Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη Νγκόσε, στην Πολιτεία Μπόρνο, ανακοίνωσε ο στρατός. Μάλιστα, η ίδια είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα. Περίπου 100 από τις μαθήτριες αγνοούνται μέχρι και σήμερα.

nigiria 768x512 1

Μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από άνδρες της Μπόκο Χαράμ πριν από δέκαν χρόνια, εντοπίστηκε, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη Νγκόσε, στην Πολιτεία Μπόρνο, ανακοίνωσε ο στρατός. Μάλιστα, η ίδια είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα.

Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας». Αυτό ήταν το σύνθημα που βροντοφώναζαν σε διεθνή κινητοποίηση για την μαζική απαγωγή μαθητριών του Τσίμποκ, στη νιγηρία.

Περίπου 100 από τις μαθήτριες αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο στρατός κατάφερε να σώσει κάποιες από τις υπόλοιπες, πολλές εκ των οποίων είχαν αναγκαστεί να παντρευτούν τους τζιχαντιστές απαγωγείς τους.

Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ εξακολουθούν να διαπράττουν επιθέσεις στη βόρεια Νιγηρία, μολονότι η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί χάρη στις επιχειρήσεις του στρατού αλλά και τη διαμάχη της με την αντίπαλη οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική. Η Μπόκο Χαράμ δρα κυρίως σε απομονωμένες ζώνες και βάζει στο στόχαστρο αυτοκινητοπομπές που βγαίνουν από πόλεις υπό τη φρούρηση του στρατού.

Η δράση των τζιχαντιστών στη βόρεια Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 2009. Οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια. Περισσότεροι από 1.680 μαθητές απήχθησαν από τα σχολεία τους μεταξύ 2014-22, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 130 παιδιά απήχθησαν από ενόπλους στην Πολιτεία Καντούνα, αλλά όλα τους βρέθηκαν και διασώθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα στη γειτονική Πολιτεία Ζαμφάρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Παπανώτας: Η πρώτη αντίδραση – Καρφιά σε Μπεκατώρου και Κασσελάκη (video)

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Πάτρα: Αυτό είναι το βίντεο που ανέβασε ο 7χρονος στο TikTok με τον άγριο ξυλοδαρμό 9χρονου