Newsroom

Newsroom

Το Νερό στην Πόλη

«Το Νερό στην Πόλη»: ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης νερού σε αστικό περιβάλλον που από φέτος εξασφαλίζει 1,7 δισεκατομμύρια περισσότερα λίτρα νερό ετησίως για την Αλεξανδρούπολη

photo 2 min

Το πρόγραμμα, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ)

 

«Το Νερό στην Πόλη» αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, που υλοποιήθηκε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη δράση διαχείρισης του νερού σε αστικό περιβάλλον, με κύριο στόχο τη συγκράτησή του, την παράλληλη αύξηση της διαθεσιμότητάς του και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων στις πόλεις. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις, συνδυάζοντας με αποτελεσματικό τρόπο καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές και δράσεις εκπαίδευσης. Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019, εξασφαλίζοντας αύξηση του διαθέσιμου πόσιμου νερού για την Αλεξανδρούπολη κατά 1,7 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως (+14% αύξηση στον ταμιευτήρα νερού της πόλης).  Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε μέσω εγκατάστασης ειδικών θυροφραγμάτων στο φράγμα Αισύμης-Διποτάμου που εμποδίζουν την πιθανότητα υπερχείλισης, ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο νερό. Η βελτιστοποίηση αυτή στην υπάρχουσα υποδομή, εξασφαλίζει στην Αλεξανδρούπολη την κάλυψη των αναγκών σε νερό για έναν ολόκληρο χρόνο, στην περίπτωση που δεν βρέξει καθόλου για 12 μήνες.

 

Η πρώτη φάση του προγράμματος εγκαινιάστηκε και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη από την Coca-Cola στην Ελλάδα, τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Επισυνάπτονται το σχετικό δελτίο Τύπου και φωτογραφικό από την εκδήλωση εγκαινίων & παρουσίασης της πρώτης φάσης του προγράμματος καθώς και από το έργο που ολοκληρώθηκε στο φράγμα Αισύμης-Διποτάμου.

 

Λεζάντες

Φωτογραφία 1 (από αριστερά προς τα δεξιά): Οι κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Έβρου, κ. Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος GWP-Med, κ. Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ

Φωτογραφία 2: Το φράγμα Αισύμης – Διποτάμου

Φωτογραφία 3: ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Φωτογραφία 4: η κ. Σίσσυ Ηλιοπούλου (Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Coca-Cola Hellas), ο κ. Ιωάννης Ζαμπούκης (Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ) και η κ. Λίλιαν Νεκταρίου (Γενική Διευθύντρια Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα)

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…