ΠΜ

Παναγιώτα Μπίτσικα

Νέος «περίπατος» του Μπακογιάννη με τα λεφτά μας: 800.000€ για στολισμούς

Είτε επικείμενο είτε εφαρμοσμένο, το lockdown δεν χαλάει την εορταστική ατμόσφαιρα στον δήμο Αθηναίων

609006

Με δυο κινήσεις υψηλού οικονομικού κόστους, για την περίοδο υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ο Δήμος Αθηναίων επιλέγει να επενδύσει στην εορταστική ατμόσφαιρα υποδοχής του νέου χρόνου. Όπως αποκαλύπτει το Documento, το συνολικό κόστος της προμήθειας εορταστικού στολισμού μαζί με τις υπηρεσίες τοποθέτησης και εκτοποθέτησης φτάνει στο ύψος των 892.526,68 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% (719.782 χωρίς ΦΠΑ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις συμβάσεις.

Ένας νέος… περίπατος, εορταστικός αυτή τη φορά, με το χριστουγεννιάτικο χρήμα να ρέει, εν καιρώ πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, ανοίγεται μπροστά μας. Εκτός από την πλατεία Συντάγματος, η Ομόνοια γίνεται φέτος κεντρικό σημείο αναφοράς του εορτασμού, καθώς στην πλατεία θα τοποθετηθεί τεχνητό φωτοδέντρο ύψους 13 μέτρων.

Η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη δεν επιλέγει μόνο να αγοράσει νέα χριστουγεννιάτικα στολίδια, να τοποθετήσει ειδικές φωτεινές κατασκευές τριών διαστάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης και να ενισχύσει τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (το εκτιμώμενο κόστος για το νέο εορταστικό εξοπλισμό είναι 520.800 ευρώ με ΦΠΑ). Αποφάσισε παράλληλα, αντί για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, να αναλάβει για δυο χρόνια ιδιωτική εταιρεία την τοποθέτηση και εκτοποθέτηση του στολισμού (το εκτιμώμενο κόστος είναι 371.729,68 ευρώ με ΦΠΑ)!

Γιρλάντες από χορηγούς

Όλοι θυμούνται πόσο επέχαιρε πέρυσι ο δήμαρχος Αθηναίων για τα χρήματα που γλίτωσε ο δήμος με τις δωρεές ιδιωτικών εταιρειών που προκάλεσαν τσουχτερά σχόλια περί αισθητικής της διακόσμησης – τι σταρ τρεκ, τι φωτόσπαθα από τον πόλεμο των άστρων, τι πουλιά από τα ηλεκτρονικά της δεκαετίας του ΄80, τι γιρλάντες. Είναι ακόμα στις αποθήκες του Δήμου Αθηναίων για νέες περιπέτειες εκτός της καρδιάς του κέντρου πρωτευούσης.

Φέτος ως φαίνεται το επιτελείο Μπακογιάννη το ξανασκέφτηκε, αλλά κράτησε ως σταθερά ακλόνητη τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και για τεχνικές εργασίες που συνδέονται με τον στολισμό, και θα μπορούσαν να γίνουν από τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει ότι σκοπός της προμήθειας νέου υλικού είναι «να συμπληρωθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός του για τον εορταστικό στολισμό της πόλης κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ως σύνολο να συμβάλλουν στην δημιουργία εορταστικού κλίματος στην πόλη τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της». Όπως σημειώνεται στη σύμβαση, τα επιδαπέδια φωτιστικά, ο στολισμός του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου και των υπόλοιπων δέντρων της πλατείας Συντάγματος, τα τεχνητά φωτεινά δέντρα για τις πλατείες της πόλης αλλά και την πλατεία Ομονοίας ως κεντρικό σημείο αναφοράς, οι φωτεινές γιρλάντες για τον στολισμό της Σταδίου και της Πανεπιστήμιου, και τα φωτεινά επιστύλια για τον στολισμό της προσφάτως αναπλασμένης Βασιλίσσης Όλγας «θα συμπληρώσουν τον εορταστικό εξοπλισμό της πόλης και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση εορταστικού πνεύματος για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης». Παράλληλα, η δημοτική αρχή προβάλλει ότι αποφάσισε να μην αναλάβουν την τοποθέτηση και εκτοποθέτηση του στολισμού οι δημοτικές υπηρεσίες, κυρίως λόγω του ότι υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Από τον Σεπτέμβριο

Υπήρξε πολύ χαρτομάνι και πολλές συνεδριάσεις για να ληφθούν και υλοποιηθούν οι… εορταστικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης προκήρυξε τελικά τον Σεπτέμβριο (με την απόφαση αριθμ. πρωτ. 198123/07.09.2020) ηλεκτρονική ανοικτή διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης άνω των ορίων, για την «Προμήθεια Εορταστικού Στολισμού Του Δήμου Αθηναίων», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 520.800,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, ήτοι στο ποσό των 420.000,00€ άνευ ΦΠΑ 24%. Φορέας χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Αθηναίων και η δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του για το 2020.

Σε συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, (πράξη υπ’ αριθμ. 1148/07.09.2020 /ΑΔΑ:ΨΜ0ΙΩ6Μ-ΙΔΑ) τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη σύναψη της σύμβασης.

Στον υπό προμήθεια εξοπλισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

– Επιδαπέδιο φωτιστικό που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για μεταλλική, φωτεινή, τρισδιάστατη (3D) κατασκευή ύψους 5 μέτρων η οποία θα πρέπει να έχει σχήμα με χριστουγεννιάτικο ή/και εορταστικό θέμα. Θα είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και θα αποτελείται από κορδόνια με μίνι led λυχνίες, φωτοσωλήνα και από πλαστική μοκέτα με προδιαγραφές ακαυστότητας η οποία θα είναι κατασκευασμένη από PVC υλικό σε διάφορα χρώματα.

– Για τις πλατείες του Δήμου Αθηναίων προορίζονται 27 κατασκευές/τεχνητά δένδρα. Κάθε τέτοια κατασκευή προσδιορίζεται ως ένα τρισδιάστατο (3D) δένδρο ύψους 6,65 μέτρων περίπου που στην κορυφή του φέρει άστρο ύψους περίπου 0,65 μέτρων. Η κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο πάνω στο οποίο τοποθετούνται τεχνητά κλαδιά σε πράσινο χρώμα, τυλιγμένα πάνω σε σύρμα γαλβανιζέ και επάνω στα κλαδιά τοποθετούνται μίνι led λυχνίες 24V και πλαστικές διακοσμητικές μπάλες. «Προς αποφυγή βανδαλισμών και αποφυγής κινδύνων ανάπτυξης φωτιάς, τόσο τα τεχνητά κλαδιά, όσο και η τεχνητή μοκέτα, θα είναι άκαυστα (fireproof) κλάσης Β1 ή Μ1 και θα έχουν υψηλό δείκτη UVπροστασίας, ώστε να χρησιμοποιούνται άφοβα σε εξωτερικό χώρο» σημειώνεται.

– Ειδικά για την πλατεία Ομονοίας προορίζεται μια κατασκευή-τεχνητό δένδρο ύψους 13 μέτρων! Ορίζεται ότι το τεχνητό δέντρο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο βαμμένο ηλεκτροστατικά σε πράσινο χρώμα, στο οποίο τοποθετούνται κλαδιά – το κεντρικό δένδρο έχει ύψος 11,50-11,80 μ. και στην κορυφή του μπορεί να τοποθετηθεί ένα άστρο ύψους 1,50-1,70 μ., με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της κατασκευής να γίνεται 13 μ. Σε όλη την επιφάνειά του φέρει λαμπιόνια led και διάσπαρτες πλαστικές μπάλες διαφορετικών διαμέτρων σε χρυσό, mat και γυαλιστερό χρώμα.

Εκτός από 28 ειδικές φωτεινές γιρλάντες στην οδό Πανεπιστημίου και 25 στην οδό Σταδίου, θα τοποθετηθούν 13 κατασκευές/επιστύλια δρόμου ύψους 3,20 μ. από αλουμίνιο, φωτοσωλήνα, μεταλλικά χρυσά αστεράκια διάσπαρτα τοποθετημένα στην κατασκευή και βαμμένα σε χρυσό χρώμα. Επίσης, προβλέπεται να προμηθευτούν λαμπιόνια, στολίδια και μπάλες για το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος και λαμπιόνια για τα λοιπά δέντρα της.

Και αποστολισμός από Ιούλιο και με αυξημένο κόστος λόγω… δωρεών!

Εν τω μεταξύ ήδη από τον Ιούλιο η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε (πράξη 877-6.7.2020) αποφάσισε να γίνει διαγωνισμός για τον «έγκαιρο στολισμό – αποστολισμό» της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων, με παροχή υπηρεσιών για δύο έτη – αφορά οδούς, πλατείες, και χώρους πρασίνου και των επτά δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Αθηναίων. Τότε είχε επισημανθεί ότι «ο αριθμός των Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε, αφενός μεν, λόγω προμήθειας υλικών-εξαρτημάτων του 2019, αφετέρου δε λόγω των δωρεών προς τον Δήμο μας». Και οι αρμόδιοι σημείωναν ότι αυτό είχε συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό, για τις εργασίες στολισμού – αποστολισμού.

Πρότειναν λοιπόν να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η τοποθέτηση και εκτοποθέτηση «για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης και προκειμένου να επαρκεί το προσωπικό της υπηρεσίας μας, για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, καθώς και την αντιμετώπιση των διαφόρων βλαβών (…)». Έτσι, αρχές Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Αθηναίων προκήρυξε διαγωνισμό (απόφαση αριθμ. πρωτ. 193337/01.09.2020) για υπηρεσίες τοποθέτησης και εκτοποθέτησης στολισμού ενώ τέλος Οκτωβρίου είχε προκύψει προσωρινός ανάδοχος εταιρεία που έγινε δεκτή από την Οικονομική Επιτροπή (συνεδρίαση 27ης Οκτωβρίου 2020).

Όπως έλεγε στο Documento έμπειρος δημοτικός σύμβουλος, την περίοδο που είχε αναλάβει τα ηνία του Δήμου Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, το προϋπολογισμένο κόστος για τον εορτασμό ήταν περίπου 279.000 ευρώ – περιλαμβανομένων εορταστικών εκδηλώσεων και στολισμών. Τότε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είχε επιλέξει να μη χρησιμοποιήσει το κονδύλι που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εμφανίστηκε πανηγυρικά φειδωλός στα έξοδα, και έβαλε στο παιχνίδι ασμένως την ιδιωτική πρωτοβουλία για να μη δαπανήσει δικά του χρήματα ο Δήμος.

Πάντως, η διακόσμηση είχε προκαλέσει αντιδράσεις για την επέλαση της αισθητικής των χορηγών στον δημόσιο χώρο ενώ υπήρξαν αιτιάσεις για το ύψος των συνολικών δαπανών του χριστουγεννιάτικου/πρωτοχρονιάτικου εορτασμού του 2019. Ο δήμαρχος Αθηναίων έλεγε, προφανώς καθ’ υπερβολήν, ότι ο στολισμός του 2019 ισοδυναμούσε, αν πληρωνόταν, με 2 εκατ. ευρώ, δεδομένου του εκτεταμένου στολισμού και φωτισμού σε πολλές γειτονιές της πόλης. Φέτος μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα να ανακατεύεται με τη νοσηρή ατμόσφαιρα του κορονοϊού.

Πηγή: documentonews.gr

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…