Νικολούδης: Τα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις

Επιπλέον στοιχεία για τα υπό έλεγχο δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας έδωσε ο Παναγιώτης Νικολούδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. "Οι χορηγήσεις των δανείων – των δανικών και αγύριστων – δεν δινόταν σε τυχαία πρόσωπα. Δίνονταν σε επιλεγμένα πρόσωπα και φορείς, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις και κυρίως δεν γινόταν είπαμε με κριτήρια τραπεζικά. Και αυτό αποδεικνύεται", είπε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Επιπλέον στοιχεία για τα υπό έλεγχο δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας έδωσε ο Παναγιώτης Νικολούδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. “Οι χορηγήσεις των δανείων – των δανικών και αγύριστων – δεν δινόταν σε τυχαία πρόσωπα. Δίνονταν σε επιλεγμένα πρόσωπα και φορείς, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις και κυρίως δεν γινόταν είπαμε με κριτήρια τραπεζικά. Και αυτό αποδεικνύεται”, είπε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο κ. Νικολούδης είπε πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για “δάνεια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, σε επιχειρηματίες, επιλεγμένους επιχειρηματίες και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς” ενώ τόνισε πως τα δάνεια αυτά δίδονταν για να να επιτευχθούν συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις.

Ερωτώμενος αν τα 5 δισ. ευρώ των δανείων αυτών είναι εισπράξιμα, ο Παναγιώτης Νικολούδης απάντησε καταφατικά αλλά με μια επιφύλαξη. “Κατά τη γνώμη μου υπάρχει το νομικό πλαίσιο να πληρώσουν όσοι, διαχρονικά, αυτή τη φρικτή δεκαετία για την οικονομία, για τη χώρα, για την πολιτική ζωή στη χώρα, από το 2000 – 2010, κυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Έχουν βαρύτατες ευθύνες, ποινικές κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικές κάποια άλλα. Εγώ επιμένω στο θέμα των πολιτικών ευθυνών” τόνισε ο υπουργός. 

Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει ένα “τεχνικό θέμα”, αυτό του πολυάριθμου των εν δυναμει κατηγορουμένων. “όταν μιλάμε για 1.300 δάνεια που δόθηκαν και δόθηκαν για παράδειγμα σε κάποιους συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν 500 μέλη ή 1.000 μέλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα, πρόβλημα, καθαρά τεχνικό και ως προς το χειρισμό, να πάρεις απολογίες από αυτούς τους ανθρώπους. Να βάλεις αυτούς τους ανθρώπους στο εδώλιο. Φανταστήκατε ένα εδώλιο, που θα κάθονται  3.000 άνθρωποι;”

Ο υπουργός αρνήθηκε ωστόσο να κατονομάσει όσους επωφελήθηκαν από τα δάνεια αυτά, επικαλούμενος την εξέλιξη της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. 

ΦΩΤΟ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για…

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, όπου διασώστες έσπευσαν…

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα…