Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, όταν ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος, εισέβαλε στο χώρο της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» και προκάλεσε εκτεταμένες φθορές σε εκθέματα, διαμαρτυρόμενος έντονα ότι προσβάλλουν τη θρησκεία.
Σε κατάσταση αμόκ, έσπασε προστατευτική τζαμαρία και άρπαξε συγκεκριμένα έργα, τα οποία χαρακτήρισε «βλάσφημα».
Αμέσως μετά το περιστατικό, συνελήφθη για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), καθώς το επεισόδιο σημειώθηκε εντός του αυτοφώρου.
Το περιστατικό δεν ήταν εντελώς απρόσμενο, καθώς ο Νίκος Παπαδόπουλος είχε ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα συγκεκριμένα έργα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης, ζητώντας την απόσυρση των εκθεμάτων που θεωρούσε προσβλητικά για την Ορθοδοξία.
Παράλληλα, είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαιτώντας να παρέμβει για την απομάκρυνσή τους.
Στην επιστολή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το “εικόνισμα η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά” και η χυδαία παραποίηση του Αγίου Γεωργίου, δεν αποτελούν τέχνη».
Επιπλέον, σημείωνε πως «αποτελούν ευθεία επίθεση στην Πίστη μας, στην πολιτιστική μας ταυτότητα, στις ρίζες του Έθνους μας. Αυτές οι παραμορφώσεις δεν είναι απλώς προκλητικές. Είναι βλάσφημες και καταχρηστικές, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και παραβιάζοντας τον θεμελιώδη σεβασμό που η Ελληνική κοινωνία τρέφει για την Ορθόδοξη Πίστη».
Η έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου»
Η έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» φιλοξενείται στον Ενδιάμεσο Χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2025 και είναι εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, Φρανθίσκο Γκόγια.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα δέκα καλλιτεχνών, οι οποίοι διερευνούν τη σχέση της τέχνης με το παράδοξο, το αλλόκοτο και το γκροτέσκο.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
View this post on Instagram
Η παρουσίαση της έκθεσης από την Πινακοθήκη επισημαίνει πως «η επιδραστικότητα της ανατρεπτικής θέασης του κόσμου από τον Goya αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική στο χρόνο. […] Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επαναπροσδιορίζουν τα όρια του ανθρώπινου και αμφισβητούν τις αυστηρές διχοτομικές διακρίσεις μεταξύ φυσικού και τεχνητού».
Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης και τα έργα που προκάλεσαν αντιδράσεις
Ο βουλευτής της «Νίκης» επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία σχετίζονται με ορθόδοξες θρησκευτικές εικόνες, αλλά αποδίδονται με τρόπο που ο ίδιος θεώρησε βλάσφημο.
Ο Κατσαδιώτης είναι χαράκτης, γεννημένος στην Αθήνα το 1971, με σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία και άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων, έχει βραβευθεί στην 1η Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris και στο Διεθνές Φεστιβάλ Animation «Athens Animfest».
Τα χαρακτικά του έχουν χρησιμοποιηθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, ενώ από το 2013 ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου έχει συνεργαστεί με θέατρα για την προώθηση παραστάσεων μέσω των έργων του.
View this post on Instagram
Νίκος Παπαδόπουλος: Η αντίδραση της συζύγου του
Ο Νίκος Παπαδόπουλος δεν βρισκόταν μόνος του στην Πινακοθήκη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Τον συνόδευε η σύζυγός του, η οποία επιβεβαίωσε την έκρηξή του και τη βίαιη αντίδρασή του.
«Έστειλε μια επιστολή προς τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης απαιτώντας να κατέβουν άμεσα αυτά τα εκθέματα γιατί προσβάλλουν το χριστιανικό μας συναίσθημα και σήμερα ήρθε να δει δια ζώσης τη διευθύντρια. Το τι συνέβη μέσα το άκουσα και εγώ. Έσπασε και κατέβασε κάποια εκθέματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το περιστατικό έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ανακοινώσεις από την Εθνική Πινακοθήκη, την κυβέρνηση και το ίδιο το κόμμα της «Νίκης».
Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των νομικών συνεπειών για τον βουλευτή, καθώς η φθορά έργων τέχνης σε δημόσιο μουσείο συνιστά σοβαρό αδίκημα.
Από την πλευρά του, ο Παπαδόπουλος δεν έχει εκδώσει ακόμα επίσημη δήλωση σχετικά με τη σύλληψή του, ενώ το κόμμα του δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το συμβάν.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το περιστατικό θα οδηγήσει σε ευρύτερη συζήτηση για τα όρια της τέχνης, τη θρησκευτική ευαισθησία και την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 7 χρόνια – Όλες οι αλλαγές
Ο Πλακιάς απάντησε στον Μητσοτάκη: Οι 4 φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν το μπάζωμα στα Τέμπη