Newsroom

Newsroom

Νέος κώδικας δεοντολογίας από τη Wikipedia για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

«Κατά της τοξικότητας» προς ΛΟΑΤΚΙ και μειονότητες

800 1

Το Ίδρυμα Wikimedia, ο οργανισμός που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα, συμφώνησε για τη λήψη νέων μέτρων που θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου.   Όπως είναι γνωστό, τα κείμενα στη Wikipedia γράφονται και ενημερώνονται από εθελοντές.   Ωστόσο, πολλοί, ιδίως γυναίκες και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχουν καταγγείλει κατά καιρούς παρενόχληση και βίαιο ανταγωνισμό από άλλους συντάκτες.   Όπως διαμηνύει το διοικητικό συμβούλιο της Wikimedia, η διατήρηση της ευπρέπειας είναι υψίστης σημασίας.  

 «Πρέπει να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε μία ασφαλή, χωρίς αποκλεισμούς κουλτούρα, όπου όλοι νιώθουν καλοδεχούμενοι, όπου όλων η συμβολή εκτιμάται και η οπτική τους μετρά» ανέφερε η Κάθριν Μάχερ, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Wikimedia, συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι η γνώση όλου του κόσμου και αυτό είναι ένα ουσιώδες βήμα στο ταξίδι μας».   Οι νέοι κανόνες του ιδρύματος θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση ή τον περιορισμό πρόσβασης σε εθελοντές που παραβιάζουν τους όρους εργασίας.   Μπορεί η Wikipedia να έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές πληροφοριών του διαδικτύου, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες για φυλετικές ανισορροπίες και παρενοχλήσεις ταλανίζουν την πλατφόρμα εδώ και περίπου μία δεκαετία.  

 Έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον για το φυλετικό χάσμα μεταξύ των συντακτών της ιστοσελίδας, καταδεικνύει πως πολλές γυναίκες και LGBTQ συντάκτριες φοβούνται για την ασφάλειά τους. Όπως παραδέχτηκαν στους ερευνητές κάποιες από τις εθελόντριες, η δουλειά τους αμφισβητούνταν ή λάμβαναν αρνητικό feedback από άνδρες συντάκτες.   Άρθρο των New York Times από το 2019 υπογράμμιζε δε την ανησυχία κάποιων τρανς εθελοντών, με έναν από αυτούς μάλιστα να δηλώνει πως είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του.   

Σημειώνεται πως οι συντάκτες της Wikipedia μπορούν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να αλλάζουν το περιεχόμενο μιας σελίδας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία μορφή παρενόχλησης όπου, όταν ένας εθελοντής προσθέσει κάτι σε μία σελίδα, κάποιος άλλος εθελοντής μπαίνει και το απομακρύνει ή το αλλάζει στιγμές μετά, αναγκάζοντας τον πρώτο να το ξαναγράψει και οδηγώντας σε μία αδιέξοδη, ιδιότυπη μάχη συντακτών.   Η ανάπτυξη του νέου κώδικα δεοντολογίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. 

Η πρώτη θα περιλαμβάνει τον καθορισμό πολιτικών για προσωπικά και τεχνικά ζητήματα και αναμένεται να επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο έως τις 30 Αυγούστου. 

Η δεύτερη θα ορίζει τις ποινές για τις περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων και αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 
  
Πηγή:BBC 

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…