"Νιετ" του Κιέβου στο σχέδιο 7 σημείων του Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο 7 σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι…

giats

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο 7 σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια “τελική συμφωνία” μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή.

“Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης” για τον τερματισμό των συγκρούσεων, είπε ο Πούτιν κατά την επίσημη επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Μογγολία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι Ρασίγια 24, θα πρέπει πριν απ’ όλα “να μπει τέλος στις επιχειρήσεις” τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων “χωρίς προϋποθέσεις”, τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

“Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής” για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, συμπλήρωσε.

“Μίλησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Πέτρο Ποροσένκο και οι απόψεις μας για τη διευθέτηση της κρίσης μου φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά”, κατέληξε ο Πούτιν.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ των αυτονομιστών και της αποκαλούμενης ομάδας επαφής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, τη Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ουκρανία: Πραγματικός στόχος του Πούτον είναι “να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση”

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε σήμερα τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

“Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ.

Νωρίτερα ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στη Μογγολία ότι οι απόψεις του ιδίου και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για τον τερματισμό των συγκρούσεων είναι “πολύ κοντά”. Παρουσίασε μάλιστα ένα σχέδιο επτά σημείων που περιλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

“Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία —στη Γενεύη, στη Νορμανδία, στο Βερολίνο και στο Μινσκ— αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν με περιφρόνηση από το ρωσικό καθεστώς”, πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…