Newsroom

Newsroom

Νίκη του φεμινιστικού κινήματος στο Εκουαδόρ – Αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποποινικοποίησε την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού στον Ισημερινό, μια χώρα με τις σκληρότερη νομοθεσία γύρω από το δικαίωμα στην άμβλωση παγκοσμίως

ecuador

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε χθες Τετάρτη την αποποινικοποίηση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού Φρέντι Καριόν, που είναι αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την απόφαση αυτή αλλάζει η νομοθεσία η οποία μέχρι τώρα επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού μόνο αν η γυναίκα έπασχε από νοητική υστέρηση.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου “που αποποινικοποιεί την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού κατέστη δυνατή χάρη στις γυναίκες και τις φεμινιστικές οργανώσεις που πολέμησαν για μια πιο δίκαιη και ισόνομη κοινωνία. Χωρίς αυτές αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ήταν δυνατό σήμερα”, υπογράμμισε ο Καριόν στο Twitter, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Το γραφείο του πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο, που απάντησε σε “πολλές προσφυγές για τη συνταγματικότητα (του προηγούμενου νόμου), ανάμεσά τους και μία του Συνήγορου του Λαού, έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πραγματική ισότητα στην κοινωνία μας. Από σήμερα καμία γυναίκα θύμα βιασμού δεν θα ποινικοποιηθεί, από τώρα θα προστατεύονται από το κράτος”.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έχει άμεση ισχύ και δεν μπορεί να προσβληθεί δικαστικά, υιοθετήθηκε από επτά δικαστές σε σύνολο 9, οι οποίοι έκριναν αντισυνταγματικά τα άρθρα 149 και 150 του ποινικού κώδικα σχετικά με τις αμβλώσεις έπειτα από βιασμό.

Τα άρθρα αυτά προέβλεπαν την επιβολή ποινής έως και τριών ετών φυλάκισης σε περίπτωση άμβλωσης, αναφέροντας ως μόνη εξαίρεση τον κίνδυνο για την υγεία της εγκύου.

«Πλήρης σεβασμός»

Στον Ισημερινό κάθε ημέρα κάνουν άμβλωση κατά μέσο όρο έξι ανήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνήγορου του Λαού ενώ το 80% των εγκυμοσυνών σε κορίτσια κάτω των 14 ετών οφείλεται σε σεξουαλική βία.

Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 2.500 ανήλικες γεννούν κάθε χρόνο στη χώρα, αν και στον Ισημερινό οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με ανήλικο κάτω των 14 ετών θεωρείται βιασμός.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 24 Μαΐου, εξέφρασε “τον πλήρη του σεβασμό” στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Πρέπει να μαθαίνουμε καθημερινά ότι ζούμε σε δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό η ανεξαρτησία των εξουσιών και η κοσμικότητα του κράτους αποτελούν μη διαπραγματεύσιμες αξίες”, τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο η σύζυγός του Μαρία ντε Λούρντες Αλσιβάρ είχε ζητήσει χθες μέσω Twitter από τους πολίτες να προσευχηθούν “ώστε να μην εγκριθεί καμία άμβλωση” σε μια χώρα όπου το 70% των περίπου 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι καθολικοί.

“Πρόκειται για δολοφονία. Υποφέρουμε και μόνο που το λέμε. Έχουμε όλοι δικαίωμα στη ζωή. Μητέρες, πατεράδες εκπαιδεύστε τα παιδιά σας από πολύ μικρά, τα κορίτσια σας από τη γέννησή τους για να γνωρίζουν να σέβονται τη Ζωή”, πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…