουσιώδες ζήτημα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους