Newsroom

Newsroom

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μυστικά κέντρα κράτησης στον Έβρο

Με την περίπτωση μιας «μυστικής τοποθεσίας κράτησης» στο συνοριακό χωριό Πόρος του Έβρου ασχολούνται σε εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times, οι οποίοι στηρίζονται σε μια μαρτυρία Κούρδου που επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία και δηλώνει πως πέρασε μια ημέρα στην κρυφή αυτή εγκατάσταση αλλά και σε δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής. 

5047853 1

Μάλιστα, επισημαίνονται και αεροφωτογραφίες από την εγκατάσταση στην οποία  ο Φρανσουά Κρεπό, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, ανέφερε ότι οι κρατούμενοι (όσοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα) φυλάσσονται εκεί με άκρα μυστικότητα και δίχως πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση.

Οι Times παραθέτουν την ιστορία ενός Κούρδου από τη Συρία, του Σομάρ Αλ – Χουσέιν, ο οποίος είχε βρει μία θέση σε ένα από τα πρώτα λεωφορεία που απέστειλαν οι Τούρκοι στα σύνορα, στις 28 Φεβρουαρίου. «Ο κ. Αλ Χουσεΐν, εκπαιδευόμενος στην πληροφορική, πέρασε τη νύχτα εκτεθειμένος στη βροχή, στις όχθες του ποταμού Έβρου, που χωρίζει τη Δυτική Τουρκία με την Ανατολική Ελλάδα. Νωρίς, το επόμενο πρωί, πλησίασε με τη λέμβο του στην ελληνική πλευρά, αλλά το ταξίδι του τελείωσε μία ώρα αργότερα.

Συνελήφθη από την ελληνική φρουρά των συνόρων, όπως είπε και στη συνέχεια εκείνος και το γκρουπ του μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης. Ο Αλ – Χουσεΐν υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση βρισκόταν λίγα μέτρα ανατολικά του συνορικακού χωριού Πόρος. 

Η εγκατάσταση περιελάμβανε τρία κτίσματα με κόκκινες οροφές, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε σχήμα U πίσω από έναν αγροτικό δρόμο. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες περίμεναν απ’ έξω, με τις αρχές να μεταφέρουν τον κ. Χουσείν εντός ενός κτίσματος, μαζί με δεκάδες άλλους.

Είπε ότι το τηλέφωνό του κατασχέθηκε ώστε να μην δύναται να πραγματοποιήσει κλήσεις. Οι αιτήσεις του για άσυλο και επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη, αγνοήθηκαν. “Για αυτόυς, είμαστε σαν ζώα”, τόνισε ο κ. Αλ – Χουσεΐν για τους Έλληνες φρουρούς. Μετά από μία νύχτα δίχως φαγητό και νερό, την πρώτη Μαρτίου, ο Αλ – Χουσεΐν και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν πίσω στον ποταμό Έβρο, εκεί όπου Έλληνες αστυνομικοί τους μετέφεραν πίσω στην τουρκική πλευρά, μέσω ενός μικρού ταχύπλοου».

Η ιστορία του Αλ – Χουσεΐν παρατίθεται μαζί με αναφορές περιστατικά βίας από τις ελληνικές Αρχές στα θαλάσσια σύνορα, αλλά και τις αναφορές περί ύπαρξης θύματος στον Έβρο, αναφέροντας την περίπτωση του 22χρονου Μοχάμεντ Αλ Αράμπ.

Τέλος, στο κείμενο παρατίθενται οι επίσημες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, στις αναφορές για τα παραπάνω περιστατικά στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα. «Ο κ. Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπεραμύνθηκε τις σκληρές ενέργειες της Ελλάδας χαρακτηρίζοντάς τις ως μία λογική απάντηση σε έναν ασύμμετρο και υβριδικό πόλεμο που προέρχεται από μία ξένη χώρα. 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους