Newsroom

Newsroom

Nεος ομαδικός τάφος αμάχων βρέθηκε στην Μπούζοβα

Η ρωσική εισβολή μπήκε στην 7η εβδομάδα της -  Μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις 

1000 15

Διανύουμε πλέον την 7η εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων και στις δύο πλευρές αυξάνεται τίποτα δεν δείχνει πως θα βρεθεί άμεσα λύση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ζελένσκι για μία ακόμη φορά στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του επανέλαβε την απαίτησή του να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας. «Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ουκρανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή σε μια απέραντη πυριτιδαποθήκη μετατρέπεται η Ουκρανία, καθώς οι συνεχείς εκκλήσεις του Κιέβου για συνδρομή βρίσκουν ολοένα και πιο ευήκοα ώτα στη Δύση, την ώρα που το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα εξωτερικά σύνορα της Συμμαχίας.

Βρετανία και ΗΠΑ ήδη έχουν ανακοινώσει ότι αυξάνουν σημαντικά τις αποστολές όπλων προς τις ουκρανικές δυνάμεις, την ώρα που η Ε.Ε. «ζορίζεται» να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις, παρά την χθεσινή επιλογή Μπορέλ να ανεβάσει τους τόνους.

Νατοϊκός στρατός τα εξωτερικά σύνορα;

Την ίδια ώρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε δηλώσεις που απευθύνονται ξεκάθαρα προς τη Μόσχα, αναφέροντας ότι η Συμμαχία απεργάζεται σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά της σύνορα.

Μιλώντας στην βρετανική Telegraph, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Συμμαχία «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε επίσης στη συνέντευξή του στην Telegraph ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνι

Βρέθηκε κι άλλος ομαδικός τάφος κοντά στο Κίεβο;

Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε το Σάββατο στο χωριό Μπουζόβα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο και ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε “καυτά σημεία”, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο κ. Ντίντιτς.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.

Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στη Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της.

«Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες», αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Mαίνονται οι Μάχες

Η ρωσική προσοχή είναι στραμμένη στα ανατολικά και νότια μέτωπα, καθώς η Μόσχα φαίνεται να προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση που θα της εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν κίνηση μεγάλης ρωσικής δύναμης κοντά στο Χάρκοβο.

Η Μαριούπολη παραμένει ο βασικός στόχος, ωστόσο οι δυνάμεις της Μόσχας, μαζί με τους αυτονομιστές δείχνουν να έχουν αποκτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης, ενώ παρατείνεται η αγωνία για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Βρετανικές πληροφορίες, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τη ρωσική πλευρά, αναφέρουν ότι η Μόσχα προχωρά στην επανακατάταξη προσωπικού που έχει απολυθεί από την στρατιωτική του θητεία από το 2012, με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεών της. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή