Newsroom

Newsroom

Νευρική κρίση στα χρηματιστήρια – Κάτω από τις 1.000 μονάδες το ΧΑΑ

Σε πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνοντας αρκετά γρήγορα την πρωϊνή ώθηση που χάρισε στους επενδυτές η απόφαση της…

Σε πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνοντας αρκετά γρήγορα την πρωϊνή ώθηση που χάρισε στους επενδυτές η απόφαση της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές αγοράζοντας ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,66% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 3,35%.
Ετσι τόσο η ισπανική όσο και η ιταλική αγορά επανήλθαν σε αρνητικό πρόσημο ύστερα από το αισιόδοξο άνοιγμα.
Αντίθετα αποκλιμακώθηκε το κόστος δανεισμού για Iταλία και Ισπανία. Τα spreads των ιταλικών 10ετών ομολόγων υποχωρούν κατά 57,38 μονάδες βάσης στις 303, ενώ των ισπανικών υποχωρούν κατά 65,96 μ.β. στις 291.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακούφιση στο κόστος δανεισμού των δύο χωρών πρέπει να αποδοθεί ευθέως στην χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ: “Δεν θυμάμαι άλλη πιο ραγδαία αποκλιμάκωση”,αναφέρει στο BBC σύμβουλος της BGC Partners.
Σε Λονδίνο και Παρίσι, οι δείκτες FTSE 100 και Cac 40 υποχώρησαν περίπου κατά 2%, ενώ ο γερμανικός Dax κατά 3%.
Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές, σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης αλλά όχι πανικού, έχασαν από 2,2 % σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ έως 3,8% στην Νότιο Κορέα.
Ακόμη πιο βαριές οι ποσοστιαίες απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο που κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας έκλεισε κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 6% περιοριζόμενος στις 998,24 μονάδες.
http://www.ethnos.gr