Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση στέλνει 20.000 νέους από τα ΑΕΙ στα κολέγια

«Η ιστορία, σεβόμενη βεβαίως τον πόνο, δεν αποκηρύσσει το σαρκασμό. Εναντίον των νεαρών κοριτσιών ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Ακόμα και για... ποινική δίωξη μίλησαν κάποιοι. Υποκρισίες! Την ίδια ώρα παρήλαυναν μαθητές με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά ή άλλοι στην Κατερίνη φώναζαν «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς».

5da6d2a2825e63268414b8e6

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υποστηρίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιθυμούν να “συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της Νovartis που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό” και παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση πως ωθεί τους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δηλώνει κατά των μαθητικών παρελάσεων, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πόλεμο με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis ο Νίκος Φίλης σημείωσε: «Δεν είναι δυνατό η πλειοψηφία να ορίζει ποιοι θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα της μειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή. Προφανώς η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ συμπορεύονται σε μια κίνηση αντιπερισπασμού προκειμένου να παρεμποδιστεί η έρευνα και τελικώς να συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της Νovartis που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό και αποτελεί μια από τις αιτίες της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Υπήρξαν βεβαίως θετικές διαφοροποιήσεις, όπως του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χ. Καστανίδη. Η έρευνα όμως θα γίνει με θεσμικό τρόπο, από τη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση Novartis είναι τόσο συγκλονιστική, που είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει».

Όσον αφορά τα θέματα παιδείας και τον διάλογο που άνοιξε η κυβέρνηση, τόνισε: «Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση δίνει δείγματα συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ξαναφέρνει τη βάση του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καταργεί τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα διετή προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης. Με τα μέτρα αυτά, θα μειωθούν επιπλέον κατά 20.000 ετησίως οι φοιτητές, με προφανή σκοπό να μετατραπούν σε πελάτες των κολεγίων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία για πρώτη φορά (πάνω από 200 εκ. €) μετά τις συνεχείς αυξήσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κάθε χρόνο. Οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή που είχαν ενταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του 2019 καρκινοβατούν. Για τους 10.500 διορισμούς στη γενική παιδεία, που είχε προωθήσει στο μεσοπρόθεσμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κουβέντα. Με τις νέες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, θα εκτοξευθούν τα δίδακτρα. Είναι φυσικό αυτές οι αρνητικές προοπτικές, που συναρτώνται με τη δυσφήμιση των πανεπιστημίων ως άντρα ανομίας και την κατάργηση του ασύλου, να προκαλούν τις κινητοποιήσεις των νέων. Ο αναγκαίος λοιπόν διάλογος για το μέλλον της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει στη βουλή και με όρους κοινωνίας. Κάτι που αποφεύγει η κυβέρνηση».

Ο Νίκος Φίλης σχολίασε επίσης την ενέργεια των νεαρών κοριτσιών να παρελάσουν σε στυλ Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια περφόρμανς νεαρών καλλιτέχνιδων, που δεν παρεμπόδισαν την παρέλαση, αλλά εμπλούτισαν το μήνυμά της. Όπως τα ίδια τα κορίτσια λένε, ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει, μια κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια. Η ιστορία, σεβόμενη βεβαίως τον πόνο, δεν αποκηρύσσει το σαρκασμό. Εναντίον των νεαρών κοριτσιών ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Ακόμα και για… ποινική δίωξη μίλησαν κάποιοι. Υποκρισίες! Την ίδια ώρα παρήλαυναν μαθητές με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά ή άλλοι στην Κατερίνη φώναζαν «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς». Προφανώς πρόκειται για επιλεκτική αγανάκτηση».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι υπέρ ή κατά των μαθητικών παρελάσεων, επισήμανε: «Η επιβίωση των μαθητικών παρελάσεων, υπό τύπον μάλιστα στρατιωτικών σχηματισμών, συνιστά αναχρονισμό. Δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη διαμόρφωση του πατριωτικού φρονήματος των μαθητών. Χρειαζόμαστε αναμόρφωση του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία και εκδηλώσεις στις γειτονιές για το πατριωτικό και αντιφασιστικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που δυστυχώς ξέχασε η υπουργός Παιδείας».

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

MixCollage 24 Apr 2024 02 27 PM 1076

Ο Άδωνις απάντησε στο Καλλιάνο: «Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας»

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ έδωσε μέσω…

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Νέα Αριστερά: Θέλει ήττα Μητσοτάκη ή Κασσελάκη; Η συνέντευξη του Σακελλαρίδη (video)

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε μέσω συνέντευξης του στη Ναυτεμπορική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Ektakti Epikairotita 0 1

Τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για τα «στελέχη» της Θύρας 7: Βαρύ παρελθόν και σχέσεις με Ολυμπιακό – δήμο Πειραιά

Τα ονόματα και τα «πεπραγμένα» των αρχηγικά μελών της Θύρας 7 - Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

huizar

Σοκ στις ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός σκότωσε σύζυγο και ανήλικη ερωμένη – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει (video)

Διπλή γυναικοκτονία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν πρώην αστυνομικό

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

6200577

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

Πρωτοφανές περιστατικό στην ελληνική Βουλή μεταξύ του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Βασίλη Γραμμένου

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

abbat xlMSycxVPw4 unsplash

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους…