Νία Βάρνταλος: «Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα έρθω να πάρω η ίδια τα γλυπτά του Παρθενώνα»

«Κρατήσαμε θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης», τονίζει σε ανάρτησή της η Νία Βάρνταλος

Νια

Η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης Νία Βάρνταλος με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει ξανά για τα γλυπτά του Παρθενώνα, μετά και την ακύρωση της συνάντησης ΣούνακΜητσοτάκη, έκανε μια ανάρτηση με την οποία ρίχνει τα πυρά της στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ανάρτηση της Νία Βαρντάλος

«Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα Γλυπτά μας πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε. Ελλάδα.

Υ.Γ. Θα ‘ρθω να τα πάρω η ίδια, έχω μεγάλη τσάντα», γράφει η Ελληνοκαναδή σταρ με χιούμορ.

Στην περιγραφή της εικόνας, μάλιστα προσθέτει: «Κρατήσαμε θέση στο Μουσείο της Ακρόπολης».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nia Vardalos (@niavardalos)

Το χρονικό με τα γλυπτά του Παρθενώνα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα έφτασαν στο Βρετανικό Μουσείο μέσω του Λόρδου Έλγιν ο οποίος τα απόκοψε από τον Παρθενώνα και τα μετέφερε στην Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, το 1799 ο λόρδος Έλγιν διορίστηκε ως έκτακτος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ίδιο έτος, ο Βρετανός Λόρδος στέλνει αντιπροσωπεία καλλιτεχνών για να γίνει καταγραφή και τοπογραφικά σχέδια που θα κάνουν δυνατή την απόσπαση μερών του ναού του Παρθενώνα.

Το 1801 ξεκίνησε η μεταφορά των μερών του ναού από την Ακρόπολη η οποία ολοκληρώθηκε το 1810 με την μεταφορά και των τελευταίων κιβωτίων στην Μ. Βρετανία.