Newsroom

Newsroom

Νέος Πάπας ο αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Ο αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη ως νέος Ποντίφικας, από τους καρδινάλιους του κονκλαβίου του Βατικανού. Ο νέος πάπας…

Ο αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη ως νέος Ποντίφικας, από τους καρδινάλιους του κονκλαβίου του Βατικανού. Ο νέος πάπας ονομάζεται Φραγκίσκος ο Α΄ μέχρι και χθες κατείχε τη θέση του αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες.

Πρόκειται για τον πρώτο λατινοαμερικανό ιησουίτη ο οποίος εκλέγεται στον παπικό θρόνο και θεωρείται ως μετριοπαθήες συντηρητικός.

Ο νέος πάπας χαιρέτησε τα πλήθη των πιστών από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αφού ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, ευλόγησε την πόλη της Ρώμης αλλά και όλο τον πλανήτη και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

Αστειευόμενος με το πλήθος τόνισε ότι οι αδελφοί του καρδινάλιοι «έφτασαν μέχρι την άκρη του κόσμου», προκειμένου να εκλέξουν πάπα.

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Σπούδασε και αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός, αλλά στη συνέχεια επέλεξε την ιεροσύνη και εισήλθε στην ιερατική σχολή «Βίλα Ντεβότο».

Στις 11 Μαρτίου 1958 εντάχθηκε στο Κολέγιο της «Συντροφιάς του Ιησού», ενώ σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στη Χιλή και το 1963, κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Άιρες, απέκτησε πτυχίο φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», στο Σαν Μιγκέλ.

Μεταξύ του 1964 και του 1965 διετέλεσε καθηγητής λογοτεχνίας και ψυχολογίας στο Κολέγιο του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» στη Σάντα Φε, ενώ το 1966 δίδαξε τα ίδια θέματα στο Κολέγιο του «Σωτήρα», στο Μπουένος Άιρες.
Από το 1967 έως το 1970 σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», όπου και αποφοίτησε, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 1969 χειροτονήθηκε ιερέας. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, σύμβουλος και πρύτανης του ανώτατου Κολεγίου «Σαν Χοσέ».

Στις 31 Ιουλίου 1973 διορίστηκε έπαρχος, θέση που κατείχε για έξι χρόνια.


Ποδοσφαιρόφιλος κα αναγνώστης

Ο νέος Πάπας διαθέτει δύο μεγάλες αδυναμίες: Το ποδόσφαιρο και τη λογοτεχνία/. Αγαπημένη του ομάδα είναι η Σαν Λορέντσο από το Μπουένος Άιρες, μία ομάδα που σε καμία των περιπτώσεων δε συγκρίνεται με τα υπόλοιπα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της πρωτεύουσας. Αγαπημένοι του συγγραφείς είναι ο
Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ενώ διαβάζει συχνά και τον ημερήσιο Τύπο. Παρόλα αυτά, απεχθάνεται τις επαφές με πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Οι σχέσεις του με τη χούντα

Μία άγνωστη πτυχή για τη ζωή του νέου Πάπα, είναι η σχέση του με το καθεστώς Βιντέλα. Τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του «Η σιωπή», ο αργεντινός δημοσιογράφος Οράτσιο Βερμπίτσκι δημιουργούν σκιές στο νεοεκλεγέντα Ποντίφικα. Ο Μπεργκόλιο
είχε αφήσει στο έλεος της χούντας δύο ιησουίτες που είχαν απαχθεί και φυλακιστεί μυστικά από το καθεστώς επειδή είχαν ενοχλήσει με το έργο που προσέφεραν στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Αϊρες. Η κατηγορία όμως αυτή δεν είναι και η μοναδική. Ο Μπεργκόλιο φέρεται να συνεργάστηκε με το καθεστώς Βιντέλα προκειμένου να εμποδίσει τα μέλη της Παναμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επισκεφτούν πολιτικούς κρατούμενους.