Νέος κύκλος "αίματος" στα media

Της Ματίνας Παπαχριστούδη 

media

Της Ματίνας Παπαχριστούδη 

Παραδοσιακά, τα Media γνωρίζουν έξαρση κυκλοφορίας, αναγνωσιμότητας, τηλεθέασης σε περιόδους σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και εκλογών. Τα Media, όπως είναι φανερό, από τα πρωτοσέλιδα και τα όσα ακούγονται σε κανάλια και ραδιόφωνα, μπήκαν ήδη σε αυτή την περίοδο. Άνοιξαν τα παράθυρα, έκλεισαν τις συμφωνίες με τους δημοσκόπους, έδωσαν εντολές για το ποια πρόσωπα, πώς και πόσο θα προβληθούν.

Τα πρώτα δείγματα στον παροξυσμό της προεκλογικής ατζέντας δεν είναι θετικά για τα ΜΜΕ. Οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές, οι ακροατές παραμένουν απαθείς σε όλο αυτό τον πολιτικό πανζουρλισμό. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων συνεχίζουν να πέφτουν, το κυρίαρχο στην ενημέρωση Mega έχει σοβαρότατο πρόβλημα τηλεθέασης στο δελτίο ειδήσεων και την ενημέρωσή του. Συνολικά η τηλεόραση έχει υποχωρήσει δραματικά, χάνοντας την πρωτιά επιλογής για τους νέους.

Τα Μέσα πληρώνουν με δραματικό τρόπο (χάνοντας παντελώς πλέον την παρέμβαση τους στην περίφημη «κοινή γνώμη» που θέλουν να χειραγωγούν) τις επιλογές τους υπέρ των μνημονίων. Κι όμως, παραμένουν αμετανόητοι υποστηρικτές, λαμβάνοντας ανοιχτά θέση υπέρ των ξένων συμφερόντων των δανειστών, παρακαλώντας ώς τελευταία στιγμή με την τακτική των εκβιασμών για την επιβίωσή τους.
Ακόμη και τα δάνεια που εγκρίθηκαν δεν έσωσαν την κατάσταση (τους). Αντιθέτως, δείχνει σαν το μιντιακό τοπίο να μπαίνει σε ένα νέο κύκλο αίματος, στον οποίο εκτός από τους εργαζόμενους, στόχος έγιναν πλέον και οι «ανταγωνιστές». 

Ο αχός που ακούγεται από γεγονότα και κινήσεις που γίνονται στο χώρο των ΜΜΕ, καταδεικνύει πως τα παραδοσιακά εκδοτικά συμφέροντα που ελέγχουν οριζόντια και κάθετα την πληροφόρηση των πολιτών, που κατέχουν δεσπόζουσα και μονοπωλιακή θέση σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζουν να το παίζουν «μεσολαβητές» για την επιβολή οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, αντιμετωπίζουν αλλήλους καχύποπτα.

Καταρχήν οι εξελίξεις στο Mega είναι άμεσα σχετιζόμενες με τις εκδοτικές εξελίξεις στους δυο -παραδοσιακά- συνεργάτες, τα συγκροτήματα του Γιώργου Μπόμπολα και του Σταύρου Ψυχάρη. Ενώ συνεχίζεται η διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για τα παλιά δάνεια του Mega, οι ιδιοκτήτες άρχισαν τους διαξιφισμούς για το ύψος της νέας χρηματικής στήριξης που απαιτείται για την επιβίωση του καναλιού. Το οποίο, πέραν της απώλειας αξιοπιστίας, χάνει σταδιακά και τα ποσοστά επιλογής του κοινού. Εσωτερικά στο κανάλι άρχισαν οι συζητήσεις για την αλλαγή του μοντέλου ειδήσεων, παρουσιαστών κ.λπ. Τα σοβαρότερα, βεβαίως, συμβαίνουν σε υψηλότερα κλιμάκια, όπου διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει (προσωρινά;) ο οικονομικός διευθυντής, μετά τη βέβαιη αποχώρηση του Ηλία Τσίγκα. Η πληροφορία πως οι εκδότες συζητάνε να βάλουν άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ για να επιζήσει και την επόμενη χρονιά το Mega, συνοδεύτηκαν από την απαίτηση νέων απολύσεων έως και 100 ατόμων από το κανάλι. Η δεύτερη επιλογή θα σηματοδοτήσει το -έτσι κι αλλιώς- τέλος του κυρίαρχου Mega στην ενημέρωση. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ θα συναινέσει σε αυτό το υψηλό ποσό, όταν υπάρχει δυσκολία να στηρίζει τον εκδοτικό τομέα του ομίλου. Η στάση των Γ. Μπόμπολα και Ομίλου Βαρδινογιάννη θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Η κατάσταση και στα άλλα τηλεοπτικά κανάλια είναι εξίσου θολή. Στο συγκρότημα του Σκάι η εμμονή στην προώθηση ακροδεξιών απόψεων, οδήγησε τα Μέσα του Γιάννη Αλαφούζου στην πλήρη απαξίωση. Η μεν τηλεόραση αδυνατεί να κερδίσει νούμερα, το δε ραδιόφωνο κυλά προς της 4η θέση ακροαματικότητας και δεν θα εκπλαγούμε αν, τελικά, ο ιδιοκτήτης εγκαταλείψει πλήρως το ραδιόφωνο. Οι μαζικές απολύσεις και οι μειώσεις μισθών όχι μόνο δεν έσωσαν το Μέσο, όπως ισχυρίζονταν τα στελέχη του, αλλά του έδωσαν μια ακόμη σπρωξιά για τον πιο γρήγορο χαμό.
Εξελίξεις υπάρχουν και στο συγκρότημα του Δ. Κοντομηνά. Ο ιδιοκτήτης του Alpha που συνεχίζει να αναζητά οικονομικούς υποστηρικτές, δέχθηκε προτάσεις αλλά δεν θέλει να εγκαταλείψει τα Μedia.

Στη στήλη «media-λογώντας» στο «Δρόμο της Αριστεράς».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…