Νέος ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο

Πάνω από 5 Ρίχτερ η ένταση της δόνησης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

NewsRoom 28/09/2021 | 08:04

Νέος ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός λίγο πριν τις 8 το πρωί στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν έντασης 5,1 Ρίχτερ, ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κάνει λόγο για σεισμό 5,4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού φαίνεται πως είναι το ίδιο με αυτό του χθεσινού μεγάλου σεισμού των 5,8 Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον χθεσινό σεισμό

Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήρθε απροειδοποίητα, είναι η εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου που αναφέρθηκε στον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο σεισμολόγος σχολίασε πως πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό σεισμό, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Τι δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας

«Έχουμε έναν σεισμό μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας και πρόσθεσε: «δεν έχουμε μεγάλες ζημιές, ούτε καταρρεύσεις».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, ενώ είπε ότι ο κόσμος πρέπει να παραμείνει έξω από τα σπίτια, ιδίως σε όσα είναι παλιά.

Καθησυχαστικός ο Παπαζάχος

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισήμανε πως η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει και ως εκ τούτου δεν υπάρχει φόβος να υπάρξει νέος μεγαλύτερος σεισμός.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».

Οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του σεισμού και σε πρώτη φάση φαίνεται να συμφωνούν πως αντιμετωπίσαμε τον κύριο σεισμό.