Newsroom

Newsroom

22 Οκτωβρίου 2020: Νικήσαμε!

Ημέρα Νίκης και Δικαίωσης για τους δικηγόρους οι οποίοι επί πεντέμισι χρόνια πάλεψαν για να βρεθεί σήμερα η Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Έξω από την αίθουσα του Εφετείου, τα λόγια τους και οι εικόνες που αγκαλιάζουν τη Μάγδα Φύσσα αποτελούν ιστορικό τεκμήριο για την ελληνική κοινωνία. 

5172747

Παπαδάκης: «Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα»

Η 22η Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μία ημέρα δικαιοσύνης. Είναι η μέρα που τελείωσε η δική της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια και δύο μέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ανάλογα και δίκαια σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, σύμφωνα με  την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ένοχους για εγκληματική οργάνωση.

Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπλακα.

Η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και τις προσπάθειες παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορούμενους και φυσικά δε μάσησε τις παιδιάστικες δικαιολογίες.

Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής και θυμίζουμε ότι υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα την οποία το δικαστήριο αυτό δεν ήταν αρμόδιο να λύσει γιατί είναι πλέον η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μιας νέας χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής στα αστικά δικαστήρια. Αυτό περιμένουμε να κάνουν ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δείχνοντας τη συνέπειά τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους πλέον στην πράξη. 

Θανάσης Καμπαγιάννης: Ημέρα Νίκης και Δικαίωσης

«Σήμερα είναι μία μέρα Νίκης και είναι μία μέρα δικαίωσης. Είναι μία μέρα που μπορεί να κλαίμε αλλά κλαίμε από τη χαρά μας.

Είναι μέρα δικαίωσης στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και αθλήτριες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και τους Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση.  Στο πρόσωπο των κομμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματό τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους, συνδικαλιστές και κομμουνιστές. Σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση. 

Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη και ζητάμε να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανισμούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν στην εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, Θέλουμε να πούμε από εδώ ότι απέναντι στη Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον. Και αυτό το καθήκον θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε. Πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και με τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση.

Τα θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για τα όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπιστεί αυτό το αίτημά τους. 

Αφιερώνουμε αυτή τη Νίκη στους εκατοντάδες και στους χιλιάδες ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Αν δεν το είχαν κάνει η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική.

Σας ευχαριστούμε πολύ» 

Μάνος Μαλαγάρης: Δικαίωση ότι οδηγούνται στη φυλακή

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου με την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων αναστολών των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, παρά και την προκλητική πρόταση της κυρίας εισαγγελέα, ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν και στη διαρκή εγκληματική δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Παρά τις χαμηλές ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν από τους κατηγορουμένους το γεγονός ότι σήμερα οδηγούνται στη φυλακή αποτελεί μία Δικαίωση για τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής και αποτυπώνει την αίσθηση δικαίου για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση κανένας εφησυχασμός καθώς οι συνθήκες που γεννούν και εκτρέφουν τέτοιου είδους ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα είναι παρούσες και σήμερα».

Χρύσα Παπαδοπούλου: Δικαίωση για όλα τα θύματα ναζιστικής βίας

Η Χρύσα Παπαδοπούλου δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, ξεκαθάρισε πως «Είναι μία δικαίωση για την οικογένειά του Παύλου. Είναι μία Δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα».

«Είναι μία πολύ σημαντική μέρα σήμερα μετά την απόφαση της 7 ης Οκτωβρίου 2020 όπου καταδίκασε το δικαστήριο την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για εγκληματική ώρα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα ολοκληρώθηκε η απόφαση αυτή με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και την οδήγηση τους κατευθείαν στις φυλακές. Είναι μία δικαίωση για την οικογένειά του Παύλου. Είναι μία Δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ συγκινητικές στιγμές και θέλω να πω ότι η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα αυτής της δίκης δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου του Ρουπακιά. Ήταν η ποινική καταδίκη αυτόν που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Και με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη. Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας ούτε μέσω της στα δικαστήρια έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το εφετείο όπου θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και βεβαίως όπως έχουμε πει πολλές φορές με μία δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με το ναζισμό. Το θέμα πέρνα στα χέρια της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελευθερία Τομπατζόγλου: Τίποτα δεν έχει τελειώσει

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα, είπε πως τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει καθώς υπάρχει ακόμα ο δεύτερος βαθμός.

«Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου και τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, στην πλειονότητα των κατηγορουμένων, ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη τους στις 7 Οκτώβρη. Πεντέμισι χρόνια δόθηκε μία μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Μία μάχη για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της Χρυσής Αυγής και από δω και πέρα συνεχίζουμε. Υπάρχει δεύτερος βαθμός. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί η επικοινωνία ο καθένας από το μετερίζι του. Το θέμα είναι ότι επιτέλους αυτό το φωνάζουν τα θύματα της Χρυσής Αυγής επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά», δήλωσε.

Ανδρέας Τζέλης: Συνεχίζεται ο αγώνας

Τέλος, ο Ανδρέας Τζέλης, επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής, τόνισε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε ότι ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου. Οι Χρυσαυγίτες, οι δολοφόνοι έλαβαν αυτό τους αντιστοιχούσε σαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής και αυτοί που εκπαίδευσαν δολοφόνους για να βγουν στις γειτονιές της Αθήνας είναι στη φυλακή. Συνεχίζεται ο αγώνας».

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…