Νιγηρία: 67 Νοτιοαφρικανοί νεκροί από κατάρρευση εκκλησίας

Το θάνατο 67 ανθρώπων από την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ξενώνα σε μια εκκλησία στο Λάγκος της Νιγηρίας, στις 12…

nigeria 1

Το θάνατο 67 ανθρώπων από την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ξενώνα σε μια εκκλησία στο Λάγκος της Νιγηρίας, στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

«Με θλίβει βαθιά που ανακοινώνω ότι 67 Νοτιοαφρικανοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την κατάρρευση του κτηρίου στην Εκκλησία της Συναγωγής Όλων των Εθνών την Παρασκευή» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ζούμα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ γίνονταν εργασίες για την προσθήκη τριών ορόφων στους προϋπάρχοντες δύο του ξενώνα.

Αρχικά, μέλη της εκκλησίας εμπόδισαν τους διασώστες να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, γι’ αυτό και οι αρχές της Νιγηρίας δυσκολεύτηκαν πολύ να εξακριβώσουν τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Στις κρατικές υπηρεσίες επιτράπηκε να μπουν στο χώρο το Σάββατο.

Ο αριθμός των 67 νεκρών Νοτιοαφρικανών που ανακοίνωσε ο Ζούμα είναι μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των νιγηριανών αρχών που μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για 62 νεκρούς και 133 διασωθέντες.

Στο κτήριο, τη στιγμή της κατάρρευσης, βρίσκονταν τουλάχιστον πέντε ομάδες Νοτιοαφρικανών πιστών του τηλε-ευαγγελιστή Τ. Μπ. Τζόσουα που είναι γνωστός σε πολλές αφρικανικές χώρες για τις «θεραπευτικές» δυνάμεις του και τις «προφητείες» του. Η εκκλησία του έχει προσελκύσει χιλιάδες πιστούς κυρίως χάρη στον ισχυρισμό ότι ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν ειδικές δυνάμεις και μπορούν να θεραπεύσουν ανίατες ασθένειες όπως το AIDS ή η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Οι αρχές του Λάγκος διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης που, σύμφωνα με μία πηγή, ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα θεμέλια του κτηρίου δεν είχαν ενισχυθεί ώστε να αντέξουν στην προσθήκη των νέων ορόφων.