Newsroom

Newsroom

Νέος ΥΠΕΞ στη Σουηδία: «Τέλος η “φεμινιστική” εξωτερική πολιτική» – Τι σημαίνει αυτό για την Τουρκία

Τι είναι η «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» που ακολουθούσε από το 2008 η Σουηδία και γιατί «απέτυχε» σύμφωνα με τον νέο ΥΠΕΞ

AP22286546851354

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ της Σουηδίας δήλωσε την Τρίτη (18 Οκτωβρίου), ότι σκοπεύει να τερματίσει τη «φεμινιστική» εξωτερική πολιτική της Σουηδίας, καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε, όπως καταγράφει σε αναλυτικό του άρθρο το euractiv.

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλφ Κρίστερσον παρουσίασε τη νέα του κυβέρνηση την Τρίτη, με υπουργούς που επιλέχθηκαν από τα τρία κόμματα του συνασπισμού του: τους μετριοπαθείς (13 υπουργοί), τους Χριστιανοδημοκράτες (6) και τους Φιλελεύθερους (5). Η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Έμπα Μπους έγινε υπουργός Ενέργειας και Τροφίμων και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γιόχαν Πέρσον έγινε υπουργός Αγοράς Εργασίας και Ένταξης.

Μετά την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης, ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε σε συνέντευξή του στην Aftonbladet ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης θα μπει τέλος στη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας».

«Δεν θα ακολουθήσουμε μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική. Αυτή η ταμπέλα δεν έχει χρησιμεύσει σε καλό σκοπό. Έχει συσκοτίσει το γεγονός ότι η σουηδική εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζεται στο ποια είναι τα σουηδικά συμφέροντα και οι σουηδικές αξίες», δήλωσε στην εφημερίδα.

Υπό την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2008, η Σουηδία υιοθέτησε μια «φεμινιστική εξωτερική πολιτική», η οποία ορίζεται ως μια πολιτική που προωθεί την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ως θεμελιώδη στόχο της σουηδικής εξωτερικής πολιτικής.

Η πολιτική αυτή περιελάμβανε την εκπλήρωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών ως υποχρέωση στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων αλλά και ως προϋπόθεση για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Σουηδίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τον Μπίλστρομ, όμως, υπάρχουν και άλλες μεγάλες προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής για τη νέα κυβέρνηση.

«Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο καθήκον είναι αυτό που έθεσε ο πρωθυπουργός στη δήλωση της κυβέρνησης. Να διασφαλίσουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχής και ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τα μέρη της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να γίνουμε μέλη και να βελτιώσουμε την κατάσταση της ασφάλειάς μας», δήλωσε στην SVT Nyheter.

Ο Μπίλστρομ τόνισε ότι ο διάλογος με την Άγκυρα δεν θα αλλάξει υπό τη νέα κυβέρνηση.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε έναν καλό και θετικό διάλογο σε αυτόν τον τομέα, δεν θα παρατηρήσετε καμία διαφορά σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση. Το θέμα αυτό είναι κάτι που έχει τύχει ευρείας υποστήριξης στο Κοινοβούλιο. Η πολιτική σε αυτόν τον τομέα είναι σταθερή», δήλωσε στο SVT.

Η Τουρκία κατέθεσε έναν κατάλογο αιτημάτων προκειμένου να εγκρίνει την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση προς την Σουηδία να αρχίσει να εξάγει όπλα στην Τουρκία και η Στοκχόλμη να διακόψει όλους τους δεσμούς με την πολιτοφυλακή YPG που μάχεται το ISIS -την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση- και να εκδώσει ορισμένους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που κατηγορούνται από την Άγκυρα για τρομοκρατία.

Πηγή: euractiv